Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Egyházi kincsekkel gazdagodnak

Fertőrákos - Bejárást tartott a győri egyházmegyei kincstár igazgatója és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) első embere a fertőrákosi püspöki kastélyban csütörtökön. Állandó egyházművészeti gyűjteménnyel fog gyarapodni a műemlék épület.

– A fertőrákosi püspöki palota gazdagabb kulturális kínálatának megteremtése okán vetődött fel a gondolat, legyen állandó kiállítás a felső traktusokban, míg az alsó szint időszaki tárlatoknak adna otthont – közölte a bejáráson dr. Varga Kálmán, az MNG igazgatója. – Ez az elképzelés illeszkedik abba a jövő évi tervbe, amely a fertőrákosi püspöki kastély és a fertődi egy szervezeti egységbe való összevonásáról szól.

Mindez a turizmus- és marketingfejlesztést szolgálja. A fertőrákosi műemlék épület helyreállítása, fejlesztése céljából uniós pályázatot nyújtunk be. A regionális fejlesztési operatív programba szánt projekt mintegy hatszázmillió forintos lenne.

Bejárás a jövő évi állandó kiállítás helyszínén: balról Kiss Tamás, Horváth Imre soproni városplébános, dr. Varga Kálmán és (a fertődi kastély részéről) Lajber Gabriella. Fotó: G. M.
Bejárás a jövő évi állandó kiállítás helyszínén: balról Kiss Tamás, Horváth Imre soproni városplébános, dr. Varga Kálmán és (a fertődi kastély részéről) Lajber Gabriella. Fotó: G. M.

Ez az elképzelés illeszkedik abba a jövő évi tervbe, amely a fertőrákosi püspöki kastély és a fertődi egy szervezeti egységbe való összevonásáról szól.

– A püspöki kastélyba olyan képzőművészeti és egyéb szakrális tárgyak, továbbá az 1200-as évekig visszanyúlóan püspöki címerek kerülnének, amelyek szorosan kötődnek a győri egyházfőkhöz, a püspökség és a fertőrákosi kastély történetéhez – fogalmazott Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója. – Az állandó kiállítás látogatócentrikus, modern eszközökkel valósulna meg.
 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 19. 05:40
    „Kezdődhet a"mutyi"! kéz kezet mos alapon mint mindig! Aki adja a pénzt az részesül a haszonból! Ja hogy az közpénz és így fog magán zsebekbe vándorolni! Hát, azzal meg ki törődik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa animációsfilm-rendezőit várják

Konferenciaváros jelzővel illethetjük Sopront, egy év alatt kétszázhatvan ilyen jellegű esemény zajlott le. A Liszt-konferenciaközpont mellett a szállodák is oroszlánrészt vállalnak a rendezvények lebonyolításában. Tovább olvasom