Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyház jelszerepben

Sopron - Milyen helyzetben van a magyar katolikus egyház? Hogyan látják napjainkban a cölibátus kérdését? Erdő Péter bíboros válaszol.

Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom- budapesti Főegyházmegye érseke hangsúlyozta: minden nemzedékben újra és újra feltör az Istenben való hit igénye. A legfontosabb, hogy a katolikus egyház erre válaszolni tudjon új kezdeményezéseivel. A szerzetesi és papi életnek tanúságtétel jellege van, s ez a jelszerep ma is működik – tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros-prímás a hétvégén Sopronban celebrált ünnepi szentmisét az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Rendje megalapításának 160. éve alkalmából. Kuchta M. Margit nővér, a magyarországi tartományfőnöknő elmondása szerint a rendbe hazánkban három éve lépett be utoljára apáca, akiknek száma napjainkban 79, míg az ötvenes években 1100-an voltak. A szlovákiai tartomány ugyanakkor virágzik. 

Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője magyar, osztrák és szlovák apácákat áldoztatott a hétvégén Sopronban. Fotó: G. M.
Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője magyar, osztrák és szlovák apácákat áldoztatott a hétvégén Sopronban. Fotó: G. M.

 


– Bíboros úr, a rendszerváltás óta hogyan alakult a lelkipásztorok száma hazánkban?

– Nem beszélhetünk drámai fogyatkozásról. Akkor kétezernél is többen gondozták a rájuk bízottak lelki életét, ma sincs sokkal kevesebb aktív pap. Viszont növekszik az idős atyák száma. Az 1950-es szerzetesrendi feloszlatás és az 1989-es újraengedélyezés közötti időben a legtöbb rend nem vehetett fel új tagokat. Akiknek ez mégis lehetséges volt, a numerus clausus értelmében évente csak két új szerzetest fogadhattak be.

A szétszóratás miatt idős szerzetesek léptek ismét a kolostorok, zárdák falai közé. Ez torz korpiramis kialakulását eredményezte, hiányoznak a középgenerációk képviselői. Ezért az összlétszám hosszú évek óta csökken. A világi papságra ugyanakkor ez nem érvényes, sőt, elmondhatjuk, a szeminaristák és az újszentelések száma most megfelel a '80-as évek közepének.


Erdő Péter bíboros
Erdő Péter bíboros


– Egyes vélemények szerint a cölibátus az oka, hogy kevésbé vonzó a fiatalok számára a papi hivatás.

– Ez a reformáció kora óta újra és újra szóba kerül.  A fő probléma a hit  kérdése. Ha van hit, akkor az életforma ahhoz igazodik. Ma a házasságkötések száma is csökken, arányában talán jobban, mint a papi hivatást választóké, legalábbis az utóbbi tíz évben. Az emberek közül sokan nagy nehézséget látnak abban, hogy egy életre elkötelezzék magukat valaki vagy valami mellett. De egy sodródó életforma nem lehet cél vagy eszmény, amihez mindent igazítunk. A szerzetesi és papi életnek tanúságtétel jellege van, s ez a jelszerep ma is működik. II. János Pál pápával azt mondhatom, az egyház él és az egyház fiatal. Miért? Mert minden idők minden emberéhez szól az üzenete, s az embernek erre a szóra szüksége van. Minden nemzedékben újra és újra feltör az Istenben való hit igénye. A legfontosabb, hogy mi az evangélium igéit tisztán és érthetően felkínálva erre válaszolni tudjunk.


– Napjaink lelki értékeinek devalválódása közepette hogyan lehet hitelesen teljesíteni ezt a feladatot?

– Új és új  kezdeményezésekkel könnyítjük meg az emberek nyitását Isten felé, hogy lássák, érezzék, Isten igéi nem felhők fölött szálló, számukra elérhetetlen gondolatok, hanem hétköznapjaink valós gyakorlati útmutatói. A város- és plébániamissziók sora hazánkban már mozgalommá vált. Ugyanígy elkezdtük a Magyar Katolikus Kultúra Programját. Ebben nem csak néhány kitüntetett nap szerepel. Hosszú távú közös erőfeszítésben gondolkodunk idehaza, együttműködve a határainkon túl élő magyarokkal. E tekintetben a szerzetesrendeknek is különleges szerepük és mondanivalójuk van, lesz. Másrészt a katolikus egyházban az utóbbi húsz évben több mint tízezer olyan világit képeztünk ki, akik államilag akkreditált felsőfokú hittanári, teológiai vagy más, a hitélethez kapcsolódó diplomát szereztek. Közülük sokan a lelkipásztorok segítőiként kapcsolódnak be az egyház feladatainak ellátásába. 
 

Olvasóink írták

 • 5. oaxacaca 2009. szeptember 23. 15:11
  „Irtam Szent Antalnak, több,mint egy éve nem válaszol. Most mi legyen???”
 • 4. vitriol2 2009. szeptember 23. 05:57
  „civac 2009.09.21. 20:08 -nak
  Ha valakinek- aki felvetti az egyházad "problémáit"- azt mondod, "szünj meg létezni" , attol még marad az egyház problémái: cölibátus, homosexualitás , pedofilia stb.”
 • 3. *nina* 2009. szeptember 22. 10:19
  „Cölibátus? Ugyan már! Minden papnak van bejárónője vagy titkárnője!”
 • 2. civac 2009. szeptember 21. 20:08
  „janika!
  szűnj meg létezni!”
 • 1. janika 2009. szeptember 21. 12:50
  „Jó válasz a cölibátusra! nesze semmi fogd meg jól! Továbbra is <moderálva> csak ima! Tehát amit a pap életében össze gyűjtött, azt az egyház örökli továbbra is!. Persze nem a dosságot gyűjtögetnek a pap, mint a normális állampolgárok e rendszerben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteherautó ütközött gyorsvonattal Kópházánál

Baleset történt a Sopron-Győr közötti vasútvonalon szombaton este Kópházánál.
Tovább olvasom