Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy hónap haladékot kaphat a tenyésztő

Dr. Dobos József, Sopron jegyzője ma hozza meg határozatát arra vonatkozóan, hogy a soproni ebtenyésztő milyen intézkedéseket köteles végrehajtani kutyáinak testi-lelki védelme érdekében.
 Mint arról korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2005. január 13., Százhatvanhét kutya egy telepen; illetve egy évre rá, 2006. február 22-én Ebtetemek a hűtőládában), helyi állatvédők és kutyabarátok jelzései szerint szörnyű állapotok uralkodnak a balfi szőlőhegyi kutyatelepen. Mindezek miatt állatkínzás gyanúja miatt a rendőrséghez is fordultak.

A nyomozás folytatódik

Lapunk úgy tudja, a balfi kutyatenyészet az úgynevezett ridegtartás visszaállításának kísérleti telepe volt, a mostoha körülmények részben ennek tudhatók be. A Kisalföld információja szerint a megdöbbentő állapotok miatt az országos rendőrfőkapitányhoz, dr. Bene Lászlóhoz is érkezett bejelentés, párhuzamosan a Soproni Rendőrkapitánysághoz elküldött súlyos észrevétellel.

Szakértői vizsgálat

– A nyomozás szakértői kirendelésekkel folytatódik – ezt már dr. Reinhoffer Csabától, a soproni kapitányság bűnügyi osztályának a vezetőjétől tudjuk. Az ügyben kirendelik az Állatorvosi Egyetem etológiai tanszékének munkatársait is, hogy a helyszíni szemle, a kutyák állapotának, továbbá a rendelkezésünkre álló amatőr videó- és más képanyag megtekintése után szakértői véleményt mondjanak arról, történt-e állatkínzás vagy sem. Amennyiben bebizonyosodik a felvetés, az illető bíróság elé kerülhet, s akár kétéves szabadságvesztésre is számíthat.

Kiskutyák a hűtőben

Ezen túlmenően a tenyésztő hűtőládájában több mint hatvan kutyatetemet is találtak, amelyek információink szerint tenyésztési kísérletek céljait szolgálták volna.
A Kisalföld úgy tudja, e kutyák zömét alig öklömnyi nagyságú,

újszülött, vagy egy-két napos

állatok teszik ki.
A rendőrség átiratban kérte fel a helyi állat-egészségügyi hatóságot, vizsgálják meg a tetemeket, milyen betegségben pusztulhattak el, illetve, hogy milyen más okok játszhattak közre korai végükhöz. Dr. Kertész Zoltán, Sopron főállatorvosa érdeklődésünkre elmondta: a vizsgálatokat néhány napon belül Budapesten az Országos Állat-egészségügyi Intézetben fogják elvégezni.

Határozatot hoz a jegyző

– A soproni ebtenyésztő ügye 2004-re nyúlik vissza – tájékoztatott dr. Dobos József, Sopron jegyzője. – Az akkor elrendelt helyszíni szemlén szakértők és állatorvosok vizsgálták fölül a tartási körülményeket. Bevontuk az ebtenyésztők szövetségét is annak megállapítására, hogy a telep tulajdonosát milyen hiányosságok pótlására kötelezzük a kutyák érdekében. Volt, amit a tenyésztő az eltelt idő során végrehajtott, s akadt, ami még a mai napig várat magára. Így például nem csinált az ebek számára fekvőláncokat, s nem betonozta le a kifutók területeit. A még meglévő hiányosságok pótlására egy hónapos határidőt állapítunk meg, erről küldünk ki határozatot. Amennyiben nem tesz eleget a felszólításnak, megszüntetjük az állattartást. Ebben az esetben kérjük majd az állatvédők segítségét is, hiszen a kutyák – főképpen a fizikailag és idegileg leromlott ebek – állatmenhelyeken való elhelyezésénél szakértői segítségükre szeretnénk támaszkodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincéket öntött el a csapadék

Az Ikva vízmagassága hétfő este fél hatkor 83 centiméterre emelkedett. A máskor alig néhány centiméteres patak gyors folyású „folyóvá” duzzadt. Az Ágfalvi lakóparkban több ház pincéje is elázott a Kutyahegyről leáramló víztől, több helyen a feltörő talajvíz okoz problémát. Sokan pedig már összepakolták a legszükségesebb holmijukat, hogy ne kelljen kapkodni, ha esetleg kilakoltatják őket. Tovább olvasom