Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Édes borok a hordókban

Soproni borvidék - A Soproni borvidéken javában tart már a metszés, ám vannak borászok, akik még ilyenkor is bort készítenek. Iváncsics Zoltán késői szüretelésű veltelinije már a hordóban pihen. Jégbor azonban idén sem lesz.
A fertőrákosi Horváth József bár kiváló szakember, de a jégborral nincs szerencséje. 2003 óta minden évben egyhektáros területen hagyja fent a kékfrankost, hogy aztán január elején jégbort készíthessen. Ez azonban eddig csak egyszer sikerült neki. Az ok prózai, a madarak, az őzek még a szüret előtt „leették" a szemeket. Pedig a borász mindennel próbálkozott: a fürtöket hálóval takarta le, madárriasztót szerzett be.


– A védekezőeszközök addig jól működnek, amíg a közelben vannak más szőlők, de amint csupán a sajátom marad fent, már hatástalanok – jegyezte meg Horváth József. – Annyira éhesek voltak a madarak, hogy elég volt egyetlen rést találniuk a hálón, utána már nem lehetett megállítani a pusztítást. Pedig régi álmom, hogy jégbort készíthessek. A legjobb megoldás a teljes elkerítés lenne, ám ez milliós nagyságrendű összegbe kerülne. Így jól át kell gondolnom, hogy végleg feladom a tervem, vagy belevágok a kerítés megépítésébe. Pedig most az időjárás is kedvezett volna, voltak egybefüggő fagyos napok. Most már bánom, hogy a jégborra vártam és nem aszút készítettem. Talán jövőre sikerül...

Iváncsics Zoltán a hagyományoknak megfelelően most is készít késői szüretelésű zöldveltelinit. Fotó: Magasi
Iváncsics Zoltán a hagyományoknak megfelelően most is készít késői szüretelésű zöldveltelinit. Fotó: Magasi

A Soproni borvidék szőlőfajtáiból különleges borok is palackozhatók. Iváncsics Zoltán a hagyományoknak megfelelően most is készít késői szüretelésű zöldveltelinit. A szüretet december végén, az ünnepek előtt tartották meg, a bor azóta hordókban pihen és kétévi érlelés után palackozzák. A 0,3 hektáros területről leszedett tíz mázsa szőlő cukorfoka 27 százalék volt, ebből mintegy négy hektoliter tizenkét százalékos, különleges aromájú bor lesz majd.


– A késői szüretelésű fajták édesek, igazi különlegességek – mondta el Iváncsics Zoltán. – A sárgabarack-zamatú italt desszertek, fagylaltok, rétesek vagy éppen libamáj mellé ajánlatos fogyasztani.

A jégborról

A szőlőszemeket fagyott állapotban szüretelik le, és préselik. A jó jégborhoz az is kell, hogy a szőlő cukorfoka érje el a minimális huszonöt százalékot. Fontos, hogy több napon keresztül mínuszok legyenek, hogy a szemek kellőképpen átfagyhassanak.


Olvasóink írták

 • 3. TancsKaszabell 2009. január 09. 09:34
  „Ejnye.Ejnye.
  Alkoholizálunk,kedves "pedagogus(1)"?
  Komolyra fordítva aszót,karácsonykor és másnap is Iváncsics borokkal koccintottunk.
  Kiváló borai vannak!A hőmérsékletére oda kell figyelni,és fogyasztás előtt levegőztetni kell.
  Évekkel ezelőtt ittunk Szent-György hegyi jégbort,egy névnapi csokitorta kísérőjeként .
  Csodálatos ital!!
  Csak minőségi borokat érdemes fogyasztani!”
 • 2. pedagogus 2009. január 08. 21:13
  „Iváncsics úrat személyesen ismerem.
  Már vettem is tőle a finom boraiból a házában, DE HOGY MINDEN NAP Ő legyen az oldalon?????
  ---

  Kisalföld! Ébresztő! A téma az utácok, a közintézményekben,... hever!”
 • 1. peskaneo 2009. január 08. 08:05
  „Horváth József ´RÁSPI´ ne a szőlő bekerítésével foglalkozzon, hanem a művelésével. A szőlőiben akkora a gaz, hogy a szőlőt nem is látni. Elhanyagolt, gondozatlan, beteg szőlők... Csak a szomszédos szőlőket és termelőket sajnálom, mert akik melette termesztik szőlőjüket, hiába permeteznek mert a Ráspi "bioszőlőből" átterjed a betegség... Hol van ilyenkor a hegyközség?!?! A boráól meg ennyit:

  A képzelt borok könyvéből
  Ráspi borok egy éve - Szubjektív

  Pozitívan közelítek a borokhoz; ha úgy tetszik, a léha örömöt keresem bennünk, s ekként is értékelem őket. Rossz borra fölösleges szót vesztegetni - gondoltam. Éppen ezért merengtem hosszasan Horváth József Ráspi 2004-es alap kékfrankosának martalékai fölött (ami palack kollégának mostanában és régebben is tetszett). A Ráspiról kialakult képem alapján ugyanis érdekesnek találtam, hogy miként is kerülhet a bora egy szupermarket polcára - tudniillik ott vásároltam - a Szőlőskert CabSav és a Szent István merlot közé, melyek amúgy hibátlanok, ha nem is a magas minőség jegyében születtek; másfelől azonban erről a borról csak annyit lehet írni, hogy ihatatlan. Három palacknyi harcos lé és vele közel 10 darab ezres tisztította a lefolyót - legalább úgy érezhettem, nagyon gazdag vagyok. Vendégeimet pedig - akiknek egy, a borral történő korábbi ellentmondásos találkozás alapján ezzel a borral szerettem volna feltárni a Ráspi-rejtélyt - a Weningerék Spern Steinere vigasztalta. Persze joggal dörgölhetnék az orrom alá: úgy kell annak, aki bort szupermarketben vásárol, ráadásul a vinotékákénál jóval magasabb áron. A szag azonban máshonnan szivárog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosítvány nélkül, más rendszámával

Sopron - Közúti ellenőrzés során kapták el azt a soproni autóvezetőt, aki eltiltás alatt közlekedett… Tovább olvasom