Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Drónok lesznek az osztrák-magyar határon?

Pilóta nélküli felderítő repülőgépek vásárlását tervezi az osztrák hadsereg, és a drónokat akár a határőrizetben is bevethetőnek tartja hétfői osztrák sajtójelentések szerint.

A gépek felhasználási területe a katasztrófa-elhárítás, lavinaomlások, a külföldi békefenntartó missziókban részt vevő osztrák csapatok védelme, de ha a belügyminisztérium kéri, akár a határtérség megfigyelése is lehet - mondta Norbert Darabos védelmi miniszter hétfőn Kismartonban (Eisenstadt) az APA osztrák hírügynökség szerint újságírók előtt. Az alkalmazás során az emberi jogok nem sérülnének, és nem "fürkésznék ki" az emberek magánéletét - mondta.

Hangsúlyozta, hogy fegyverrel nem szerelnék fel az eszközöket, és hogy "egész más dimenzióról" van szó, mint az amerikai hadsereg Pakisztánban végrehajtott fegyveres bevetésein.

Az osztrák katonák a vasfüggöny lebontása után több mint húsz éven át, külön törvény felhatalmazása alapján úgynevezett határőrizeti segédszolgálatot végeztek az osztrák-magyar és osztrák-szlovák határ térségében. A schengeni övezet bővítése után már csak járőrözésre szorítkozó, a rendőrség munkáját segítő feladat tavaly decemberben ért véget.

Darabos szavai szerint a bűnelkövetések száma azóta öt százalékkal nőtt Burgenlandban, a felderített esetek aránya 56-ról 50 százalékra csökkent. A védelmi miniszter szerint a rendőrség "nem a megfelelő mértékben" vette át a feladatokat. Gondoskodni kell arról, hogy megfelelő számú rendőr legyen Burgenlandban - vélekedett.

A hadsereg korábbi segédszolgálata során is alkalmaztak kamerával felszerelt helikoptereket, a drónok ezzel összevetve kevésbé költséges megoldást jelentenének - mondta.

A beszerzés összegét mintegy kétmillió euróra tervezik.

A Profil című osztrák hetilap hétfői kiadásában írt arról, hogy a hadsereg régóta tervezett reformjára vonatkozó javaslatokat kidolgozó minisztériumi munkacsoport azt a változatot találta a legkedvezőbbnek, amely a hagyományos területvédelmi feladatok helyett belföldön a katasztrófa-elhárításra, külföldön pedig nemzetközi válságkezelési feladatokra összpontosítana. Jelentősen csökkentenék a hagyományos területvédelmi eszközöket és a légi elhárítás eszközállományát. A minisztérium emellett szorosabbra vonná az együttműködést a szomszédos országokkal. A lap úgy tudja, ebből a célból Darabos június közepére cseh, szlovák, magyar, horvát és szlovén kollégáját tanácskozásra hívta Bécsbe.

Olvasóink írták

 • 13. zeta62 2012. június 07. 15:11
  „Köszi! :) A harmadik napon, amikor már a kutya se olvassa :)”
 • 12. zeta62 2012. június 07. 15:02
  „Vagány! :) De mi lenne, ha az idézetet is kitennéd?
  Diktatúra épül - Vegyi fegyvereket hordozó drónok Amerika felett
  Nagyvilág
  Egy texasi rendőrfőnök nemrég botránykeltő interjút adott a "The Daily" hírszolgáltatónak. Kiderült, hogy az amerikai vezetés a rendőri erők korszerűsítését tervezi, csakhogy nem az emberi tényezőt akarják tökéletesíteni, hanem a tömeggyártásban lévő emberi irányítás nélküli gépeket fogják bevonni a rendfenntartásba. Erről a tagállamok rendőri felső vezetéseit már értesítették is, így történhetett, hogy az információ részletei kiszivárognak.
  A tervek szerint a drón haderőt nem csak háborús helyzetekben és felderítésre fogják bevetni, hanem az UAV egy típusának városi terepen történő leszállásra optimalizálják a szerkezeti felépítését és nagy mennyiségű könnygáz hordozására teszik alkalmassá. Persze, adott esetben nem csak könnygáz kibocsátására lesz alkalmas.
  Az UAV ezen típusa folyamatosan jelen lesz az Egyesült Államok légtere felett. A városi használatra optimalizált drónok kisebb méretűek, így alkalmasak bejutni bármilyen épületbe, hogy vegyi fegyvereket bármilyen célponthoz eljuttassanak, és az amerikai vezetés a rendőri erők helyett ilyen gépek használatával képzeli el a tömegoszlatást is. A nagy amerikai "demokráciában" a tüntetők gyakorlatilag semmit nem tehetnek, mert a magasból kiengedik rájuk a könnygázt. Vagy ideggázt, ez innentől már csak az amerikai vezetés jellemén múlik - ami jelenleg csak a zsidót tartja embernek, a gójokat (nemzsidókat) pedig állatoknak. A helyzetet csak fokozza, hogy ezeket a gépeket izraeli és amerikai cégek közösen állítják elő, bizonyos típusokra pedig az amerikai kormány tisztán izraeli cégeknek adta ki a megrendelést.
  A drónok amerikai légtérben használatának törvényi hátterét a kongresszus már februárban elintézte, a rendfenntartó erők számára pedig a napokban engedélyezték. A hangoskodó emberjogi szervezeteknek persze nem azzal van gondja, hogy robotrepülőgépek gyakorlatilag bármikor ideggázt engedhetnek az újabb adóemeléseket, vagy kilakoltatásokat ellenző tüntető tömegre, hanem azzal, hogy "mi van, ha hackerek átveszik az irányítást a gépek felett".”
 • 11. zeta62 2012. június 07. 13:16
  „Mi van cenzor? :) Megint nem mered az igazságot átengedni? :)”
 • 10. Lone_wolf.. 2012. június 06. 23:25
  „9. hehe marha jóó XDXD
  Még csak annyit , ha pápán nincsenek amik akkor senki sincsen. Mivel nekünk nem kellett mer minek. Minek a magyarnak légierő , hadsereg stb. Hiszen uccse lesz semmise. Ostoba civilek..”
 • 9. nagyonfááj 2012. június 06. 16:28
  „Sebaj majd a szél befújja hozzánk......aztán a szétvert Rádiotechnikai századokból hírmondónak maradt Kúp-i RT-n bemérik....aztán félóra tanakodás után befűtik a Trippereket Kecsenéten....aztán felszállnak! Fertőszentmiklóson a reptéren szívszélütést kap a toronyban a manus, mert alacsony magasságon megközelítik az österreichise UFO-t.....aztán mire idekrehácsolnak Kecsenétről (mert ugye nekünk minek kellene Pápa, majd a jenkiknek jó lesz a hivatásos terrorizmus-t kiszolgálandó gyarmati területnek....) addigra Mari néni és Pista bácsi kerti szexualitásáról titkos felvételeket készítvén távozik a Drón.... summa summarum az osztrákok már megint, mint oly sokszor, ismét hülyét fognak belőlünk csinálni! Nincs határátkelő helyi elleőrzés...de mégis minden áldott nap <moderálva> a jónépet a bunkesz osztrák rendőrök a határon! Jó napot!”
 • 8. Cloeon_dipterum 2012. június 06. 10:15
  „Félő, hogy megint sántikálnak valamiben. Az osztrákok mindig tisztességtelenül viselkedtek a fegyverkezésben. Lásd a nyugat-magyarországi betörésüknél alkalmazott erőszakot és puskatípusokat.”
 • 7. Lone_wolf.. 2012. június 06. 09:28
  „Jól teszik.”
 • 6. Cloeon_dipterum 2012. június 05. 21:06
  „3. torabora 2012.06.05. 18:43
  A vadkeletet gondolom Romániára érted.”
 • 5. vicenzo 2012. június 05. 21:00
  „Drónok lesznek az osztrák-magyar határon?
  Régebben drótok voltak. Úgy hívták vasfüggöny.”
 • 4. bojtár 2012. június 05. 19:02
  „egyébkén legalább 20 éve használják ezt a technológiát:)”
 • 3. torabora 2012. június 05. 18:43
  „Mi a gond? Megijedtünk a vadkelettől sógorék?”
 • 2. bojtár 2012. június 05. 18:24
  „és még én vagyok fanatikus ugye?:)”
 • 1. 1x2=? 2012. június 05. 17:54
  „"Vastaps"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Molnár Ágnes, az NFM államtitkára

Benyújtotta lemondását a soproni Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium … Tovább olvasom