Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Drog: egyre veszélyesebb

Egy országos felmérés adatai szerint hazánkban évente megduplázódik a kábítószerfogyasztók és ezzel együtt a drog áldozatainak a száma. Nincs ez másként Sopronban sem. Mit tehet a szülő?
Sopronban tavaly júniusban alakult meg a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és olyan drogmegelőzési program indulhatott el, amely a különböző területeken tevékenykedő szakemberek prevenciós munkáját hangolja össze. Több sikeres kezdeményezésük volt és készült egy felmérés, amelyben mintegy másfél ezer fiatal válaszolt a droggal kapcsolatos kérdésekre.

Dr. Payer Erzsébet alpolgármester pszichiáterként évek óta foglalkozik a témával, jól ismeri a soproni droghelyzetet.

A drogosok bujkálósak

– Érvényes-e nálunk is az az országos tendencia, amely szerint évről évre megduplázódik a kábítószert fogyasztók száma ?
– Erre nehéz pontos választ adni, mert a drogosok bujkálósak. Hosszú idő, mire a pszichiáterhez kerülnek, ha egyáltalán látja őket valaha is szakember. Egy azonban biztos: a veszély nagy. A mi tavalyi felmérésünk szerint a megkérdezettek negyven százalékát már kínálták droggal, harminc százalékukat már az általános iskolában, 52 százalékukat pedig a középiskolában. Az 1622 gyerek közül 290 rendszeres fogyasztó.
– Kiket fenyeget a kábítószer ?
– Mindenkit. A jó tanulót és a rossz tanulót, a gimnazistát és a szakképzőst. A csonka családban élőt és divatból, a tehetős szülők gyerekét. A legnagyobb veszélyben mégis a kiegyensúlyozatlan fiatalok vannak, akik nem tudnak kialakítani jól működő felnőtt kapcsolatot. Támasztalanok, program és cél nélküliek.
– A környezet miről ismeri fel a drogost ?
– Megváltozik az illető személyisége, a dolgokhoz és a környezethez való viszonya. Indulatosabb, feszültebb lesz és gyakoriak a dühkitörései. Az is figyelmeztető jel lehet, ha valakinél megváltozik az alvás és az ébrenlét aránya, módosul étkezési szokása. Nem közömbös az sem, ha feltűnően sokat költ egy fiatal, hiszen ez a szenvedély rengeteg pénzbe kerül. Ne menjünk el szó nélkül amellett, ha a gyerek váratlanul el-el fut otthonról és csak annyit mond: elugrok valahová, rögtön jövök.
– Hogyan viselkednek a szer hatása alatt ?
– Az állapot hasonlít az alkoholos befolyásoltsághoz. Másként, kásásabban beszél az illető, nehezebben tudja kifejezni magát, de minden szernek más a hatása, különbözőképpen befolyásolja a hangulatot.
– Nyugaton hagyományai vannak a drogozásnak. Nálunk hogyan alakulnak a szokások ?
– Itt is tapasztalható változás. Régebben főként diszkókhoz és szórakozóhelyekhez kötődött a fogyasztás. Ma egy-egy társaság kifejezetten azért jön össze valamelyikük lakásán, hogy közösen drogozzanak. Három, négy évvel ezelőtt ez még nem volt gyakori.

Partnerként kell kezelni őket

– Mekkora a valós veszély és mit tehet a szülő gyermeke érdekében?
– Iszonyúan nagy a veszély. A legfontosabb, hogy a felnőttek megtalálják a kommunikációs csatornákat a fiatalokhoz, de ez nem könnyű. A mai 40-50 éves korosztály ugyanis még porosz mentalitásban nevelkedett. Tudomásul vették mit szabad és mit nem. A mai fiatalok mások. A világ kitágulásával és a demokrácia elfogadásával már nem hajlandók a porosz gondolkodásmódnak alávetni magukat. A szülőknek más nevelési eszközökhöz kell nyúlniuk, de mivel gyerekkorukból ezt a mintát hozták, csak széttárják a kezüket: nem tudok mit csinálni ezzel a gyerekkel!
– Pedig tudnának?
– Igen, hogyne, de ehhez tanulniuk kell. Egymástól és a szakembertől. Fontos, hogy nem szabad felülről beszélni a gyerekkel, a legnagyobb bajban is partnerként kell kezelni őket. A felmérés azt is bebizonyította, hogy a fiatalok igenis igényelnék a felnőttekkel a kapcsolattartást. A legtöbbjük ma csak a kortársaival beszéli meg a problémáit. Ha szerencséje van jó társasághoz csapódik, de ha pechhes, akkor rosszhoz. – Ilyenkor gyakran felteszik a kérdést, mi jobb: tiltani, vagy megengedni?
– Egyik sem.
– Hanem?
– Együttműködni, együtt gondolkodni, együtt tervezni és egymást átölelni. Nem tűzhetjük célul, hogy ne legyen drogos a városban. Arra kell törekednünk, hogy megtaláljuk velük a kapcsolatot, kapaszkodót adjunk, hogy kijöhessenek a mélységből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több soproni próba

A Soproni Petőfi Színház új társulatát köszöntötte tegnap Tengerdi Antal, kulturális ügyekért… Tovább olvasom