Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Diplomás pályakezdő esete - Nem regisztrált a munkaügy?

Fertőd - Hiába ballagott be friss diplomájával a fertődi munkaügyi kirendeltségebe olvasónk, úgy távozott, hogy nem regisztrálták. Sőt, alapvető dolgokról sem világosították fel.


A főiskolás tavasszal végzett Győrben, majd a nyári pihenő után szeptemberben elballagott a fertődi munkaügyi kirendeltségbe, hogy állásajánlat után érdeklődjön.

"Úgy gondoltam, ha állást azonnal nem is kapok, legalább regisztrálom magam a rendszerbe, s esetleg egy tanfolyamot is elvégezek, amellyel könnyebb lesz az elhelyezkedés" - idézte fel a történteket a fiatal.

A végzős főiskolást csalódás érte: a kirendeltség munkatársa annyit közölt a pályakezdő munkanélkülivel, hogy "regisztrálnia teljesen felesleges, mert otthon, a neten is tud állást keresni."

"Pályakezdőként még a munkaügynek sem kellettem" - írta panaszosan olvasónk.

A történtekkel kapcsolatban megkerestük a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetőjét. Kérdéseinkre Rimányiné Somogyi Szilvia főigazgató a következő válaszokat küldte: "Minden nyilvántartásba jelentkező ügyfelünket az adatbázisunkba regisztrálunk. Amennyiben ismernénk az ügyfél adatait, konkrétan nyilatkozni tudnánk, hogy kérte-e a felvételét."

"A Munkaügyi Központ a munkáltatók munkaerőigényének függvényében tehet állásajánlatot az álláskeresőknek. A mi érdekünk az, hogy regisztráljuk a nálunk jelentkezőket, hiszen őket tudjuk kiközvetíteni a munkahelyekre, ezrét számunkra érthetetlen a fenti probléma.

Ahhoz, hogy konkrét segítséget adjunk, szükséges az ügyfél jelentkezése. Soron kívül várjuk kirendeltségünkön, hogy kivizsgáljuk az ügyét. Sajnáljuk, hogy panaszával először nem a kirendeltség vezetőjét kereste fel, névtelen e-mail-küldésekből sajnos nem lesz munkahely" - zárult a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ válasza.

Nem regisztrálták

A főiskolást szembesítettük a munkaügyi központ válaszaival, de nevét továbbra sem szeretné nyilvánosságra hozni, mondván esetleges újabb próbálkozása esetén, hátrányt szenvedne a fertődi kirendeltségen.

A főigazgatótól azt is megtudtuk, hogy a munkaügyi központ kötelessége, az ügyfelek a törvény szerinti kiszolgálása. "Jellemző, hogy a pályakezdő álláskereső - az ügyintéző tájékoztatását követően - miután megtudja, hogy a nyilvántartás nem jogosítja TB ellátásra, már nem is kéri a regisztrációt, amelyről írásban nyilatkozik."

A főiskolás kérdésünkre elmondta, nem kérték arra, hogy a TB miatt írásban nyilatkozzon.

Járadék nem jár a pályakezdőnek

"A pályakezdő álláskeresők nem jogosultak álláskeresési járadékra, így előfordul, hogy nem kívánnak együttműködi szervezetünkkel, nem akarnak megjelenni az adott időpontban, illetve tanácsadáson" - tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától.

"Az álláskeresési járulékról tájékoztattak, de enne ellenére nem regisztrálták" - jegyezte meg a főiskolás.

A heti egyszeri soproni tájékoztatásra sem hívták

A kisalfold.hu azt is megtudta, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Soproni Kirendeltsége minden héten szerdán két csoportos tájékoztatót tart az újonnan belépő ügyfelei számára Sopronban. Itt a sikeres együttműködésünkhöz szükséges összes információt (kötelezettségek, jogok, támogatások, képzések, szolgáltatások, tanácsadások stb.) megkapják álláskeresőink szóban majd írásban is.

A panaszos viszont portálunknak azt mondta, említést sem történt arról, hogy lehetőség lenne a heti egyszeri tájékoztatóról.

"Írásbeli tájékoztatót sem kaptam, hiszen nem is regisztrálták" - tette hozzá a végzős.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. álláskereső 2010. november 20. 17:08
  „Lehet, hogy rossz irányba ballagtál diplomás álláskereső. Mert ahova én járok azt úgy hívják Fertődi Képviselet. Akárhányszor kellett megjelennem -igaz mindig sokan vannak, mert nagy a körzete és sok az álláskereső- mindig egyformán kedves, aranyos, türelmes volt hozzám az ügyintéző és ha kellett többször is elmondta ha valamit nem értettem. Lehet más valakivel téveszted össze, mert amit írtál a panaszodban az egyáltalán nem jellemző és ez így nem felel meg a valóságnak a tapasztalatokból ítélve. Gondolom többen is vagyunk, akik csak jót, az az pozitívat mondhatunk. Ha jelentkeztél volna az irodán tapasztalhattad volna a segítőkészségét. Nem tudom elképzelni kihez ballagtál...”
 • 41. G.Jakab 2010. november 19. 11:49
  „Talán ha nem lenne ennyi munkanélküli, akkor előbb sorra kerülnének az emberek, nem? Erről meg nem az ottani ügyintéző tehet. Szóval kevesebbet kellene sírni és inkább tenni valamit azért, hogy álláshoz vagy pénzhez jusson az illető. Egy kis türelem a lényeg.”
 • 40. tódi 2010. november 19. 06:57
  „Nem a pályakezdővel van a gond - fordítva ültök a lovon - hanem az ügyintézéssel vagy annak a hatékonyságával .

  - szerintem -”
 • 39. Icsi235 2010. november 18. 20:38
  „A kirendeltségeken is "rendet kellene tenni". Meg kell nézni kik és milyen vezetők/dolgozók vannak ott!
  No komment....”
 • 38. Misty 2010. november 18. 20:08
  „Szerintem is felesleges regisztrálnia a pályakezdőnek, hacsak nincs egy konkrét a közeljövőben induló képzés amely érdekelné. Ellátásra nem jogosult, TB-je nincs fedezve, a legtöbb állás pedig megtalálható a munkaügyi kp. honlapján. Amelyek nem láthatóak az ügyfelek számára azokról telefonos vagy személyes megkeresés alkalmával tájékoztatást nyújtanak a hivatal munkatársai. A csoportos tájékoztatóról pedig csak annyit, hogy persze, hogy említés sem történt róla, hiszen ahogy a cikkben leírták, ezt az újonnan belépő ügyfeleknek tartják, ő pedig nem lett regisztrálva. Szerintem ez teljesen egyértelmű, nem értem, miért csodálkozik, hogy nem tájékoztatták róla :S”
 • 37. tradermike 2010. november 18. 18:48
  „Nahát, én is így jártam! Csak én ezerkilencszáznemisolyanrégen. Friss diplomásként adtam magamnak pár hónapot, hogy magam kilincseljek a cégeknél. Miután ez nem járt sikerrel, gondoltam itt az ideje megkeresni a Munkaügyi Központot, mondjanak valami okosat. Kivártam a soromat, majd közölték, hogy a másik sor a frissdiplomásoké (nem volt kiírva, születésem óta tudnom kellett volna hány és milyen sorok léteznek). Ott viszont hamar bekerültem, és át is adtam a munkakereső pakkomat a hivatalnoknak. Ő félig kivette a borítékból, beleolvasott pár sorba, majd vissza a borítékba, boríték be a a fiókba. Közben ´hogy vagy´ és hasonló informális kérdésekre válaszoltam. Végül megkérdeztem, hogy űrlap, számítógépes rendszer, egyéb regisztráció, bármiféle jótanács hogyhogy nincs. Erre azt a választ kaptam, hogy felesleges és a diplomások hamar találnak munkát. (Akkor miért is jöttem?! Meg ő miért ül ott az íróasztal túlfelén?) Boldogan távoztam, hiszen nem terheltem a munkanélküliségi rátát mint adat, ez pedig az országnak nyilván JÓ.
  "Isten hozta a diplomásokat a való világban" - ahogy Fióka sommásan megfogalmazta.”
 • 36. zozzz 2010. november 18. 18:38
  „Én is voltam a Fertődön. Vártam is rá eleget, hogy végre bekerüljek és regisztráljanak, mert nagyon sokan voltak. Érdekes engem sem "kergetett" el senki, pedig már 3 óra is elmúlt. Türelmesen mondott el mindent az ügyintéző hölgy, elmondta mivel jár és mivel nem ha nyilvántartásba vesz. Kértem a regisztrálást. Megértő volt és türelmes annak ellenére, hogy nem én voltam az utolsó ügyfele. A következő szerdán én is voltam tájékoztatón Sopronban. Na bumm. Ennyi! Le a kalappal előtte!!!”
 • 35. rozinéni 2010. november 18. 16:40
  „tornacipő:)) ugyanmár alkalmi munkavállaló-ként? esetleg feketén, amugy meg az ujságiró irta hogy nyári pihenő után elballagott:)) olvasd el és te is látni fogod, amugy semmi közöm fertődhőz és ha tudni szeretnéd én is voltam munkanélküli tudom hogy müködnek a dolgok, amugy meg ha valaki nagyon akar dolgozni az talál munkát mégha nem is álmai szerint, mert olyan nincs hogy keves munka sok pénz,”
 • 34. Kiskovács 2010. november 18. 16:02
  „Egyetértek rozinénivel, elég sokáig tartott a "kedves" volt hallgatónak befáradni a munkanélküli hivatalba! Jah, és még 1...miért csak most reklamál?????????????? Úgy látszik nem volt túl sűrgős neki a munka! Én nemrég jártam náluk, hamar bekerültem. A hölgy nagyon kedves volt, és segítőkész. Mindenről tájékoztatott, a szerdai tájékoztatón is voltam. Szóval ennyi...”
 • 33. georgbob 2010. november 18. 15:26
  „Tornacipő.
  Ne légy naív, a nappali tagozatos oskolásoknak még sokáig rögzül a két hónap pihi....”
 • 32. georgbob 2010. november 18. 15:24
  „Tavasszal végzett, szeptemberben regisztáltat...Megvolt a nyáriszünet. Haverok, buli ,fanta. A meló ráér.”
 • 31. tornacipő 2010. november 18. 14:24
  „úgy látom rozinéninek leszólhattak hogy mosdassa kicsit a fertődi központtot
  rozinéni - miért is fáj neked hogy nyáron pihent?, és honnan tudod hogy pihent? és nem épp dolgozott valahol, alkalmi munkavállalóként
  és azt honnét veszed, hogy nem kereste korábban az újságírót?
  ejnye rozinéni csak ne te küldözgeted el fertődről a fiatalokat, nehogy rossz legyen a statisztikád?”
 • 30. rozinéni 2010. november 18. 13:39
  „és még egy apro észrevétel:)) szeptemberben elballagott a munkaügyi kirendeltségre, milyen honap is van most? november 18, és ezalatt az idő alatt mit csinált a drága? csak nem az ujságirót kereste ennyi ideig? és még egy aproság vajon miből élt eddig? na erről ennyit”
 • 29. rozinéni 2010. november 18. 13:13
  „na szép, egész nyáron pihent, jaj szegény tuti nagyon elfáradhatott:)) most meg azt hiszi hogy majd tárt karokkal várják mindehol, ugyan már hol vannak a szülők akik esetleg tapasztaltabbak és felvilágosithatták volna a drága gyermeket hogy milyen is az élet, nem egyszerü ma senkinek se munkát találni, amugy meg talán nem kellene annyi diplomást képezni, persze ez valakinek tuti jo üzlet, meg hát a fiatalok azt hiszik ha tanulnak nem kell fizikai munkát végezniük és könnyebb lesz az élet csak hát sajnos észre kellene venni hogy nem igy van, esetleg egy hiány szakmával sokkal jobb lenne az esélyük, na mindegy mindenki maga tudja mit csinál”
 • 28. szépszemű 2010. november 18. 13:09
  „Én is hasonlóan jártam a móvári kirendeltségen. Nem regisztráltak a rendszerbe, mert nem volt ideje az ügyintézőnek velem foglalkozni. Hazamentem, majd másnap megjelentem az édesanyámmal. Érdekes módon akkor kedvesek és segítőkészek voltak! Többet nem akarok oda menni!! És a hab a tortán...az utazást elvileg megtérítik, gyakorlatilag nem. Az ügyintéző elkérte a buszjegyemet, és nem engedte, hogy ráírjam a nevem, azt mondta, majd ő megteszi. A pénzt soha nem nem kaptam meg...”
 • 27. kisember1 2010. november 18. 12:41
  „Mégegy dolgot sajnos hozzá kell szólnom. Valaki írta, hogy tgyás gyed ügyben nullák. Nekem Győrben volt a következő tapasztalatom. A munkahelyem megszűnt terhességem alatt. Álláskergetésin voltam, ami nem járt még le, mikorra megszületett gyermekem. A győri kirendeltségen azt a választ kaptam, mikor kértem a szüneteltetést, hogy tgyást vegyek igénybe, hogy nem szüneteltetik, mert nem vagyok rá jogosult. A győri Mák-ban is ezt mondták. Töb mint két éve. Majd visszajelentkeztem Pestre, összenyaltam az összes jogszabályt és jogosult lettem rá, mert mindenem megvolt hozzá, sőt a többszöröse is. Eztán a gyed előtt ugyanezt a kálváriát végigjártam, és érdekes ott is el kellett húznom innen, mert ugyanezt mondták, el is utasítottak. Vittem a jogszabályt is, lebegtettem. A jogos gyedemet, tgyást jogtalanul nem kaptam volna meg, ha itt maradok bejelentve....milyen jogegyenlőség ez?”
 • 26. kisember1 2010. november 18. 12:32
  „Az a probléma, ogy túlterhelt mindenki.

  Hiába néznének utána, hogy kérte-e a felvételt a nyilvántartásba. Hiszen az ügyintéző írja meg a kérvényt, a munkanélküli szóbeli kérésére. Persze írhatjuk mi magunk is, de ez nem szokás.

  Tehát ezt az álláskeresőt simán palira veszik és még hülyének is nézetik, mert nem lesz nyoma a kérvényének.

  Ennek ellenére gondolom úgy, hogy túlterhelt a rendszer és a Munkaügyi Központban dolgozók is. És lehet, még igaza is van az ügyintézőnek, hogy keressen állást, mert jelen viszonyok között nem sok haszna származik -a szépítés ellenére- a regisztrációból.

  Egy biztos, az álláskereső a játékba belement, mert nem nyújtott be további kérelmet, elfogadta tanácsot, nem ragaszkodot a regisztráláshoz.

  Arra szeretném még felhívni a figyelmet, hogy szinte minden vidéki Munkaügyi Központ heti 1 nap nem fogad ügyfelet. Ha ettől a naptól szeretné valaki a regisztrálást érvényesíteni, kérnie kell írásban, ajánlott levélként feladni, majd msnap a levél másolatával és az ajánlott blankettával igazolni a Munkaügyi Központ felé, hogy ne lopják meg egy nappal sem se járadékból, se folyamatosságból.

  A budapesti kirendeltségek nagy része úgy oldja meg, hogy az előző napon megszüntetett szerződéseseknak aznapra biztosít 1-2 főt arra, hogy a "zárvatartás alatt" felvehessék, regisztárlhassák ugyanúgy, mint azt akinek nyitvatartási napon szűnik meg a munkaviszonya. Hétvége ezalól persze kivétel.”
 • 25. tornacipő 2010. november 18. 12:01
  „hasonlóan jár a ányom fertődön”
 • 24. Goldmund 2010. november 18. 11:51
  „A munkaügyi központokról (azaz konkrétan a győriről) én is hallottam, hogy általuk állást keresni csupán időpocsékolás.

  Viszont azért a cikkbeli fiatalnak is elgondolkodtató a hozzáállása!
  Elvégezte a főiskolát, nyáron pihizett, aztán szeptemberben azt gondolta, hogy majd vagy ingyen képezik tovább, vagy kikaparják neki a gesztenyét a munkaügyisek.
  Hát a világ nem így működik! Már a főiskola utolsó évében érdemes lett volna olyan cégekkel felvennie a kapcsolatot, amelyek olyan végzettségűeket alkalmaznak! Állásbörzén is minél több cégnek önéletrazot adni és beszélgetni velük! Az igazán talpraesettek már nyári gyakorlati témát, vagy diplomamunkát is cégtől választanak, és ha kölcsönös az elégedettség, talán keresni sem kell az állást.
  De ha valakinek a diplomaosztón még nincs állása, az utána sürgősen és nagy elánnal kezdjen keresni, mert nyáron pont elhappolják előle a szorgalmasabb társai a kevés lehetőséget, ő meg szeptemberben majd nézegethet.
  Ahogyan ezt is teszi most.”
 • 23. mecsoka 2010. november 18. 11:41
  „Győrben velem normálisak voltak, erre nincs panaszom, viszont velem is közölték, hogy semmi értelme regisztrálnom, mert csak a statisztikát növelem segíteni nem tudnak. Ráadásul az iskolám sem volt benn a rendszerben, ugyanis évekkel ezelőtt történt egy névváltás és azóta sem frissítették az adatokat.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik helyezés mellé különdíj a soproni diákoknak

Kiemelkedő szakmai sikert értek el a soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző… Tovább olvasom