Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Csökkenhet a magyar diákok száma Ausztriában

Változások várhatók szeptembertől az osztrák iskolákban, így egyes intézményekben csökkenhet a magyar diákok létszáma. Az államközi egyezmények megszűnése miatt az egyetemeken az új uniós tagállamokból érkezőknek tandíjat kell fizetniük.

Hitelesíteni kell
Az osztrák középiskolákban  érettségiző és szakmai képesítést  szerző magyar diákoknak ahhoz, hogy bizonyítványukat  Magyarországon is elismerjék, hitelesíttetniük kell azt. A szakmai vizsga hivatalos fordítása  központilag, az Országos Fordító és Hitelesítő Irodánál történik. A végzősöknek oldalanként 4000–4500 forintot kell fizetniük, a végzettséget ezután a Pénzügyminisztérium bocsátja ki. A magyar törvények alapján a külföldi állami intézményben szerzett érettségi egyenértékű egy felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Ötezer forint ellenében az Idegennyelvi Továbbképző Központnál ezt  hitelesíttetni lehet. 

Azoknak a magyar kisiskolásoknak, akik államközi egyezmény alapján korábban ingyenesen járhattak osztrák magániskolákba, a tervek szerint szeptembertől félévente 1300–1700 euró (325–425 ezer forint) közötti „álta lános iskolai tandíjat" kell fizetniük.

Azoknak a magyar kisiskolásoknak, akik államközi egyezmény alapján korábban ingyenesen járhattak osztrák magániskolákba, a tervek szerint szeptembertől félévente 1300–1700 euró (325–425 ezer forint) közötti „általános iskolai tandíjat" kell fizetniük – tájékoztatta lapunkat a kismartoni

(Eisenstadt) polgármesteri hivatal. (A szeptemberi iskolakezdésig azonban még várhatók egyeztetések.) Az állami iskolákra ez nem vonatkozik. Ausztriában az általános iskolák többsége állami finanszírozású, így az ott tanuló magyar diákok továbbra is mentesülnek az úgynevezett iskolapénz fizetése alól.

A soproni Gárdonyi Géza Általános Iskolából több diák tanul a határ túloldalán, információik szerint azonban szeptembertől a költségek szűkre szabása miatt a partneriskola csökkenteni fogja a magyar tanulók létszámát. A Fenyő Téri Általános Iskolának viszont megmarad a kapcsolat a kinti iskolákkal.

A középiskolákra nagyjából ugyanaz vonatkozik, mint az általános iskolákra. Az államközi egyezmény megszűnése miatt a felsőfokú intézmények többségében szintén tervezik a tandíj bevezetését a külföldiek számára (az osztrákok eddig is fizettek). A bécsi közgazdasági egyetemen szeptembertől például 300 és 500 euró között kell fizetni szemeszterenként és a kollégium havi költségei elérhetik a 250 eurót. Domonkos Krisztina, aki ősszel harmadik évét kezdi az osztrák fővárosban, elmondta, már régóta lehetett hallani néhány kedvezmény megszüntetéséről. Ezeket az uniós csatlakozásunkat követően meg is lépték az osztrákok. Ez nyilván nehézséget jelent számunkra, de Ausztriában akadnak olyan főiskolák is, ahova pályázat útján ingyen bejuthatnak a magyar tanulók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hírünket viszik a nagyvilágba

A Soproni Ünnepi Hetek égisze alatt immár 20. alkalommal rendezték meg a régi hangszerek és azok… Tovább olvasom