Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Célegyenesben a hulladékprojekt

Soproni kistérség - Úgy néz ki meglesz a százezer fős lakosságlétszám az úgynevezett cséri hulladékprojekt uniós pályázatának beadáshoz. A legnagyobb település, Sopron közgyűlése ma szavaz az alapító okirat módosításáról.
A soproni Harkai úti hulladéklerakó működése engedélye – többszöri meghosszabbítás után – 2009. július 15-én lejár. Sopron és további negyvennégy település ezért, még 2004-ben, egy társulást hozott létre, a szilárd hulladék kezelésének, válogatásának és lerakásának megoldására. Ennek keretében épül meg Cséren a lerakó Sopronban a válogatóüzem, két helyen átrakók, valamint minden településen lesznek hulladékszigetek. Az eredetileg 8-10 milliárd forintba kerülő beruházás összege ma már a felére csökkent, ugyanis számos elemet kivettek az eredeti tervekből. A fejlesztés nagy részét támogatja az Európai Unió, valamint a magyar állam.

A települések többsége elfogadta, illetve a napokban fogadja el a térségi hulladékkezelési projekt alapító okiratának módosítását. Erre azért van szükség, mert eredetileg tíz százalékos önrésszel számolt a konzorcium, a kormány azonban úgy döntött, hogy ezt 33 százalékra emeli fel. A nagyobb lélekszámú települések – közte Fertőd, Fertőszentmiklós és Kapuvár – már áldását adta a módosításra, Sopronban pedig ma szavaz a testület. Azonban vannak olyan falvak, mint Ágfalva is, amelyek nemet mondtak. Ahhoz, hogy Brüsszel befogadja a pályázatot, kikötés, hogy a lakossági létszám elérje a 100 ezret. Amennyiben nem lenne meg a minimális lakosságszám, akkor nem valósulhatna meg az összességében ötmilliárd forintos projekt.

Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere elmondta, a képviselő testület először nemmel szavazott, majd a korábbi álláspontjukat felülvizsgálva elfogadták a módosítást. – Jelentős összegről, milliárdos nagyságrendű uniós forrásról van szó, ekkora pénzt nem engedhetünk el. A tervek szerint az önrészt hitel felvételéből biztosítjuk. A törlesztő részleteket, valamint a kamatot pedig a haszonból fizetjük vissza – tette hozzá a város vezetője.

A háttérben azonban komoly feszültségek munkálkodnak. A falvak félnek, hogy a hulladékprojekttel kapcsolatos döntéseknél nem lesz lehetőségük az álláspontjuk érvényesítésére. Fenntartásaikat legmarkánsabban Gaál István, Ágfalva polgármestere fogalmazta meg.

– A konzorcium jelenlegi irányító testülete tizenkét fő, a döntéshez pedig kétharmados arány kell – tette hozzá a polgármester. – Amennyiben a létszámot legalább tizennégyre felemelik, és háromnegyedes többséghez kötik a határozatok elfogadását, akkor nem lépünk ki a társulásból. Gesztust várunk Soprontól, hogy partnerként kezeljen bennünket.

Az idő közben egyre jobban sürget, holott a projekt ötlete legelőször 1994-ben merült fel. A társulat vezetősége várhatóan november elején ül össze, és összegzi a tagönkormányzatok döntését. Ezt követően lehet szó az irányító testület létszámának felemeléséről. A Kisalföld információi szerint ennek nagy a valószínűsége. Sopron már csak azért is szorult helyzetben van, mert a harkai úti hulladéklerakó telepet – mint már említettük – 2009. július 15-ig be kell zárni. A törvény szerint további üzemeltetésre nincs lehetőség. A hazai eljárásrendet ismerve, erre az időre biztosan nem valósul meg a cséri beruházás ezért. A legközelebbi, engedéllyel rendelkező lerakó Fertőszentmiklóson van, így az átmeneti időszakban célszerű azt igénybe venni.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Intel 2008. november 03. 19:38
  „Értem már...
  Teljesen igaza van!
  Viszont erről beszéljen többet:

  A legszomorubb az, hogy itt is mint minden EU-s közpénznél a "hiénák" már megjelentek.

  Erre nagyon kiváncsi lennék!”
 • 36. Közérthetetlen beszéd a vársoevzetsében 2008. november 03. 10:23
  „A város vezetőknek el kellene menni tanulni, és munkájukhoz szükségesnem pénzügyi, közigazgatási, polgár jogi szakképzést megszerezni. Ezen felül a szónoki silus ismérveit elsajátitani. Hogy ne dadogjanak, a televizó, a rádió előtt. Világosan beszéljenek az önkormányzati gyűlésen.Ciceró is kiment a zugó tengerre és ott gyakorolt, mielőtt a szenástusba felszóllalt volna.”
 • 35. falusi polgármester 2008. november 03. 09:04
  „Intel! A 32. helyen leirt kérdéseket én már feltettem a társulás vezetöinek Kapuváron egy nyilvános fórumon. Kitérő válaszokat kaptam. Kérdezzen Ön is.”
 • 34. Intel 2008. november 02. 23:25
  „34.
  Háttér információkat nem tudok, csak szűkösen a projekt információkat!
  Egyes dolgok kérdésesek, de azokat le is írtam.
  Amennyiben érdekes dolgokról tud, úgy kérem itt, írja meg, és hozza nyilvánosságra!
  Főleg a hiénás dologról nem tudok...


  Vagy küldje el a sopron.melygarazs@gmail.com-ra...
  Köszönöm!”
 • 33. falusi polgármester 2008. november 02. 22:46
  „Kedves Intel! Az eddigi hozzászólásaid alapján ugy gondolom,hogy tudod, hol, kitöl, mit lehet, söt kell kérdezni. Köztudott, vannak, voltak akik szivesen befizetnének az önkormányzati önrészbe. Miért?”
 • 32. Intel 2008. november 02. 22:19
  „32. ezért vagyunk itt, hogy felhívjam rá a figyelmet.
  ha pontos információid vannak, írd meg!”
 • 31. falusi polgármester 2008. november 02. 22:00
  „Arról hallottatok már, hogy ez a "szemét" társulás illetve vezetöi már vagy 200 000 000 forintot fizetett közbeszerzési pályáztatás nélkül különbözö tanulmányokra? Miért pont Csér? Miért nem olyan terület ahol rengeteg illegális szemét van és igy majd rekultiválni kell? Egyébként a majdani üzemeltetésre pályázatot kell kiirni! A legszomorubb az, hogy itt is mint minden EU-s közpénznél a "hiénák" már megjelentek.”
 • 30. Intel 2008. november 02. 18:47
  „:)))))

  sunyi vagy???”
 • 29. jackhruby 2008. november 02. 17:37
  „testvér

  Az a gond veletek, ha tettenérünk valami hazugságon benneteket ilyen válaszok születnek, személyeskedtek, fenyegetőzködtök és mocskolódtok!”
 • 28. Intel 2008. november 02. 16:00
  „Szerintem nem tartozom Neked magyarázattal, ha csak azt nem szeretnéd, hogy megmondjam ki is vagy az áll név mögött...
  Jobbos kollégám:)


  Amúgy meg ha nem érted, akkor ne szólj bele, Nekem egy regisztrált nevem van, és nem írogatok álnéven, mint ahogyan te szoktál.
  Az Ip címed nagyon sok mindent elárul, így a szerkesztőktől nyugodtan lehet érdeklődni, hogy egy nap mennyi nevet használsz.
  Az meg a szegény lelkivilágodra enged következtetni, hogy egy személy nevét másoltad le. Gondolom a Tiédet semmire se tartod, és szívesen lennél Hruby Úr.
  Javasolnám kezdj el járni suliba, és megválasztunk:))))
  Egyszer majd........ de akkor is, csak udvari bohócnak......

  Továbbra is mélygarázs ügy:


  sopron.melygarazs@gmail.com”
 • 27. jackhruby 2008. november 01. 22:42
  „Testvér! (25)
  Ezt magyarázd el légy szíves!
  A 23-asból 22-es lett! Te a 21-esben megköszönsz valamit a 22-esnek Akkor Te hányasból lettél 21-es?
  Egy utánad beírónak hogyan köszönsz meg valamit?
  Te kis Notredamus!”
 • 26. mélygarázs 2008. november 01. 15:59
  „Az elmúlt hetekben spontán szerveződött egy kis csapat, aki fel kívánja deríteni a parkoló körüli anomáliákat, az ügyet ki akarja billenteni a holtpontról.
  Akit érdekelnek az ügy részletei, írjon!
  Várunk ötleteket, elképzeléseket, parkoló megnyitásával kapcsolatban.
  Nem szeretnénk boszorkányüldözést, - ezt megteszik politikusaink - viszont szeretnénk valós képet kapni a létesítmény állapotáról, a használatba vételt akadályozó körülményekről. Sok információval rendelkezünk, de mindig kerülnek elő újabb és újabb adalékok.
  Ha van információd-véleményed, kérdésed-javaslatod várjuk leveledet.
  Várunk ötleteket arra is milyen hatással lesz a városra a parkoló megnyitása?
  Hogy lehet gazdaságosan üzemeltetni?
  Milyen szervezések célszerűek a felszíni parkolások megszervezésénél?
  Nem politikai céllal, foglakozunk a témával, és nem kötődünk egyik párthoz sem.
  Megkérünk mindenkit, akit érdekel a mélygarázs jövője: írjon az alábbi email címre: sopron.melygarazs@gmail.com címre”
 • 25. Intel 2008. október 31. 21:15
  „24.
  Te nem gondolod, hogy ott egy teljes üzenetet a kukába dobtak a moderátorok?
  Ezért a 23-as-ból 22 lett?
  Ez az égő barátom, hogy ennyit se veszel észre.
  Ha többet lennél itt, akkor nem maradnál le dolgokról:)”
 • 24. jackhruby 2008. október 31. 18:55
  „21 és 22 sz. beírás egy tanulmány!! Az egész fórumázást "hitelesíti"

  intel testvér 19:58- kor megköszöni 20.11 ó-i beírást
  JÓL EL VAGY MAGADDAL!!
  KICSIT FIGYELJ ODA , MERT EZ NAGYON ÉGŐ!”
 • 23. Tapasztalat! 2008. október 31. 10:35
  „Fodorka legalább a sopronis zemetet elintézted, mert körmödre égett a dolog. A 22. választ nagyon köszönöm, Győrben, Fertődön, kapuváron és Csornán a Polgáremsteri hivatalokba is ez a véleményük. Álladóan megkérdezik tőlem hogy értelmesebb embert a hűség városában nem tudtatok meggválasztani.”
 • 22. Egy Soproni 2008. október 30. 20:11
  „Fodor valóban nagyon buta. Még beszélni sem tud.
  Mikor először meghallottam annak idején, ez egyből feltűnt.
  Nagyon sok fideszes soproni polgár is utálja.
  (Én is Fideszes vagyok, de nem bírom ezt az okostojást.)
  Két hónapja én is személy szerint lecsesztem egy megnyitón.
  Több önkormányzaton dolgozó haver is utálja.
  Nem lesz többé megszavazva, akár csak Gy. Ferenc!”
 • 21. Intel 2008. október 30. 19:58
  „22.

  Köszönöm!”
 • 20. Andersen 2008. október 30. 19:38
  „A Harkai úti szeméttelep tovább nem működtethető, ez mindenki számára nyilvánvaló, amint az is, hogy védenünk kell a környezetünket. Más kérdés, hogy a Cséri beruházás évek óta napirenden van, azonban a lakosság tájékoztatása ezzel kapcsolatosan a nullával egyenlő. Ez nemcsak a jelenlegi városvezetés sara! Senkinek ne legyenek illúziói, már a tavalyi költségvetés tárgyalásakor is négyszeres szemétdíjról beszéltek. A korszerűsítés, a szelektív gyűjtés szükséges, csak nyíltan kellene beszélni róla!!”
 • 19. Intel 2008. október 30. 19:34
  „c1
  Nekem volt módom látni, a Fodor polgár mester két oldalas levelét, amibe semmi nem állt, csak, hogy mik az elönyök, és dönteni kell...
  Hol volt az alapos munka?
  Mikor kettő hete, még úgy nézett ki, hogy abban a formában bukik minden...
  Anno volt egy régi változat, igaz azóta nagyon sokat változtattak rajta. Azt még akkor Walter csapata készítette, ez már annak az átdolgozott, lecsökkentett változata volt, egyéb jogos okok végett.
  Na meg költség megtakarítás címen.
  Az a dokumentáció részletesen leirt minden, ha jól emlékszem legalább 10oldalból állt.

  Na ennyi a különbség!

  Utoljára leírom:
  A projektre minden egyes félnek szüksége van, jól fog működni!
  Itt a kérdés ami nyitott, hogy ez mennyit fog jelenteni mindenki számára.

  Részemről a témát lezártnak tekintem.”
 • 18. c1 2008. október 30. 19:02
  „18
  Kisnyuszi vagy, ha a "látó" válaszol!
  Te csak a Fodor pm-re "hivatkozol"”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúzás és konferencia

Nagycenk-Sopron - A Széchenyi István emléknapon szó lesz az erdészeti kutatásról és az erdészeti… Tovább olvasom