Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Búcsú Molnár Tibortól - nekrológ

"A szőlőnek nincs már szüksége rám. A szüretnek vége. A szőlőt lassan betakarja a hó. A pincében erjedő bor lázrohamai lassan elmúlnak. Ilyenkor szabad meghalni."


A lábam alatt szőlőlevelek zörögnek, a kezem néha megérint egy-egy fennmaradt szőlőfürtöt, a szemem keresné a Fertő tóra lassan, komótosan ráereszkedő ködfelhőket. de most elmossák a könnyek ezt a csodálatos tájat. mert Téged kereslek Tibor bácsi, hátha kijöttél csak körülnézni a szőlők közé, hogy szépen leszüreteltünk-e.

Hátha csak idejöttél, feltöltődni ebből a csodából, amiről szívvel-lélekkel meséltél mindig mindenkinek... és úgy meséltél, hogy azt nem felejtette el senki.

Hátha a világ egyszer végre nem olyan kegyetlen és Te csak tréfálsz velünk, mint annyiszor! Csak tréfálsz, viccelsz, csipkelődsz vagy mesélsz végtelen tisztelettel a borról, a borkészítésről vagy a szőlőről. Ha tehettem, mindig a közeledben ültem le, hogy tanuljak és vidámságot lopjak Tőled. emlékszem Prágában hogyan énekeltünk együtt, mi mindnyájan a soproni borászok egy sörözőben. tartottunk borkóstolókat, képviseltük Sopront borfesztiválokon mindenféle országban és mennyi Borünnepen kápráztattad el az embereket a boraiddal! A késői szüretelésű zenited cseppjei - amire annyira büszke voltál - mától aranyló könnycseppek.

Hazamegyek! A szőlőnek nincs már szüksége rám. A szüretnek vége. A szőlőt lassan betakarja a hó. A pincében erjedő bor lázrohamai lassan elmúlnak. Ilyenkor szabad meghalni.

A soproni borászok nevében: Luka Enikő


Molnár Tibor
Molnár Tibor


Molnár Tibor életének meghatározó eleme a szőlő és a bor

Munkásságát kezdettől fogva a kiemelkedő minőségű soproni borok hírnevéért való áldozatos munka jellemezte. A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökeként a kezdetektől fogva fáradhatatlanul dolgozott a soproni borvidék termelőiért, borászaiért, a soproni bor jó hívnevéért. Ismert és elismert szakember, aki különleges emberi értékeivel egészítette ki kimagasló szakmai ismereteit. E kettősség együtt adta azt a kiemelkedő egyéniséget, amelyet csak tisztelni és elismerni lehetett. Molnár Tibor méltó képviselője a soproni szőlész hagyományoknak, és kiváló példakép a fiatalabb szőlész-borász generációnak.

Molnár Tibor 1940. április 26-án született Fertőhomokon. Általános és középiskolái után egyetemi tanulmányai előtt került Fertődre, a Fertődi Kutatóintézetbe, kertész gyakornokként. Az egyetem elvégzése után 1965-ben állami ösztöndíjjal Ausztriában tökéletesítette szőlész-borász szaktudását. Az ott megszerzett tudással visszatérve a Soproni Állami Gazdaságban helyezkedett el, a kertészeti és borászati termékek értékesítőjeként dolgozott. 1969-ben a Soproni Állami Gazdaság szőlészeti ágazati vezetőjévé nevezték ki, majd 1974-től mint főkertész, 1984-től pedig mint a kertészeti ágazat igazgatója dolgozott. 1988-ban került a Győri Zöldért Soproni kirendeltségének élére. 1992-ben társaival megalapította a Vincellér MPS Szőlészeti és Borászati Kkt-t, mely működésében haláláig aktív szerepet vállalt. 1996-ban a Sopron-Fertőmenti Hegyközségben hegybírónak nevezték ki. 1997-ben a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökévé választották, ezt a tisztséget 2008. november 2-án bekövetkezett haláláig viselte.

Olvasóink írták

 • 12. Promotor 2008. november 12. 21:30
  „Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc in hora mortis nostrae.”
 • 11. Lárika 2008. november 09. 21:11
  „Mindent tudott a borról és nem sajnálta megosztani ezt másokkal. Nagyszerű ember volt. Hiányozni fog nagyon.”
 • 10. aino 2008. november 09. 17:33
  „Nyáron találkoztunk utoljára. Pár szóban elmeséltük egymásnak, kivel mi történt mostanában. Mosolyogva, békésen. Elbúcsúztunk kor csak annyit mondott, Panta Rei. És ez így van rendjén.
  Isten vele Kedves Tibor.”
 • 9. Pro 2008. november 09. 11:54
  „ISTEN VELED TIBOR! SOK HOZZÁD HASONLÓ EMBERRE LENNE SZÜKSÉGE SOPRONNAK! NYUGODJ BÉKÉBEN!”
 • 8. Tamási Béláné Erzsi 2008. november 09. 11:25
  „Isten Veled Tibor!
  Mély részvétünk a családnak!

  Tamási Béláné és Tamási Attila.”
 • 7. R.Szabó Lajos 2008. november 09. 10:42
  „Kedves tibor, Isten veled. Az utolssó találkozásunk fertőbozon volt, ki9tűnő bort kóstoltunk. Az égi szüreten veszel már részt, az égi borokat kinálod. Köszönöm Luka enikőnek az irodalmi, megható, emberi sorait, méltó Tiborhoz. Legyen könnyű neked a föld, Isten veled!”
 • 6. Az utánad következök 2008. november 08. 20:58
  „Isten Veled Tibor, Vasárnap hiányozni fogsz a Szent
  György templomba az 17 órás délutáni szentmisén. Az áldozók között is üres lesz a helyed.Te már jől vagy, fennvagy az örök birodalomban, ahol már nem fáj semmi Mi is jövünk utánad .Várj reánk. Ugy legyen.”
 • 5. Csaba Zsuzsanna 2008. november 08. 19:55
  „Elment egy ember,akinek még nem lett volna szabad elmennie!
  Nyugodjon békében!”
 • 4. Fogyasztó 2008. november 08. 17:50
  „A kitűnő szakember és EMBER hiányozni fog nem csak a "borász-társadalomnak", hanem Sopronnak, a bort szerető lakosságnak egyaránt.
  Szomorúan ugyan, de koccintsunk a "NYUGODT BÉKÉJÉRE"!”
 • 3. Intel 2008. november 08. 14:19
  „Nyugodjon békében!

  Köszönjük, hogy Sopron nevét is sok helyen halhatatlanná tette!”
 • 2. döbbenet 2008. november 08. 12:38
  „Döbbenet hogy elment.
  Nyugodjon békében.
  A nekrolog méltó emlékéhez.”
 • 1. Fjó 2008. november 08. 11:17
  „Hiányozni fogsz! Nyugodj békében !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron polgármestere: A város visszakapta a hitét

Sopron - Félidejéhez érkezett az önkormányzati ciklus. A politikusok számvetést készítenek. A… Tovább olvasom