Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Bővülhet az új lakások piaca

Sopron - Az ingatlanpiaci szakértők szerint idén Sopronban bővülhet az új építésű lakások piaca. Jelenleg 15–20 nagyobb projekt van folyamatban.
Az év első hónapjait nemcsak a kereskedelemben, hanem az ingatlanpiacon is a pangás jellemzi. Általában márciustól indul be az értékesítési bumm, de a trendek már most felállíthatók.
Az ingatlanpiaci szakértők szerint idén, ha kismértékben is, de bővülhet az új építésű lakások piaca.

Arra számítanak, hogy a tavalyi megszorítások után, idén már többet tudnak a családok lakásra költeni.

Mindenesetre jelenleg Sopronban 15–20 nagyobb – társasház, sorház – építkezés van folyamatban. Ez is jelzi, hogy idén is bőven válogathatunk a kínálatból. Az árak viszonylag egy szintre álltak be.

Általában márciustól indul be az értékesítési bumm, de a trendek már most felállíthatók. Fotó: Kisalföld-archívum

– A lakások értékesítésével foglalkozóknak valamilyen pluszt azért kell majd adniuk – jegyezte meg Lendvai Csaba, az egyik soproni ingatlaniroda vezetője. – Ilyen például a beépített konyhaszekrény, légkondicionáló vagy egyéb berendezés. A közművekért, az útért és a garázsbeállóért viszont valószínűleg továbbra is pluszban kell fizetni.

A január elsején életbe lépett adójogszabály-változás az üzleti célú használt lakás adását-vételét vetheti vissza. Vagyis, ha magánszemély vesz egy olcsó, felújításra váró lakást, majd rendbe teszi, és magasabb áron értékesíti, akkor az értékkülönbözet után 25 százalék jövedelemadót kell a kincstárnak fizetnie. Korábban abban az esetben, ha ezen a pénzen újra lakást vásárolt az illető, nem kellett adót fizetnie. Most ez az adómentesség megszűnt.

A panellakásokat sem hagyhatjuk ki a körképünkből. Lendvai Csaba szerint ezek közül azokat lehet nagyobb eséllyel értékesíteni, ahol elvégeztették a felújítást.

– Elsődleges szempont lett a korszerű nyílászárók, a hőmennyiségmérő óra, valamint a hőszigetelés megléte – folytatta a szakember. – A távhődíjak ugyanis olyan jelentősen megdrágultak, hogy a leendő vevők erre különösen odafigyelnek. Egy átlagos, felújított panellakásért 8–9 millió forintot kérnek, míg a nem korszerűsítettekért csak 5–6 milliót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifj. Flandorffer Ignác-díj az üzlethálózat vezetőjének

Sopron - Ifj. Flandorffer Ignác-díjat vehetett át Meszlényi Vilmos, a Parola üzletlánchálózat… Tovább olvasom