Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bonyolódik a szanatóriumügy

A jelek szerint újabb fordulatot vett a soproni szanatórium ügye. A bomba még augusztusban robbant.
A jelek szerint újabb fordulatot vett a soproni szanatórium ügye. A bomba még augusztusban robbant. Ekkor adtuk hírül, hogy a soproni önkormányzat jelképes 1 forintért megkaphatja az országos hírű Állami Szanatórium tulajdonjogát, a működtetéssel együtt.

Az önkormányzat augusztus 26-i ülésén kinyilvánította szándékát az Állami Szanatórium átvételéről. Úgy tűnt, minden rendben van, annak ellenére, hogy az ellenzék hevesen tiltakozott, mondván, nem más ez, mint az egészségügy funkcionális privatizációja, kiárusítása, arról nem szólva, hogy óriási terhet venne magára az egyébként is eladósodott város.

Ezzel szemben Walter Dezső polgármester azzal érvelt, hogy 7 milliárdos vagyonnal gyarapodhat Sopron, és a kórházzal való együttműködés, integráció kialakítása során megteremtődnének a feltételek a korszerű megelőző, gyógyító és rehabilitációs munkához. Mint kiderült, ebben a játszmában a szanatóriumnak – akkor – nem osztottak lapot, mert főigazgatóját csak nagy késéssel tájékoztatták az elképzelésekről. Ebben a helyzetben döntött úgy a szanatórium felügyelő tanácsa, hogy szeptember 19-én országos lakossági fórumot rendez.

– A fórumon különböző egészségügyi szervezetek, egyesületek, magánszemélyek vettek részt, de képviseltette magát az Egészségügyi Minisztérium, valamint az egészségügyi dolgozók szakszervezete is – mondotta dr. Láng Andor, a rendezvény levezető elnöke, az intézmény felügyelő tanácsának tagja.

„ A jelenlévők ragaszkodtak ahhoz, hogy az Állami Szanatórium maradjon állami tulajdonban, irányítása és működtetése maradjon minisztériumi felügyelet alatt."

Ezzel egyetértett a minisztérium főosztályvezetője, Kereszthy Éva is. Úgy értékeltük, hogy a jelen helyzetben, amikor az integrálandó intézmények között nem történt szakmai egyeztetés, az önkormányzat pártjai pedig teljesen ellentétesen látják a jövőt, a működtetést, a vagyonszerzést, ráadásul a dolgozók egzisztenciális bizonytalanságban érzik magukat, a legjobb megoldás, ha marad az intézmény tulajdonjoga és működtetése az államnál. Ne kerüljön – a következő 50 évben – sem önkormányzati, sem pedig magánkézbe, viszont szorgalmazzuk a kórház és a szanatórium együttműködését, az önállóság megtartása mellett.
A szanatóriumi spirál tehát tovább pörög. Szerkesztőségünk ezért az Egészségügyi Minisztériumhoz fordult, segítsenek tisztázni a helyzetet. A sajtó és kommunikációs főosztálytól az alábbi választ kaptuk:

„A Soproni Állami Szanatórium tulajdonjogát SOHA nem kívántuk átadni, senkinek. Az intézet országos hatáskörén sem kívántunk soha változtatni. A soproni önkormányzatnak együttműködésre tettünk ajánlatot, amelynek részleteit szakmai megbeszélések feladata tisztázni." A minisztérium tegnapi állásfoglalása azonban – legalábbis látszatra – ellentmond korábbi, augusztus 9-én kelt – a polgármesternek írt – levelüknek, amelyben a miniszter így fogalmazott: „...nem látom elvi akadályát annak sem, hogy a Sopronban működő Állami Szanatórium üzemeltetését az önkormányzat vegye át, illetve az a soproni Erzsébet kórházzal összevonásra kerüljön." Ennek azonban feltétele volt, hogy az önkormányzat testületi határozattal erősítse meg a szanatórium és a kórház közös működtetési szándékát. Ez megtörtént, a már említett augusztus 26-i testületi ülésen.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem a minisztérium rendelkezik a szanatórium tulajdonjogával – „csak" működteti az intézményt –, hanem az állam, illetve a nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság. Ezért – feltehetően – mindkét szervezet hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a szanatórium Soproné legyen.

A történet tehát minden bizonnyal folytatódik. Előfordulhat, hogy minden marad a régiben, de az is, hogy valóban Sopronra száll a tulajdonjog és a működtetés feladata. Elképzelhető egy harmadik megoldás, nevezetesen, hogy az állam és a város egy közös szervezetet hoz létre, amelyben együtt működtetik a kórházat és a szanatóriumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az orvosi ügyeletet

Sopronban átadták a kórház területén az 53 milliós költséggel kialakított központi orvosi ügyeletet.… Tovább olvasom