Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bogarak, békák és bűz

Újra egy bosszantó történettel keresték meg lapunkat olvasóink, akiket az irritál leginkább, hogy hetek óta nem történik előrelépés az ügyükben. Ismét csak egy elhanyagolt telekről van szó....

A soproni Nikl Gábor végső elkeseredésében fordult a Kisalföldhöz.

– A Füredi sétányon lakunk a családommal, ablakaink a Torna utcára néznek. A Torna utca 16. és 22. számú házak között terül el egy hosszú évek óta beépítetlen telek, amely eddig sem vált díszére a környéknek, ám az utóbbi időben egyre tarthatatlanabbá vált a helyzet. A telek egy részén összegyűlt a csapadék, a pangó víz büdös és elszaporodtak benne a szúnyogok, a békák. Félünk a fertőzéstől, nem tudunk szellőztetni, a ház falának sem tesz jót az állandó nedvesség, emiatt elértéktelenednek az otthonaink – tette hozzá.

A férfi és szomszédai tehetetlennek érzik magukat, mert számtalan fórumhoz fordultak panaszukkal, mégsem történt semmi.

A környék lakói remélik, hamarosan rendeződik a telek sorsa, és eltűnik az ablakuk alól a mocsok és a bűz.
A környék lakói remélik, hamarosan rendeződik a telek sorsa, és eltűnik az ablakuk alól a mocsok és a bűz.

– Sokakat érint a probléma, én vállaltam fel, hogy kezembe veszem az ügyet. Megkérdeztem Sopron jegyzőjét, ki az illetékes, már erre a levelemre sem kaptam választ. Nem volt más ötletem, elküldtem a panaszunkat a jegyzőn kívül minden irodavezetőnek, aki érintett lehet a témában. Mindössze Palotai úrtól érkezett válasz, azt írta, nem ő az illetékes... Elvárható lenne, ha már senki nem tesz semmit az ügyben, legalább levelet kapjunk a felvetésre – dohogott.

Félünk a fertőzéstől, nem tudunk szellőztetni, a ház falának sem tesz jót az állandó nedvesség- mondta Nickl Gábor szomszéd.
– A Torna utca 18–20. szám alatti ingatlanra az ingatlan tulajdonosa, a Ventus Trade Kft. adott be építési engedély iránti kérelmet. Az építkezés megkezdésének időpontja 2006 októbere volt. Információink szerint az építtető 2006 decemberében abbahagyta a munkát, a cég jelenleg felszámolás alatt áll. Az önkormányzatnak nincs módjában a felszámolót kötelezni sem az építkezés folytatására, sem a valóban tarthatatlan helyzet megszüntetésére. Reményeink szerint az eljárás a közeljövőben befejeződik és az ingatlan leendő új tulajdonosát már kötelezhetjük a helyzet megszüntetésére. A telken összegyűlt csapadékvizet kiszivattyúzni nem lehet, ugyanis a talajvíz szivattyúzása közvetlen statikai problémákat vetne fel – nyilatkozta dr. Dobos József, Sopron jegyzője.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. payrich 2009. szeptember 03. 14:10
  „Én 2005 vége óta küzdök hiába az Önkormányzattal, hogy kötelezzék a jogszabályoknak megfelelő építkezésre, és tiltsák el a szomszédos épületeket károsító magatartások folytatásától az Építtetőt. Azóta életveszélyes lett a kamrám (ami a képen is látható a távolban középen), és az Önkormányzat velem akarja elbontatni...

  Hogy miért is lett életveszélyes a kamra? Gondolom nem tett jót neki az, hogy az Építtető elbontotta a tetőzetét minden engedélyem és bontási terv nélkül. Az sem tett jót neki, hogy 3/4ed évet állt a 200 éves agyagtapasztásos fafödém esőnek, hónak és fagynak kitéve, csak mert az Építtető nem állítota idejében helyre. Az sem tesz jót neki, hogy az elnyilt falakat nem megfelelően állítoták helyre, s végül az sem az épülését szolgálja, hogy az elszívott talajvíz és az alóla elhordott talajszemcsék miatt megsüllyed az épület. Az Önkormányzat szerint eleve rossz volt az állapota. Viszont az érdekes, hogy csak az építkezési oldalakon van gond a múltban egyszerre, teljesen felújított épülettel...

  Harcolok az igazamért, de hiába vagyok ügyvéd, ha a jogaszbályi hivatkozásaimra fittyet hány a Műszaki Osztály. Eddig "csak" azt értem el, hogy a másodfok kétszer is hatályon kívül helyezte a soproni határozatot, (és most van benn a 3. fellebbezésem), illetve lett szenyvízelvezetése a Magyar u. 3. sz. társasháznak, aminek az udvarán 1,5 évig folyt végig a szennyvíz (értsd fekália), mivel az Építtető elvágta az eredeti sennyvízvezetéket, a teleptített szivatyút pedig hol elvitte, hol hagyta tönkremenni...

  Amúgy az alapok úgy lettek megépítve, hogy átengedik a talajvizet, így nemcsak csapadék, hanem talajvíz is van abban a vízben, amibe belempsódott 1,5 év társasházi szennybize is... Nos, mitől is bűzölöghet a víz...?
  Mindenesere a szivattyúzás okozta statikai probléma is ugyanat jelenti mint a vizesedés: repedést, süllyedést, összedőlést...”
 • 20. kmmk 2009. szeptember 01. 15:42
  „mézgaaladár:
  Mit varunk el olyan emberektol, akik olyan baromsagokat irogatnak, hogy miert nem szivattyuzzak ki a talajvizet es egybol a jegyzot, onkormanyzatot hibaztatjak emiatt.”
 • 19. mézgaaladár 2009. szeptember 01. 15:06
  „Azon csodálkozom, hogy a beruházót anyázzák a legkevésbé. Azt kevesen akarják felelőssé tenni és elkapni a grabancát. És ha a banké a telek, akkor miért nem azt csesztetik? Nem értem? Miért a KÖZ-nek kell minden hülye után jótállni?”
 • 18. Innen 2009. augusztus 31. 14:56
  „Idézem: "A telken összegyűlt csapadékvizet kiszivattyúzni nem lehet, ugyanis a talajvíz szivattyúzása közvetlen statikai problémákat vetne fel"

  Éééééééééés??? Akkor ázzon fel a két (három) szomszédos ház? Repedjenek a szomszéd házak falai, az ott lakók, sétálók (sok-sok osztrák is) szagolják a belváros közepén a szennyvíz bűzét??? Mi ez itt? A Balkánon nincs már ilyen!

  Ez itt Hungária. Röhej és felháborító ez a nemtörődömség...”
 • 17. hokiel 2009. augusztus 30. 18:11
  „A telek két banké lesz, olyan összeggel terhelték meg az ingatlant, hogyha az összes hozzászóló összes pénzét és vagyonát és mindenét pénzzé téve, beszoroznánk egy akkora számmal, amekkorára senki sem gondol, akkor sem jönne össze az a pénz, ami rajta van a telken. Evvel megint valaki jól járt, mert a telek valódi értéke akkor is csak a 10/ 100/ része lenne annak, ami ma.
  Egy ideig örizte a telket valaki, aztán az is eltűnt. Egy ideig szivattyúzták a talajvizet, aztán amikor eltűnt a kutakból a víz és kezdtek repedni a szomszédban lévő házfalak, akkor leállíttatták.
  A tulaj amúgy kecskeméti, már számolják fel, kiváncsi vagyok, a hitelből hány forint lesz menthető.
  tiszta kis magyar abszurd”
 • 16. Intel 2009. augusztus 30. 15:06
  „Én úgyan a helyszínen nem jártam, viszont a kép hátsó részén az látszik, hogy a beton fal mögött található a szenny lé...
  HA hátulról be lehet jönni akkor az a gyerekek számáról különösen veszélyes.
  Mi van akkor ha egy gyereket baleset ér???
  Vajon mindent megettek ezen balesetek elkerülése érdekében?
  Jó lenne ha az illetékesek válaszolnának!”
 • 15. swirl 2009. augusztus 30. 10:13
  „Sajnos a cikkben nincs szó arról a házról, ami az Torna utcáról nem látható, és a gödör szélén helyezkedik el hátul. 3 lakásból álló földszintes ház, és a gödör oldali lakás falai repedeznek, megsüllyedt a fal. Érdeklődésünkre az önkormányzat azt mondta, hogy majd megcsinálják. Remélem nem akkor amikor leszakad a fal, és viszi az egész tetőt magával, esetleg az embereket is.

  Az egyik lakás tulajdonosa”
 • 14. naplopo 2009. augusztus 29. 18:48
  „off
  nagyon tetszett a 2. hozzászólás, egyet is értek vele
  on”
 • 13. Beaubo 2009. augusztus 29. 12:54
  „Ez csak egy a sok ilyen példából, AMIVEL A SOPRONI ÖNKORMÁNYZAT NEM FOGLALKOZIK ?!
  Ne haragúdjátok, de Dobos úrnak ez a válasza a szomszédok aggodalmokra?! Nem kellene egy jobb megoldást találni erre?!?!? Lezárni a területet, legalább lenyírni a gazt stb. ?
  Szegény Magyarország....azért néz ki úgy, ahogy kinéz...és mindegy, hogy FIDESZ vagy MSZP-s politikusokról van szó, mindenki úgyanaz, úgyan olyan slampós, felelőtlen az emberek felé...
  Kérdés, vajon ez Dél-Amerika, a Balkan, vagy Közép-Európa, 60 km Bécsböl ???”
 • 12. FREDDY/S 2009. augusztus 29. 11:06
  „Amíg 12 lakásos családi házat lehet építeni, addig a szakértelmet nem kell keresni, nemde...”
 • 11. TancsKaszabell 2009. augusztus 29. 10:07
  „A tulajdonosi és beruházói csoportok tisztességtelen és önző magatartását jó néhány torzó mutatja a városban ! Az országban is találhatunk akár több évtizedes múltra visszatekintőt is !
  Bár ismerek néhány igen jó példát ,mert azért vannak ebben a városban tisztességes a város érdekében tevékenykedő vállalkozók is !

  A helyi építési hatóság és a város érdekeit képviselni köteles jegyző gyatra munkájának tárgyiasult emlékműveire csodálkozunk rá immár ki tudja hányadszor.A mi védelmünket talán egy garanciákat is tartalmazó adás-vételi szerződés megoldaná.Talán!

  Pedig a jelen esetben is a város lakóinak az érdekei sérülnek már évek óta.Ilyenkor gyakran eszembe jut a népszerű MONOPOLI játék abban is a beépítendő foghíjas telkek várhatóan busás haszna...

  Higgyék el itt is meg van már a hunyó,aki a busás haszonra várakozik türelmesen,évek óta.
  A segédkezők már bizony a saját részükhöz hozzájutottak,ha értik mire is gondolok.
  A közérdek sérül itt megint és ki tudja hányadszor a városban és környékünkön is !”
 • 10. gypoti 2009. augusztus 29. 07:23
  „Igazad van Intel...
  Nem véletlenül mondják "fejétől bűzlik...."
  (persze ne keverjük ide a politikát. a város jegyzője - elméletileg - független az aktuális politikai szelektől)
  Kisdobos nem műszaki szakember, sőt... Nem kell hozzá sok sütnivaló, hogy a talajvíz és a jól leszigetelt
  garázsrész, melyben mint egy medencében összegyűlt az esővíz, független a talajvíztől.”
 • 9. t.b. 2009. augusztus 28. 22:52
  „Békára visszatérve...Ilyenkor hol vannak a természetvédők?????A városban amúgy sem működik semmi, ami az állatok védelmével foglalkozik...Igaz, hogy is gondolhatok ilyen dologra, amikor az embereket is leszarják... Imádom ezt a primitív várost(illetve a város vezetőit) Ezért nem szavazok már sehol...”
 • 8. Intel 2009. augusztus 28. 21:24
  „Javasolnám az ÁNTSZ hatóságot értesíteni!
  Amúgy ezen ügyek jegyzői hatás körbe tartóznak, amiért a jegyző felelös.
  Neki ilyen esetben nagyon lehetséges lépése lenne.

  Viszont azt tudni kell, hogy Sopronnak nem a legjobb jegyző áll rendelkezésre, ezért van nagyon sok hiba, sok vesztett per, bukott pályázat.
  Egy városban nagyon sok minden múlik a jegyzőn, ügyvédeken, jogászokon.
  Na ezekből Sopron nagyon rosszul áll.
  A városvezetést pedig nem egyszer minősítettem...”
 • 7. Kukac40 2009. augusztus 28. 21:12
  „Furi. Annakidelyén nyilvános mélygarázsnak, és lakóháznak kezdték építeni. Csak nekem furcsa, hogy egy újjabb mélygarázs ami nem készül el egyszerűen?”
 • 6. miro132 2009. augusztus 28. 21:03
  „közpénzen dolgozó jegyző úrtól kellene elvárni azt hogy dolgozzon vagy válaszoljon a levelekre ? ugyan őt csak az érdekli hogy a biztos széke megmaradjon és kapjon szép fizetést minden hónapban. Sajnos ez nem csak Sopronra jellemző hanem az egész országra.”
 • 5. Sz.Beatrix1975 2009. augusztus 28. 20:28
  „Aranyosak voltak azok a kisbékák, akik folyamatosan özönlöttek át az autók előtt,ha esőzés kezdődött, de sajna kb 70% biztos nem élte túl. Ha már az emberekre akiket zavarnak dolgok, ha azokkal nem foglalkoznak, akkor legalább az állatok érdekében nem lehetne tenni valamit?:) Mert hisz nekem a béka is élőlény.”
 • 4. Csabazs 2009. augusztus 28. 20:23
  „A HIVATAL mindig hárít!
  Remélhetőleg?! Dobos Úr szerint.
  Addig meg a kedves lakók tűrjék el a bűzt,piszkot a fertőzésveszélyről nem is beszélve!
  Ilyenkor azonnal cselekedni kellene!
  Miért csak most kapott Nikl Gábor választ a HIVATALTÓL? Csak nem azért, mert az újsághoz fordult?”
 • 3. kata891 2009. augusztus 28. 19:24
  „Ha senkit nem lehet kötelezni akkor miért nem teszi rá a kezét az önkormányzat és utalná ki olyan személynek aki rendbe tenné és hasznosíttaná.Olyan gazdag ez az ország? Miért nem csinálnak semmit? Meddig megy még ez a nemtörődömség ?”
 • 2. mindigatutit 2009. augusztus 28. 16:41
  „itt soha senki semmiért nem felel.bezzeg ,ha parlagfű lenne rajta és büntetni kellene ,akkor tudnák mi a teendő.
  kötsögök”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átverés az e-maillel nyerhető laptop

Ingyenes laptop ígéretével "minisztériumi" e-mailek bombázzák a gyanútlanokat: küldjék tovább e… Tovább olvasom