Kisalföld logö

2015. 10. 14. szerda - Helén 9°C | 13°C

Biztos, hogy idén is lesz VOLT-fesztivál Sopronban

A kisalfold.hu információi szerint idén is biztosan megrendezik a nyár egyik legjelentősebb fesztiválját.


18 óra 2 perc

Megkaptuk a választ, amit mára ígért szerdai megkeresésünkkor az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták: "a felügyelőség visszavonja tiltó határozatait, amelyekről korábban hírt adtunk.

A zöldhatóság szigorú feltételekkel engedélyezi az idei rendezvényt azzal a kitétellel, hogy a NATURA 2000 területek teljes körű védelme érdekében jövőre ezen a területen VOLT Fesztivál nem rendezhető meg."

A visszavonás indokairól a pénteki Kisalföldben olvashatnak bővebben.

16 óra 44 perc

Széles Sándor közleményére Lobenwein Norbert fesztiváligazgató addig nem kíván reagálni, ameddig nincs a kezében a legújabb hivatalos határozat.

Azt megerősítette, hogy fellebbezést nyújtottak be az általunk is közzé tett elutasító határozathoz.

16 óra 22 perc

"A környezetvédelmi felügyelőség csütörtökön visszavonta a VOLT-fesztivál idei megrendezését veszélyeztető határozatát" - közölte érdeklődésünkre Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője.

Az új engedély kiadását - úgy tudjuk - feltételekhez kötötte a környezetvédelmi felügyelőség.

Ezek között szerepel, hogy csak papírpohárból lehet majd inni, tüzet csak kijelölt helyen gyújtani, míg a nagyszínpad előtti részt nem lehet kaviccsal feltölteni, ahogy a korábbi években tették a szervezők.

A résztvevőket pedig figyelmeztető táblákkal kell értesíteni, hogy Natura 2000-es területen tartózkodnak.

13 óra 12 perc


A szervezők megnyugtatták a fesztiválozókat: június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a VOLT.

- Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba. Egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a VOLT Fesztivál szervezői a környezetvédelmi felügyelőség engedélye ügyében - olvasható a fesztivál hivatalos Facebook oldalán.

Lobenwein Norbert az MTI-nek megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg.

Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt - bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak - a tavalyi évig meg is kapták.

"A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a  helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került.

Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el" - közölte a  fesztiváligazgató.  

Korábban írtuk:

"Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (...) a 2012. június 26–30. között tervezett "VOLT Fesztivál" elnevezésű rendezvény megtartásának engedélyezését elutasítja" – áll a Kisalföld birtokába jutott, június 19-én keltezett dokumentumban. A felügyelőség – amelyet június első napjai óta új igazgató, dr. Buday Zsolt vezet – engedélyére azért volt szükség, mert a népszerű fesztivál helyszíne nemcsak a Soproni Tájvédelmi Körzet, hanem a különös védelem alá eső Natura 2000 területek részét képezi.

Az engedély elutasításának többoldalas indoklása többek között kifejti, hogy a VOLT Fesztivál "kétséget kizáróan hatással van a védett, illetve Natura 2000 élőhelyekre, jelölő fajokra". Hozzáteszik: a résztvevők biztonsága érdekében el kellene távolítani egy csertölgyet, és a kemping területén lévő fák száraz ágait, illetve elvégezni a menekülési és közlekedési útvonalakon fejlődő vörösgyűrűs som, fagyal- és vadrózsabokrok nyírását is.

A felügyelőség az elutasítás indoklásában a budapesti székhelyű IMSYS Kft. hatástanulmányára hivatkozva leírta: a kemping területén több védett állatfaj is él (csak néhány közülük: zöld küllő, búbos banka, mezei poszáta, fekete rigó, csilpcsalpfüzike, mókus, sárga gyapjas szövőlepke), ezekre "intenzív zavaró hatást" fejtene ki  a zajterhelés és a "nagyszámú emberi jelenlét". "Lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek pótköltése zajlik."

Azt is említi, hogy a korábbi tapasztalatokból kiindulva a jubileumi, 20. VOLT Fesztivál esetében az eddigiekhez képest is több látogatóra, sátorozóra kell számítani. A 2002 óta a Lövér kempingben gond nélkül zajló, egyre híresebb rendezvény megtartása a szöveg szerint nem egyeztethető össze a védetté nyilvánítás indokával és céljaival. "A helyreállító intézkedések csak akkor hatásosak, ha a helyreállított területet több éven keresztül nem veszik igénybe" – áll ez a mondat is az indoklásban, ami azt is kiemeli, hogy a korábbi évekhez képest változás: 2012 folyamán egy minisztériumi rendelet a harkai fás legelőt védetté nyilvánította. A szervezők a kérelem szerint ezen a helyen építenék meg a nagyszínpadot.

Az idén is sok tízezer látogató választja szórakozásul a VOLT Fesztivált, bár a birtokunkba került felügyelőségi határozat szerint zavarnák többek között a zöld küllőket, a csilpcsalpfüzikéket, a móku
Az idén is sok tízezer látogató választja szórakozásul a VOLT Fesztivált, bár a birtokunkba került felügyelőségi határozat szerint zavarnák többek között a zöld küllőket, a csilpcsalpfüzikéket

A Kisalföld birtokába azonban nemcsak a fenti határozat került, de a 2011. június 2-án keltezett, még az előző igazgató, Németh Zoltán által szignált is, amely a fesztivál megrendezését feltételekkel ugyan, de engedélyezte 2011. június 29–július 2. között, hovatovább 2012. és 2013. években is. Ez a határozat szintén az IMSYS Kft. hatástanulmányára épült. A dokumentum kimondta: "a területeken a rendezvény megtartása közösségi jelentőségű vagy hazai jogszabály által védett természeti értékeket közvetlenül nem veszélyeztet".

A 2011-es indoklás szövege ugyanúgy kitért például a búbos banka és a csilpcsalpfüzike fokozott védelmére, ám kimondta, hogy zajvédelmi hatásterületet kell megállapítani a helyszínen. A felügyelőség azt írta továbbá, – a 2011-es soros EU-elnökség zárórendezvényének is helyet adó fesztivál – a VOLT a megfelelő előírások betartása esetén "nem lesz jelentős hatással a Natura 2000 jelölő fajok és élőhelytípusok természetvédelmi helyzetére, illetve a Natura 2000 területre".

A Kisalföld érdeklődött a fesztiválkérelmeket benyújtó Benis Dánielnél (aki egyébként a határozat kézhezvétele után 15 napig a döntés ellen fellebbezést nyújthat be), a rendezvény műszaki vezetőjénél és Lobenwein Norbert szervezőnél is. Ők megerősítették értesülésünket, és így nyilatkoztak a Kisalföldnek: "Természetesen meglepett bennünket a határozat, akárcsak az a tény, hogy arról a Kisalföld újságírójától értesültünk elsőként. A VOLT Fesztivál helyszíne, a színpadok elrendezése a 2011-essel teljesen megegyezik, így bízunk benne, hogy a hátralévő napokban sikerül megoldást találnunk és beszereznünk a hivatal engedélyét.

Az elmúlt évben az országos főfelügyelőséget is megjárt engedélyünkhöz képest az érintett területen semmi olyan környezetvédelmi szempontból lényeges változás nem történt, ami egy, a tavalyival ellentétes határozatot indokolhatna. Persze mint mindig, most is megoldásra törekszünk, és újabb egyeztetést kezdeményezünk a felügyelőség vezetőjével. Biztosak vagyunk benne, hogy találunk megoldást és a jövő héten a VOLT Fesztivál Európa-szerte elismert hírnevéhez méltó körülmények között ünnepelhetjük a jubileumot."

A Kisalföld azokhoz is kérdéseket intézett, akikről tudjuk, hozzájuk is postázták a határozatot. A Soproni Körzeti Földhivatal vezetője, Gál László megerősítette, hogy kaptak levelet a felügyelőségtől a témában, ám azt mondta, ezzel kapcsolatban tartalmi felvilágosítást nem adhat. A soproni jegyző szabadságát tölti, titkársága nem hallott a dokumentumról. Itt Stöckert Tamáshoz irányítottak, aki a VOLT ügyeiért felelős a város önkormányzatánál, de ő nem hallott a levélről, ám tudatta, hogy a soproni önkormányzat részéről a fesztivál minden engedélye rendben van.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója, Reischl Gábor nem tudott érdemileg nyilatkozni, kérte, elektronikusan küldjük el címére kérdéseinket. Megkérdeztük, véleményük szerint mi változott a területen, amiért az eddigiekhez képest a felügyelőség nem engedélyezi a rendezvény megtartását. Tőle lapzártánkig nem kaptunk választ. A birtokunkba jutott iraton szerepelt dr. Buday Zsolt neve is, így őt is felkerestük. Titkára a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz irányított minket, ők kérdéseinkre holnapra ígértek választ.

Széles Sándor, a kormányhivatal vezetője is megerősítette információinkat a jogerős határozatról, s így reagált a megkeresésünkre: "Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a VOLT Fesztivált idén is minden probléma nélkül megrendezhessék."

TÖRTÉNELEM. A VOLT-ot Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán 19 éve, 19 évesen alapították, a rendezvény azóta Közép-Európa egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiváljává nőtte ki magát. Sopron és a VOLT neve mára összeforrt, a rendezvénynek a városban élők körében több mint kilencvenszázalékos az elfogadottsága.  A VOLT 2002-ben költözött a sportcsarnokból a Lövér kempingbe. Az évek óta stabilan sikeres fesztiválon az elmúlt években olyan világsztárok léptek fel, mint a Moby, The Prodigy, Manu Chao, Korn, Paul Kalkbrenner, Thirty Second To Mars. A hazai neves előadók közül visszatérő vendég és a közönség kedvence például Ákos, a Tankcsapda, a Quimby, a Magna Cum Laude. 2011-ben itt volt a magyar EU-elnökség hivatalos zárórendezvénye.


 
123456789... következő >> végére >>> 135 hozzászólás
Moderálásra küldöm 135. ruig 2012.06.28. 18:22

132. soproni. szia! Azt ne is tedd,amit idézőjelben zártál elsőre! Óvd védd az egészséged.

Moderálásra küldöm 134. soproni 2012.06.22. 15:23

130. Csodabimbó ! :-)

Moderálásra küldöm 133. soproni 2012.06.22. 15:17

111. bretman! Ügyesek a szervezők,hidd el megoldják a papírpoharat is és a leendő helyszínt is.:-)

Moderálásra küldöm 132. soproni 2012.06.22. 15:15

109. rozsautcai ! Kösz......bár nem szeretem nyilvánosan hangoztatni az ilyen tetteimet és nem "verem a mellem", hogy én aztán vagyok valaki,mert nálam ez természetes.:-).Az általad "Holdnővér"-től idézett mondat nekem is elnyerte a tetszésemet.

Moderálásra küldöm 131. soproni 2012.06.22. 15:08

103. Cloeon_dipterum! A leírtak alapján úgy gondolom,hogy ezt a munkádból kifolyólag tetted ,nem önzetlenül, önszorgalomból,saját pénzen,mint ahogy azt én is teszem.

Moderálásra küldöm 130. Csodabimbó 2012.06.22. 13:49

129. Cloeon_dipterum

Olvastam reagálásod, tisztelem, h gondozod az időseket, képzeld én meg a fiatalokat segítem... mégsem kívánom az idősek halálát, ahogy te az eltévelyedett fiatalok bebörtönzésében reménykedsz. Hol voltál akkor, amikor a szeretett botanikus kertedet teleépítették, a kisuszodát szétrombolták? Sehol..., látod, te is már csak árnyékod vagy önmagadnak, magányod mások gondozásával, vagy éppen <moderálva> kompenzálod.

"Ha valamihez nincs közöd, vagy nem értesz hozzá, az nem szégyen. Mindaddig amíg nem kezdesz el okoskodni." Ezt magadnak írtad? :) Drog ügyekben tényleg nagyon járatos vagy így közel 70 évesen, ne keveredj bele saját szavaidba.

Milyen látogatókat kísértél, az izraeli testvéreidet? Ők nézhetik és felvásorhatják Sopront, de ezt a pár 10000 fiatalt kitilanád a városból, aki erre a rendezvényre jön és talán ezáltal égne bele valami maradandó emlék, ami aztán öregbítené a város jó hírnevét. Elárulom neked, hogy én minden évben veszek fel… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 129. Cloeon_dipterum 2012.06.22. 10:06

126. hehe08 2012.06.22. 09:29
Ahol nádas van, ott a vízgradiens miatt nem lehet mezőgazdaságot folytatni. A jelenlegi magyar oldal 4/5-e nádas. Az osztrák természetvédelmet inkább hagyjuk. Jócskán le vannak maradva.

Moderálásra küldöm 128. otibor 2012.06.22. 09:59

125. vaterkopf, tanulj már meg olvasni...

Moderálásra küldöm 127. ruig 2012.06.22. 09:49

A Natura 2000 határának kijelölésénél a kemping észak,észak-nyugati kerítésének vonalát kellett volna alapul venni.
A harkai illetve dél-nyugati oldalon a valódi ősfás kerül kijelölésre a VOLT rendezését nem gátolja semmi. A kemping
harkai oldalon levő kerítése és az ősfás közötti terület a korábbi időszakban nyílt, füves birka legelőként is használt
rét szerű földrészlet volt.A kemping területét a natura 2000 ben miért vonták be,az eljárást intézőnek milyen gondolat sorozata, azt mi motiválta,meg érne egy interjút.

Moderálásra küldöm 126. hehe08 2012.06.22. 09:29

Tájvédelmi Körzet.... jól átvertek minket ezzel is.....
mondok is egy példát:
A Fertő itthoni partja mentén nem lehet mezőgazdasági munkát végezni, mert tájvédelmi körzet....
Pamhagennél meg ezer hektárokon termeszt a paraszt..... oda biztosan nem megy a gólya..... :)
vagy inkább :(((((


135 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Soproni városháza: elhárulnak az akadályok a VOLT megrendezése elől

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!