Kisalföld logö

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 14°C | 24°C

Biztos, hogy idén is lesz VOLT-fesztivál Sopronban

A kisalfold.hu információi szerint idén is biztosan megrendezik a nyár egyik legjelentősebb fesztiválját.


18 óra 2 perc

Megkaptuk a választ, amit mára ígért szerdai megkeresésünkkor az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták: "a felügyelőség visszavonja tiltó határozatait, amelyekről korábban hírt adtunk.

A zöldhatóság szigorú feltételekkel engedélyezi az idei rendezvényt azzal a kitétellel, hogy a NATURA 2000 területek teljes körű védelme érdekében jövőre ezen a területen VOLT Fesztivál nem rendezhető meg."

A visszavonás indokairól a pénteki Kisalföldben olvashatnak bővebben.

16 óra 44 perc

Széles Sándor közleményére Lobenwein Norbert fesztiváligazgató addig nem kíván reagálni, ameddig nincs a kezében a legújabb hivatalos határozat.

Azt megerősítette, hogy fellebbezést nyújtottak be az általunk is közzé tett elutasító határozathoz.

16 óra 22 perc

"A környezetvédelmi felügyelőség csütörtökön visszavonta a VOLT-fesztivál idei megrendezését veszélyeztető határozatát" - közölte érdeklődésünkre Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője.

Az új engedély kiadását - úgy tudjuk - feltételekhez kötötte a környezetvédelmi felügyelőség.

Ezek között szerepel, hogy csak papírpohárból lehet majd inni, tüzet csak kijelölt helyen gyújtani, míg a nagyszínpad előtti részt nem lehet kaviccsal feltölteni, ahogy a korábbi években tették a szervezők.

A résztvevőket pedig figyelmeztető táblákkal kell értesíteni, hogy Natura 2000-es területen tartózkodnak.

13 óra 12 perc


A szervezők megnyugtatták a fesztiválozókat: június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a VOLT.

- Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba. Egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a VOLT Fesztivál szervezői a környezetvédelmi felügyelőség engedélye ügyében - olvasható a fesztivál hivatalos Facebook oldalán.

Lobenwein Norbert az MTI-nek megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg.

Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt - bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak - a tavalyi évig meg is kapták.

"A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a  helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került.

Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el" - közölte a  fesztiváligazgató.  

Korábban írtuk:

"Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (...) a 2012. június 26–30. között tervezett "VOLT Fesztivál" elnevezésű rendezvény megtartásának engedélyezését elutasítja" – áll a Kisalföld birtokába jutott, június 19-én keltezett dokumentumban. A felügyelőség – amelyet június első napjai óta új igazgató, dr. Buday Zsolt vezet – engedélyére azért volt szükség, mert a népszerű fesztivál helyszíne nemcsak a Soproni Tájvédelmi Körzet, hanem a különös védelem alá eső Natura 2000 területek részét képezi.

Az engedély elutasításának többoldalas indoklása többek között kifejti, hogy a VOLT Fesztivál "kétséget kizáróan hatással van a védett, illetve Natura 2000 élőhelyekre, jelölő fajokra". Hozzáteszik: a résztvevők biztonsága érdekében el kellene távolítani egy csertölgyet, és a kemping területén lévő fák száraz ágait, illetve elvégezni a menekülési és közlekedési útvonalakon fejlődő vörösgyűrűs som, fagyal- és vadrózsabokrok nyírását is.

A felügyelőség az elutasítás indoklásában a budapesti székhelyű IMSYS Kft. hatástanulmányára hivatkozva leírta: a kemping területén több védett állatfaj is él (csak néhány közülük: zöld küllő, búbos banka, mezei poszáta, fekete rigó, csilpcsalpfüzike, mókus, sárga gyapjas szövőlepke), ezekre "intenzív zavaró hatást" fejtene ki  a zajterhelés és a "nagyszámú emberi jelenlét". "Lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek pótköltése zajlik."

Azt is említi, hogy a korábbi tapasztalatokból kiindulva a jubileumi, 20. VOLT Fesztivál esetében az eddigiekhez képest is több látogatóra, sátorozóra kell számítani. A 2002 óta a Lövér kempingben gond nélkül zajló, egyre híresebb rendezvény megtartása a szöveg szerint nem egyeztethető össze a védetté nyilvánítás indokával és céljaival. "A helyreállító intézkedések csak akkor hatásosak, ha a helyreállított területet több éven keresztül nem veszik igénybe" – áll ez a mondat is az indoklásban, ami azt is kiemeli, hogy a korábbi évekhez képest változás: 2012 folyamán egy minisztériumi rendelet a harkai fás legelőt védetté nyilvánította. A szervezők a kérelem szerint ezen a helyen építenék meg a nagyszínpadot.

Az idén is sok tízezer látogató választja szórakozásul a VOLT Fesztivált, bár a birtokunkba került felügyelőségi határozat szerint zavarnák többek között a zöld küllőket, a csilpcsalpfüzikéket, a móku
Az idén is sok tízezer látogató választja szórakozásul a VOLT Fesztivált, bár a birtokunkba került felügyelőségi határozat szerint zavarnák többek között a zöld küllőket, a csilpcsalpfüzikéket

A Kisalföld birtokába azonban nemcsak a fenti határozat került, de a 2011. június 2-án keltezett, még az előző igazgató, Németh Zoltán által szignált is, amely a fesztivál megrendezését feltételekkel ugyan, de engedélyezte 2011. június 29–július 2. között, hovatovább 2012. és 2013. években is. Ez a határozat szintén az IMSYS Kft. hatástanulmányára épült. A dokumentum kimondta: "a területeken a rendezvény megtartása közösségi jelentőségű vagy hazai jogszabály által védett természeti értékeket közvetlenül nem veszélyeztet".

A 2011-es indoklás szövege ugyanúgy kitért például a búbos banka és a csilpcsalpfüzike fokozott védelmére, ám kimondta, hogy zajvédelmi hatásterületet kell megállapítani a helyszínen. A felügyelőség azt írta továbbá, – a 2011-es soros EU-elnökség zárórendezvényének is helyet adó fesztivál – a VOLT a megfelelő előírások betartása esetén "nem lesz jelentős hatással a Natura 2000 jelölő fajok és élőhelytípusok természetvédelmi helyzetére, illetve a Natura 2000 területre".

A Kisalföld érdeklődött a fesztiválkérelmeket benyújtó Benis Dánielnél (aki egyébként a határozat kézhezvétele után 15 napig a döntés ellen fellebbezést nyújthat be), a rendezvény műszaki vezetőjénél és Lobenwein Norbert szervezőnél is. Ők megerősítették értesülésünket, és így nyilatkoztak a Kisalföldnek: "Természetesen meglepett bennünket a határozat, akárcsak az a tény, hogy arról a Kisalföld újságírójától értesültünk elsőként. A VOLT Fesztivál helyszíne, a színpadok elrendezése a 2011-essel teljesen megegyezik, így bízunk benne, hogy a hátralévő napokban sikerül megoldást találnunk és beszereznünk a hivatal engedélyét.

Az elmúlt évben az országos főfelügyelőséget is megjárt engedélyünkhöz képest az érintett területen semmi olyan környezetvédelmi szempontból lényeges változás nem történt, ami egy, a tavalyival ellentétes határozatot indokolhatna. Persze mint mindig, most is megoldásra törekszünk, és újabb egyeztetést kezdeményezünk a felügyelőség vezetőjével. Biztosak vagyunk benne, hogy találunk megoldást és a jövő héten a VOLT Fesztivál Európa-szerte elismert hírnevéhez méltó körülmények között ünnepelhetjük a jubileumot."

A Kisalföld azokhoz is kérdéseket intézett, akikről tudjuk, hozzájuk is postázták a határozatot. A Soproni Körzeti Földhivatal vezetője, Gál László megerősítette, hogy kaptak levelet a felügyelőségtől a témában, ám azt mondta, ezzel kapcsolatban tartalmi felvilágosítást nem adhat. A soproni jegyző szabadságát tölti, titkársága nem hallott a dokumentumról. Itt Stöckert Tamáshoz irányítottak, aki a VOLT ügyeiért felelős a város önkormányzatánál, de ő nem hallott a levélről, ám tudatta, hogy a soproni önkormányzat részéről a fesztivál minden engedélye rendben van.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója, Reischl Gábor nem tudott érdemileg nyilatkozni, kérte, elektronikusan küldjük el címére kérdéseinket. Megkérdeztük, véleményük szerint mi változott a területen, amiért az eddigiekhez képest a felügyelőség nem engedélyezi a rendezvény megtartását. Tőle lapzártánkig nem kaptunk választ. A birtokunkba jutott iraton szerepelt dr. Buday Zsolt neve is, így őt is felkerestük. Titkára a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz irányított minket, ők kérdéseinkre holnapra ígértek választ.

Széles Sándor, a kormányhivatal vezetője is megerősítette információinkat a jogerős határozatról, s így reagált a megkeresésünkre: "Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a VOLT Fesztivált idén is minden probléma nélkül megrendezhessék."

TÖRTÉNELEM. A VOLT-ot Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán 19 éve, 19 évesen alapították, a rendezvény azóta Közép-Európa egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiváljává nőtte ki magát. Sopron és a VOLT neve mára összeforrt, a rendezvénynek a városban élők körében több mint kilencvenszázalékos az elfogadottsága.  A VOLT 2002-ben költözött a sportcsarnokból a Lövér kempingbe. Az évek óta stabilan sikeres fesztiválon az elmúlt években olyan világsztárok léptek fel, mint a Moby, The Prodigy, Manu Chao, Korn, Paul Kalkbrenner, Thirty Second To Mars. A hazai neves előadók közül visszatérő vendég és a közönség kedvence például Ákos, a Tankcsapda, a Quimby, a Magna Cum Laude. 2011-ben itt volt a magyar EU-elnökség hivatalos zárórendezvénye.


 

Olvasóink írták

135 hozzászólás
 • 135. ruig 2012. június 28. 18:22
  „132. soproni. szia! Azt ne is tedd,amit idézőjelben zártál elsőre! Óvd védd az egészséged.”
 • 134. soproni 2012. június 22. 15:23
  „130. Csodabimbó ! :-)”
 • 133. soproni 2012. június 22. 15:17
  „111. bretman! Ügyesek a szervezők,hidd el megoldják a papírpoharat is és a leendő helyszínt is.:-)”
 • 132. soproni 2012. június 22. 15:15
  „109. rozsautcai ! Kösz......bár nem szeretem nyilvánosan hangoztatni az ilyen tetteimet és nem "verem a mellem", hogy én aztán vagyok valaki,mert nálam ez természetes.:-).Az általad "Holdnővér"-től idézett mondat nekem is elnyerte a tetszésemet.”
 • 131. soproni 2012. június 22. 15:08
  „103. Cloeon_dipterum! A leírtak alapján úgy gondolom,hogy ezt a munkádból kifolyólag tetted ,nem önzetlenül, önszorgalomból,saját pénzen,mint ahogy azt én is teszem.”
 • 130. Csodabimbó 2012. június 22. 13:49
  „129. Cloeon_dipterum

  Olvastam reagálásod, tisztelem, h gondozod az időseket, képzeld én meg a fiatalokat segítem... mégsem kívánom az idősek halálát, ahogy te az eltévelyedett fiatalok bebörtönzésében reménykedsz. Hol voltál akkor, amikor a szeretett botanikus kertedet teleépítették, a kisuszodát szétrombolták? Sehol..., látod, te is már csak árnyékod vagy önmagadnak, magányod mások gondozásával, vagy éppen <moderálva> kompenzálod.

  "Ha valamihez nincs közöd, vagy nem értesz hozzá, az nem szégyen. Mindaddig amíg nem kezdesz el okoskodni." Ezt magadnak írtad? :) Drog ügyekben tényleg nagyon járatos vagy így közel 70 évesen, ne keveredj bele saját szavaidba.

  Milyen látogatókat kísértél, az izraeli testvéreidet? Ők nézhetik és felvásorhatják Sopront, de ezt a pár 10000 fiatalt kitilanád a városból, aki erre a rendezvényre jön és talán ezáltal égne bele valami maradandó emlék, ami aztán öregbítené a város jó hírnevét. Elárulom neked, hogy én minden évben veszek fel a környéken város felé tartó Voltos stopposokat és bevásárlás után elviszem őket egy városnézésre is. Az általad említett helytörténeti rendezvények egy részén is ott ülök a hallgatóságban, de már nem csodálkozom rajta, hogy az átlagéletkor 65-70 év... valamin talán változtatni kellene, nemde? Eljárt feletted az idő, ténylegesen is nyugdíjba kelle vonulni, vagy próbáld levetkőzni a világfájdalmadat, ha köztünk akarsz élni. Túl nagy áldozatot kell hoznod a mai világ elfogadásáért.”
 • 129. Cloeon_dipterum 2012. június 22. 10:06
  „126. hehe08 2012.06.22. 09:29
  Ahol nádas van, ott a vízgradiens miatt nem lehet mezőgazdaságot folytatni. A jelenlegi magyar oldal 4/5-e nádas. Az osztrák természetvédelmet inkább hagyjuk. Jócskán le vannak maradva.”
 • 128. otibor 2012. június 22. 09:59
  „125. vaterkopf, tanulj már meg olvasni...”
 • 127. ruig 2012. június 22. 09:49
  „A Natura 2000 határának kijelölésénél a kemping észak,észak-nyugati kerítésének vonalát kellett volna alapul venni.
  A harkai illetve dél-nyugati oldalon a valódi ősfás kerül kijelölésre a VOLT rendezését nem gátolja semmi. A kemping
  harkai oldalon levő kerítése és az ősfás közötti terület a korábbi időszakban nyílt, füves birka legelőként is használt
  rét szerű földrészlet volt.A kemping területét a natura 2000 ben miért vonták be,az eljárást intézőnek milyen gondolat sorozata, azt mi motiválta,meg érne egy interjút.”
 • 126. hehe08 2012. június 22. 09:29
  „Tájvédelmi Körzet.... jól átvertek minket ezzel is.....
  mondok is egy példát:
  A Fertő itthoni partja mentén nem lehet mezőgazdasági munkát végezni, mert tájvédelmi körzet....
  Pamhagennél meg ezer hektárokon termeszt a paraszt..... oda biztosan nem megy a gólya..... :)
  vagy inkább :(((((”
 • 125. vaterkopf 2012. június 22. 09:28
  „123. brie 2012.06.22. 08:11

  mondd már meg, mikor volt márciusban VOLT fesztivál? hogy utána egy héttel nézegessük a környéket...”
 • 124. intar 2012. június 22. 08:34
  „Csak nem Győr akarja a következő Volt-ot? A főszervező meg valami Buday lenne?”
 • 123. brie 2012. június 22. 08:11
  „Megbecsülni is nehéz, hogy a Volt milyen bevételt hoz a városnak. A 100 ezres látogatottság igazi költségvetési tétel a helyi büdzsében. Anélkül is szarban a város, hogy most egy felesleges kukacoskodás miatt jövő évtől még ez is kiessen.
  10 éve ott rendezik azonos feltételekkel a fesztivált. Mit tud az "Úriember" felhozni, ami miatt most változtatni kéne?
  Fontos dolog a környezetvédelem, de a kultúra is az! Eddig nem ment a környezet rovására a fesztivál. Meg lehet nézni, hogy milyen a környék mondjuk márciusban és a fesztivál után 1 héttel!”
 • 122. mikvannak 2012. június 22. 06:00
  „20 éve ott van a VOLT fesztivál és még mindig vannak ott madarak ?Úgy néz ki akkor csípik a bulit a madárkák,csak a mi hivatalnokainknak is valamiért valami csípi a szemét! Miért kell mindent tiltani,tiltani ...Az a legelő úgy néz ki kincset ér!”
 • 121. Accra 2012. június 21. 23:15
  „botman, el vagy tévedve:
  ez a cirkusz nem az eu miatt van, hanem egy méregzöld agyú kiskakas miatt, aki a szemétdombon kukorékol, és madzagon rángatja a frissen kinevezett igazgatócskáját. Majd meglátjuk, meddig lesz az:)”
 • 120. alekínyó 2012. június 21. 23:06
  „dr. Buday Zsolt azonnal mondjon le!!!”
 • 119. Cingár 2012. június 21. 23:05
  „Úgy hallom, a természet véleményt nyilvánít, és dühöng.”
 • 118. petry 2012. június 21. 22:49
  „natura.2000.hu: "A Natura 2000 hálózat jelentős mértékben hozzá fog járulni a vidék fenntartható fejlődéséhez, a vidéki munkaerő foglalkoztatásának növelésével, alternatív jövedelemszerzési lehetőségek teremtésével, a vidék turisztikai vonzerejének növelésével, biotermékek kereskedelmével és az agrár-környezetvédelmi intézkedésekkel."

  :-)”
 • 117. sese666 2012. június 21. 22:45
  „Ez nemis volt kérdés hogy meglesz e tartva!”
 • 116. bretman 2012. június 21. 22:01
  „Nága,

  ha itt a környezetvédőknek van igaza, akkor Sopront meg kell szüntetni. Le kell rombolni, az embereket kitelepíteni, és átadni a területet a fokozottan védett nádi poszátáknak. Sopron ugyanis teljesen körül van véve Natura 2000 területekkel. Vagyis, Sopron környékén sehol nem lehet megtartani a Volt fesztivált.

  Ha pedig egy 60 ezres városban nem lehet megrendezni egy négynapos, tízezres befogadóképességű fesztivált, akkor az a város alkalmatlan az emberi életre.

  Csak hova költözzenek a soproniak? Az uniós csatlakozáskor ugyanis az ország 21 (!!!) százalékát ilyen területté nyilvánították. Dániában ez az arány 10 százalék sincs. Gondolom, az egy természeti értékekben rendkívül szegényes ország...”
135 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni városháza: elhárulnak az akadályok a VOLT megrendezése elől

A város polgármestere csütörtökön egyeztetett a megyei kormánymegbízottal a rendezvény… Tovább olvasom