Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bajnokokat avattak a Fertőn

A Fertő tavi vitorlásszövetség minden évben megrendezi Fertő-bajnokságát.
A Fertő tavi vitorlásegyesületeket összefogó, 1957-ben megalakult vitorlásszövetség minden évben megrendezi Fertő-bajnokságát. Ez alkalommal ragyogó napsütésben és váltakozó erősségű szélben zajlottak a versenyek.

Idén a kalóz hajóosztályban tizennégy, a kadetben hat, az optimistben tíz, a finn kategóriában hét vitorláson hajóztak ki a bajnokság indulói. Ez a hajószám nagyjából azonos a tavalyival.
A versenyen részt vett legidősebb vitorlázó a többszörös bajnok Helmuth Hiess (58) bécsi vitorlakészítő volt, aki Bernd Pintarich segédletével irányította hajóját.

– Ötven éve versenyzem, a Fertő tóhoz pedig igen szép élményem fűződik, hiszen 1982-ben az itteni Széchenyi-kupán ismerkedtem meg Andreával, akit rá egy évvel feleségül is vettem – meséli Helmuth Hiess, aki hosszú évek óta tagja a Fertő Tavi Vitorlás Egyesületnek. – Azóta is minden évben visszajárunk. Feleségemmel másutt is nevezünk vitorlásversenyekre. Két hete például Balatonfüreden harminc hajó közül meg is nyertük a páros versenyt.

Ifjúsági magyar bajnokok

A soproni középiskolás Kámán Tamás (18) és nővére, az orvostanhallgató Csilla (20) háromszoros magyar ifjúsági bajnokokként szálltak hajóba. – Egy évtizeddel ezelőtt kezdtünk a Fertőn, édesapánk ismertetett meg bennünket a vitorlázás mesterfogásaival – mondták a fiatalok. – A természeti erőkkel való küzdelem és a jó társaság hamar megszerettette velünk ezt a sportágat. Tavaly külön indultunk, akkor Csilla nyert. Most együttesen a második legjobbként kormányoztuk kalózunkat a kikötőbe.

El kell kerülni az ütközést

– Mentőhajóról figyeljük a verseny alakulását és a biztonságra is ügyelünk – tájékoztat Kránitz Lajos, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség alelnöke, sokszoros bajnok. – Alapszabály, hogy az ütközést a vitorlázónak minden áron el kell kerülnie, még akkor is, ha ez meghiúsítaná a bajnoki cím elnyerését. Két évvel ezelőtt fordult elő ütközés utoljára, személyi sérülés szerencsére nem történt.

A Fertő négy idei bajnoka

A vitorlásszövetség által rendezett Fertő-bajnokságon kalóz osztályban Helmut Hiess és Bernd Pintarich; finn hajóosztályban Szalay Dániel; kadet kategóriában Herkó Tamás és Herkó Dániel, optimistben Szigethi Botond győzedelmeskedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakópark a Patkó Panzió helyén?

Sopronban bezár a Patkó Panzió, a helyére elképzelhető hogy lakóparkot tervez az új tulajdonos. Tovább olvasom