Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Azt hitték, új vasfüggöny épül

Harka - Kisebb osztrák–magyar bonyodalom keletkezett abból, hogy dr. Schwanner Gusztáv a határ mentén, Harka külterületén kerítést épített. Az ügyet tisztázták.
Határ mentén: Osztrák–magyar bonyodalom egy gyümölcsös melletti vadvédelmi kerítés miatt

Dr. Schwanner Gusztáv tavaly vásárolt egy öthektáros földet Harkán, közvetlenül a határ mellett. Azt tervezte, hogy gyümölcsössel telepíti be új birtokát. Mivel egy kies, a falutól több kilométerre lévő környékről van szó, meglehetősen sok a vad errefelé. Így egy több száz méter hosszú, a határ vonalával párhuzamos kerítés megépítéséhez is hozzáfogott.

Ehhez a szükséges szakhatósági és önkormányzati engedélyeket megkérte, s meg is kapta. A kerítés elkészült, ekkor azonban nem várt fordulat következett. Az osztrák sajtóban olyan hírek jelentek meg, amely szerint újabb vasfüggöny épül a határ mentén, amely zavarja a szomszédos településen, Sopronkeresztúron (Deutschkreuz) élőket.

– Annyit szerettem volna, hogy a vad ne tegyen kárt a gyümölcsösben – mondta el a Kisalföld megkeresésére dr. Schwanner Gusztáv traumatológus orvos. – A napokban közös találkozón, amelyen megjelent Manfred Kölly, Sopronkeresztúr, valamint Szabó Károly, Harka polgármestere, tisztáztuk az ügyet.

Tudni kell, a területet megtisztítottuk a bozótostól, a felhalmozott földet a leendő gyümölcsös végében a kerítésen kívül, de még a saját birtokunkon hordtuk össze. Az osztrákok részben azt vitatták, hogy ez utóbbi terület a miénk lenne. Abban állapodtunk meg, hogy a jószomszédi viszony fenntartása érdekében saját költségemen elszállíttatom a földhalmot, annak pedig közösen járunk utána, hogy az érintett terület kié.

A magyar építési szabályzat szerint külterületen a kerítés építése nem engedélyköteles, csupán a szomszédokat kell értesíteni. Osztrák oldalon viszont az építmény 15 méteres sugarú körébe eső területek tulajdonosait is meg kell keresni. Ez utóbbival kapcsolatban Manfred Kölly felvetette és kezdeményezte egy olyan uniós egyezmény megalkotását, amely egységesen szabályozza a határ menti területeken az építési előírásokat.

Olvasóink írták

 • 14. TNT 2008. május 26. 14:18
  „Rechtsradikal ! Ezt ugye magadfalyta fergekre mondtad ! A nevedert meg szegyeldd magad !”
 • 13. Dee Joo 2008. május 26. 14:06
  „Na és az sem zavarja a bősz szomszédokat ,hogy minket meg az általuk tervezett szemétégető zavar. Az azért mégiscsak komolyabb dolog mint egy drótkerítés!”
 • 12. erdész 2008. május 25. 18:00
  „Abszolút nem ide tartozik, de valahova meg kell írnom,hogy a Mucki úton földmérőket láttam dolgozni.Kérem, ha VALAKI olvassa a KISALFÖLDTŐL, nyomozza ki, hogy nem e a hátunk mögött kezdik építeni az utat a nagy tiltakozást kiváltó erdei magánklinikához.”
 • 11. c1 2008. május 25. 08:52
  „Igaz,Igaz:????
  juca a sváb nemzetiség Német és nem Osztrák. Különbség?????”
 • 10. Didi 2008. május 24. 17:40
  „Manfred Kölly mással foglalkozzon! Magyarázza el a választoinak, hogy miböl a nagy családi fejlödés, miota polgármester lett. Mert az emberek ott is találgatnak, nem csak nálunk! / Merci, stb:/”
 • 9. Rechtsradikal 2008. május 24. 12:14
  „,,Übermensch" osztrákok mindigis lenézték a magyart, és megvetik!ők,akiknek saját hazájuk és nyelvük sincs!történelmük se nagyon!ügyetlen,tudatlan népség!”
 • 8. juca 2008. május 24. 07:58
  „Mi a jóisten köze van a svábnak hogy ki és mért húz keritést a mi oldalunkon?????? Az bezzeg tisztességes hogy elkeritik a határt kő virágládákkal,hogy ne lehessen autóval kimenni.......hol itt az igazságszolgáltatás?......”
 • 7. miro132 2008. május 23. 16:54
  „Creat:

  azert zavarja oket a kerites mert igy a vadak magyarorszagon maradnak es nem tudjak oket odaat kiloni

  /m”
 • 6. miteté 2008. május 23. 14:49
  „"Amúgy még szerencse, hogy nem kutat ásott, mert azt hitték volna rakétasiló."
  Ez jó volt (Y)”
 • 5. miracle 2008. május 23. 13:56
  „És miben voltak akadályozva? Hogy bemászkáljanak magánterületre almáért?
  Amúgy még szerencse, hogy nem kutat ásott, mert azt hitték volna rakétasiló.”
 • 4. látó 2008. május 23. 12:39
  „"Osztrák oldalon viszont az építmény 15 méteres sugarú körébe eső területek tulajdonosait is meg kell keresni."
  Másik ország másik törvény. Miért is kéne megkérdezni az osztrákokat,hogy épülhet-e ott kerítés?
  Ők se nagyon kérdezősködtek, hogy lezárhatják e Zsirán az utat és csak osztrákoknak adnak hozzá kulcsot, hogy azt lehajtva simán áthaladjanak autóinkal????
  Megint a politikusok csinálják a feszkót. Végre meg kéne békélni és normálisan egymás mellett élni.
  Manfrédnak más is eszébe juthatott volna, hogy a tévébe szerepeljen. :) pl május eljesén felvonulás meg focimeccs, vagy fát ültetek a tisztább jövőért, vagy közös szemétszedés stb....”
 • 3. páneurópai 2008. május 23. 10:56
  „Az nem zavarja őket, hogy pont a Páneurópai Piknik helyszínén van behajtani tilos tábla megszégyenítve ezzel annak szellemiségét?.......”
 • 2. FREDDY/S 2008. május 23. 09:32
  „Valószínű, hogy a vadak így korlátozva érzik magukat, nemde...”
 • 1. creat 2008. május 23. 05:14
  „1. Az úgynevezett vasfüggöny, vagyis a műszaki zár nem a határ vonalán huzódott általában, hanem a tényleges határtól nézve az ország belselyében volt, attól néhány száz méterre, tehát hülyeség a határon lévő kerítést vasfüggönynek nevezni.
  2 Gondolom az osztrákok is vannak annyira intelligensek, hogy egy nem is túl nagy zárt terület bekerítését nem tévesztik össze a valamikori, több tíz kilóméter hosszan húzódó "kerítéssel".
  3. A valamikori vasfüggöny a műszaki jellegéből adódóan nem egy drótfonat volt, hanem hosszanti vezetékszálakból állt.
  4. Amikor a sengeni övezetbe belépett Magyarország, akkor az osztrákok azonnal (behajtani tilos) táblákkal korlátozták a gépjárműforgalmat, lásd pl Zsira, vagy Fertőrákos. Akkor miért nem voltak ennyire érzékenyek a határok árjárhatóságára és miért pont a zöldhatáron lévő vad és vagyonvédelmi pár száz méteres határ zavarja őket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap ütősbuli lesz Sopronban

Sopron - Ötödik alkalommal rendezik meg a Soproni Ritmusfesztivált a Liszt-központban. Idén a Hoffer… Tovább olvasom