Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az olvasók jóságától boldog a Csonka család

Nem maradt visszhang nélkül Csonka Erikáról és kislányáról szóló írásunk: olvasóink újra segítettek.

A rokkantnyugdíjas asszony 12 éves kislányával él a Jereván-lakótelep egyik negyedik emeleti bérlakásában. Mozogni alig bír, hónapok óta nem mozdult ki otthonából. Márpedig ez az otthon veszélyben van, mert Erikáék nem tudnak lépést tartani a kiadásokkal. Anyát és lányát a kilakoltatás fenyegeti...

Csonka Erika hétfőn arról számolt be: több jóakaratú ember is bekopogtatott hozzájuk az elmúlt napokban. Volt, aki ruhával segítette őket, mások készpénzt vittek, de kaptak például egy mikrosütőt is.

A kilakoltatás veszélye ezzel sajnos nem múlt el a fejük fölül, de egy kicsit fellélegezhettek, és ami ennél is fontosabb: jóságot, emberséget tapasztalhattak meg.

Korábban írtuk:

Jereván-lakótelep, negyedik emelet, harminc négyzetméteres bérlakás: ez az élettere Csonka Erikának, ezen osztozik 12 éves lányával és néhány hónappal ezelőttig még 28 éves fiával is.

A rokkantnyugdíjas asszony gyerekkora óta beteg, gyenge a szíve, súlyos tüdőproblémái vannak, nehezen mozog. 2001 óta rokkantsági ellátást kap, ami havi 54.900 forint. Ezt egészíti ki a 13.700 forintos családi pótlék.

Erikának és lányának nagy szüksége van a segítségre.
Erikának és lányának nagy szüksége van a segítségre.


– Még ha itthon tudnék dolgozni valamit! De nem biztatnak semmivel... Ennyi pénzből pedig képtelenség megélni, kamasz gyereket nevelni – sóhajt az asszony és mutatja a papírjait. A távhőt már kikapcsoltatta, leszerelték a radiátorokat, de így is több mint kétszázezer forintos tartozása van. A lakbérrel is elmaradt, most 120 ezer forinttal. – Igyekszem apránként törleszteni, most sikerült ötvenezret megspórolnom, de az egészet nem tudom kifizetni – mondja.

A legnagyobb baja is ebből ered. Tartozásai miatt az önkormányzat már 2011-ben szerződést bontott vele, ugyan a bírósági határozat tavaly adott fél év haladékot, de már az is lejárt. Gyakorlatilag bármikor megérkezhet a felszólítás, hogy hagyják el a lakást. De hová menjenek?

Csonka Erikának sokat segít a családgondozó, de csodát a hivatásos segítők sem tehetnek. Próbálnak ruhát szerezni a kislánynak, kisebb segélyek igénylésével a felszínen tartani a kis családot. De a lehetőségeik végesek. Pedig Erikának és lányának nagy szüksége van a segítségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron északi városrészéről kérdezhetnek

Továbblépünk cikksorozatunkkal, s a Belváros és a Jereván után Sopron északi részével folytatjuk a… Tovább olvasom