Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Az MSZP nyert Sopronban - nyilatkozatok, eredmények

Varga Gyula 631 szavazatot kapott, ami a voksok 45,99 százaléka. A második helyen Táp Lászlóné (Fidesz-KDNP) végzett 460 szavazattal (33,53) százalék.

4163 szavazóból 1375-en mentek el – A vasárnapi eredmény ismeretében értékeltek a pártok

Az MSZP jelöltje lett a befutó a vasárnapi időközi választáson. Mint tegnapi számunkban olvashatták (előzmény: Kisalföld, október 8., A baloldal nyert), Varga Gyula a voksok 45,99 százalékát szerezte meg, ez 631 szavazatot jelent. Táp Lászlónét (Fidesz–KDNP) 460, Gőbl Györgyöt (Jobbik) 178, Uzoni Pált (Városvédők) 70, Szakács Gyulát (LMP) pedig 33 választó szerette volna képviselőjének. Sokatmondó adat, hogy a 4163 szavazóból mindössze 1375-en mentek el a négy szavazókör egyikébe. Mindez a pártokat is gondolkodásra késztette, tegnap értékelték az adatokat.

Óriási győzelemnek könyvelik el az újabb képviselői helyet a soproni szocialisták. (Varga Gyula már tagja a közgyűlésnek, listáról került be. Egyéni győzelmével most még egy MSZP-s kerülhet be a listáról.) – Hiába alakították át korábban a körzetet, az MSZP 12 százalékot vert a Fideszre – fogalmazott Kalmár István elnök. – Sikerült bizonyítani, hogy a nyugalom, a kiszámíthatóság és a hozzáértés meghozza gyümölcsét. A jövőben azért dolgozunk, hogy 2014-ben helyes irányba fordítsuk az ország és Sopron útját!

– A körzetben következetes munkával olyan fejlesztések valósultak meg és vannak most is folyamatban, amelyek az itt élők életkörülményeit javítják. Hiszünk az elvégzett munkában – reagált a Fidesz helyi elnöke, Abdai Géza. – Minden választást fontosnak tartunk. A jelenlegit sem szabad lebecsülni, de túlértékelni is hiba lenne. A tapasztalatok fogják meghatározni a következő időszakot, és a 2014. évi választás kampányát is – tette hozzá.

– Nem lehetünk elégedetlenek jelöltünk, Gőbl György szereplésével – közölte a Jobbik elnöke, Gőbl Gábor. – Az őszi soproni időközi választáson elért eredményhez képest hét százalékot, 2010-hez képest három százalékot javítottunk. A Fidesz támogatottsága úgy olvad el 2014-re, mint a májusi hó.  Munka hiányában tízezrek hagyják el az országot, gyökeres fordulatra van szükség minden téren – fogalmazott az elnök.
Uzoni Pált és a Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesületet bizakodással tölti el, hogy az ötszázalékos küszöböt túllépték. Ha ez így maradna 2014-ben minden körzetben, akkor lenne civil képviselő a közgyűlésben. – Meggyőződésünk szerint a nem szavazók között nagy számban vannak olyanok, akik otthon maradásukkal elutasították a parlamenti pártokat, s később ők fogják majd támogatni a civil értékeket – vélekednek.

– Az MSZP győzelmével erősödött az ellenzék az önkormányzatban, ez örömteli. Az időközi választásnak nem volt különösebb tétje számunkra, a kampányidőszak nagy részét egyéb programok szervezésével töltöttük.

Az eredmény alapvetően nem változtatott az önkormányzatban kialakult erőviszonyokon, de azt megmutatta, hogy a Fidesz legyőzhető. Mi 2014-ben szeretnénk jól szerepelni – tudatta Szakács Gyula (LMP). 

Nagy erkölcsi győzelem

- Nem voltam elbizakodott, de nagyot csalódtam volna, ha veszítek – vallotta be Varga Gyula az eredményhirdetés után. – Ezt a körzetet etikátlanul szabdalták szét és alakították át a 2010-es választás előtt. Számomra ez most erkölcsi győzelem, annak viszont nem kicsi. Köszönöm! – mondta a képviselő.

Így látta a helyi vezető

- Az MSZP örül annak, hogy Sopronban, a második időközi választáson tizenöt százalékos előnnyel utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét - nyilatkozta portálunknak Kalmár István, az MSZP soproni csoportjának elnöke. - Hiába alakította át a Fidesz 2010-ben a bánfalvai körzetet, hogy elvegye a győzelmet Varga Gyulától, 2012-re az emberek szeme kinyílt. S immár tudják, hogy nem lehet hinni a Fidesznek. A 2011-es, 2012-es választások emelkedő tendenciát mutatnak a szocialista párt számára, így az egyértelműen a Fidesz kihívójává vált.

Molnár Zsolt, az MSZP időközi választásokért felelős kampányfőnöke szerint a vasárnapi eredmény "túlmutat Sopronon".

A szocialista politikus az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a soproni szavazók üzentek a kormánynak: nem jó úton jár, illetve azt is kinyilvánították, hogy támogatják az MSZP munkáját. A politikus nagyszerű, fölényes győzelemnek nevezte Varga Gyula sikerét.

Az eredmények:

Varga Gyula 631 szavazatot kapott, ami a voksok 45,99 százaléka.

A második helyen Táp Lászlóné (Fidesz-KDNP) végzett 460 szavazattal (33,53 százalék), a harmadik Gőbl György (Jobbik) lett 178 szavazattal (12,97 százalék).

Uzoni Pál (Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület) 70, Szakács Gyula (LMP) 33 szavazatot kapott. Az előbbi az érvényes voksok 5,1, az utóbbi pedig 2,41 százaléka.


Korábban:

Sopronban a 12. számú választókerületben önkormányzati képviselőt választanak vasárnap. A korábbi képviselő, Rádonyi László lett a Soproni Vízmű vezérigazgatója, a két poszt pedig összeférhetetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázda férj megelőző távoltartásban

A Soproni Rendőrkapitányság ügyeletére családi veszekedésről érkezett bejelentés. A járőrök az… Tovább olvasom