Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Az erdő és a fa régészete és néprajza

Sopron - A Soproni Tudós Társaság szervezésében az Erdészeti Múzeumban mutatták be Az erdő és a fa régészete és néprajza című kötetet, amelyet dr. Gömöri János soproni régész szerkesztett.
– Az elmúlt években több országos konferenciát rendeztek a „Kárpát-medence anyagi kultúrája a kézművesipar történeti szempontjából" címmel. A fa témakörében elhangzott előadások írásos változata kapott helyet a kötetben – nyilatkozta lapunknak dr. Gömöri János régész, a könyv szerkesztője. A témakörök a laikusok számára is érdekesek lehetnek.

Átfogó képet nyerhetünk a Kárpát-medence jégkorszak alatti erdősödésének folyamatáról, amelyet a pollenvizsgálatok tettek lehetővé, vagy éppen Sopron környékének 2800 évvel ezelőtti flórájáról és faunájáról. Más írások a kormeghatározási módszereket taglalják a famaradványok vizsgálatánál, főképpen a fa évgyűrűinek tanulmányozásával, a régészet szakterülete pedig a hajózás fejlődését, a faanyagok használatának korszerűsödését tárja elénk. A kötet a fafaj-meghatározással is foglalkozik, évszázados tárgyi emlékek alapján.

A néprajzi kutatások közlése révén az erdei iparágak kialakulását és fejlődését is áttekintheti az olvasó. A szerzők a hazai múzeumok, tudományos intézetek és egyetemek neves szakemberei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így parkolunk mi Sopronban

Tegye a kezét a szívére: szokott Ön szabályt szegni? Örömmel hagyja járművét kapubejárók előtt? Ha igen, most izgulhat, hogy szerepel-e folyton frissülő összeállításunkban. Tovább olvasom