Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Átvizsgálják a határsávot

Tűzszerészek dolgoznak Ágfalva határában, ahol egykor a robbanó műszaki zár volt. A három határ menti település itt ünnepli majd meg Magyarország uniós csatlakozását.
Ágfalva, az ausztriai Lépesfalva (Loipersbach) és Somfalva (Schattendorf) közigazgatási területe egy ponton találkozik. A három település itt, a B 19-es határjelnél tervezi május elsején megünnepelni Magyarország csatlakozását az

Európai Unióhoz. Ám itt, a senki földjén húzódott valaha az úgynevezett robbanó műszaki zár. Wágner Géza, Ágfalva polgármestere ezért joggal aggódik: mi van, ha még mindig rejt robbanószerkezetet a föld az egykori aknamezőn?

Jogos óvatosság

– Megkerestem a budapesti tűzszerészeket, s felkértem őket a terület átvizsgálására – mondja Wágner Géza. – A szakemberek a héten érkeztek a faluba, s a terület nagy részét már alaposan átvizsgálták. Nem találtak ugyan aknát, csupán jókora darabokat az egykori vasfüggönyből. Az óvatosság viszont szerintük is jogos, semmi sem drágább az ember életénél...
A kelet-európai blokkot a Nyugattól drasztikusan elválasztó egykori műszaki zárat már az ötvenes évek végén lebontották Ágfalva térségében, azt viszont senki sem garantálhatja, hogy az aknamentesítés tökéletes volt. Ezért van szükség évtizedekkel később a határ menti terület átvizsgálására.

Emlékoszlop a határkőnél

A határkőnél egyébként a három község nagy ünnepségre készül május elsején. Ágfalva polgármestere elmondta, reggel nyolckor kinyitják a határt, ezután a fúvószenekar eljátssza Beethoven Örömódáját, majd a színpadon felállított tábori oltár előtt ökumenikus istentiszteletet tartanak. A nagy eseményen finom falatok, jófajta italok és kulturális műsor is gondoskodik arról, hogy a kényszerűen elválasztott szomszédok ismét egymásra találjanak. A határkőnél emlékoszlopot is állítanak, ami – jelezve az esemény fontosságát – carrarai márványból készül, s a három falu címerével lesz feldíszítve.

Egyelőre csak ünnepeken

A szomszédos községek lakói számára – akiknek valamikor közös templomuk volt, összejártak és egymással házasodtak – az uniós csatlakozás egyelőre nem jelenti azt, hogy ugyanúgy átjárhatnak egymáshoz, mint a boldog „békeidőkben". A schengeni egyezmény életbe lépéséig – várhatóan 2007 januárjáig – az egymástól mindössze két kilométer távolságra lévő falvakból is 35–40 kilométert kell utazniuk egymáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bach-verseny

Sopronban a Horváth József Művészeti Iskola zongorista növendékei számára idén is megrendezték a… Tovább olvasom