Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Asztma okozta az elítélt halálát?

Vizsgálóbizottság indult Sopronkőhidára. A szigorúan őrzött fegyház és börtönben azt kell a szakértőknek kideríteniük, milyen körülmények között halt meg vasárnap a 27 éves elítélt, Z. Zs., aki információink szerint cigarettacsempészésért ült.

Az elsődleges orvosi vélemény szerint a férfi halálát asztmája okozta. 
Dr. Bökönyi István vezérőrnagy azért küldte Sopronkőhidára a bizottságot, hogy megnyugtatóan tisztázzák az eset körülményeit.

Az eset körülményeiről bővebbet csak a vizsgálat lezárta után mondhatok – közölte lapunkkal az országos parancsnokság osztályvezetője, Bereczki Zsolt. Az előzményekről annyit viszont elmondott, hogy az elítélt vasárnap reggel kétszer jelezte fulladásos panaszait, mire az ügyeletes egészségügyi ápoló megfelelő gyógyszeres kezelést alkalmazott. Miután a tünetek nem enyhültek, értesítették az intézet orvosát, valamint a mentőszolgálatot. A fegyház orvosa az akkor már nem lélegző elítéltet megpróbálta újraéleszteni, de nem sikerült, a mentősök pedig már csak a halál beálltát tudták megerősíteni. A fiatalember kilenc óra negyven perckor elhunyt...

Idegenkezűség kizárva

Bereczki Zsolt hangsúlyozta: a vizsgálatok kizárták az idegenkezűséget. Hogy a fiatal férfi halálát pontosan mi okozta, történt-e mulasztás, esetleg megelőzhető lett volna-e a tragédia, azt a boncolást követően az igazságügyi orvos szakértő és a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka által elrendelt vizsgálat hivatott kideríteni. Bekapcsolódott az ügy részleteinek felderítésébe a Győri Katonai Ügyészség is. Bár a helyszíni szemle kizárta a bűncselekményt, igyekeznek kideríteni, mi vezetett a fiatal férfi halálához. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának sajtóosztálya megerősítette, Z. Zs. asztmás volt, betegségét az esztergomi tüdőgondozóban diagnosztizálták, a börtönben is azt a gyógyszert kapta, amit ott felírtak számára.
A fiatalember információink szerint néhány hónapja ette csak a börtönkenyeret, jövőre szabadult volna. Sopronkőhidán nemdohányzó zárkába helyezték el, annak ellenére, hogy néha pipázott. A fiatalembernek egyébként korábban nem volt súlyos rohama Sopronkőhidán. Betegsége miatt a közelmúltig ugyan „nem dolgozó" státusa volt a rácsok mögött, ám állapota olyannyira javult, hogy nemrég könnyű munkára engedték. (Bennfentesek szerint a börtönben ez öröm, munkával ugyanis gyorsabban, könnyebben megy az idő.) Úgy tudjuk, Z. Zs. is örült a néhány órás foglalkoztatásnak.

Zsúfoltság

A büntetés-végrehajtásnál az ügy kapcsán sem titkolták: túlzsúfoltak a börtönök. Z. Zs. is másodmagával ült egy zárkában. A legfrissebb kimutatás szerint már több mint 18 ezer elítélt tölti büntetését a 11.314 férőhelyen. 

Korábban:

A magánbörtönnek nincs esélye (2002-06-04) >>
Négylábú őrök (2002-04-19) >>
Sűrűn lakott börtönök (2002-05-13) >>
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutak engedély nélkül

Emberi fogyasztásra veszélyesek az ásott kutak, ennek ellenére az öreg "kerekesek" ázsiója… Tovább olvasom