Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Állásinterjú papírból

Sopron - Válságos időkben egyre több a munkanélküli. Rengeteg kérdés felmerülhet a reményvesztett álláskeresőkben, az foglalkoztatja őket leginkább, miként lehetnek sikeresebbek.

– Az állástalanoknak most érdemes aktív keresésbe fogniuk, mert tapasztalataink szerint lassan éledeznek a cégek – kezdte ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó. Nyáron amúgy is nagy a csend mindenütt.

Több a munkanélküli a végzős pályakezdők miatt, de szeptemberben a cégek általában meghirdetik üres álláshelyeiket. Addig is érdemes az időt nyelvtanulásra és munkatapasztalat-szerzésre fordítani – tette hozzá.
A beözönlő önéletrajzokat egyre ritkábban olvassák el a cégek, ezért kérik a karrier-tanácsadók segítségét a legalkalmasabb munkatársak kiválasztására. A munkaközvetítés a munkavállalók számára díjmentes, a munkáltatók abban az esetben fizetnek a fejvadászoknak, ha segítségükkel találtak új munkatársat.

– Korábban szinte csak műszaki szakemberekkel foglalkoztunk, mivel ezt a területet komolyan érintette a válság, most színesebb a paletta, asszisztens, értékesítő, jogász iránt is van kereslet.

Ifj. Orbán Aladár tanácsadó szerint lassan éledeznek a cégek.
Ifj. Orbán Aladár tanácsadó szerint lassan éledeznek a cégek.

A szakember nem felejti azt az esetet, amikor egy hölgy külföldi céghez jelentkezett. Figyelmeztették, hogy a meghallgatás idegen nyelven zajlik. Az állásinterjún a szemrevaló pályázó mindenki megdöbbenésére az első kérdés után elegánsan elővette az adott nyelven megírt önéletrajzát és felolvasta azt. Hiába szabódott, hogy legközelebb jobban felkészül, nem volt több találkozás.

Ebből is kitűnik, hogy az álláskeresésnél a legfontosabb tisztában lenni saját képességeinkkel. Ugyanakkor érdemes olyan esetben is pályázni, ha nem felelünk meg valamennyi feltételnek. Ha például hónapokig nincs olyan pályázó, aki három nyelvvizsgával rendelkezik, akkor a többiek közül válogatnak. Így sikeres lehet az is, aki mondjuk csak két nyelven beszél, vagy esetleg három nyelven társalog, csak nincs róla papírja. A karrier-tanácsadó, mivel személyesen találkozik mind a munkavállalóval, mind a munkaadóval, sikeresen tudja egyengetni az álláskereső útját. Ha úgy látja, hogy az adott pozícióra ügyfele a legalkalmasabb, akkor a megbízó figyelmébe ajánlja őt. Így mindenképpen előnyösebb helyzetben van azokkal szemben, akiket csak egy személytelen önéletrajz képvisel.

Persze nagyon fontos a jó indítás is, az önéletrajz legyen rövid, áttekinthető, lényegre törő uniós vagy amerikai típusú.


Álláskeresők az interneten

Álláskeresőként figyeljünk az internetes közösségi oldalakon lévő bemutatkozásunkra is, ugyanis a munkaadók a jelentkezőkről sokszor innen is informálódnak. Állítólag maradt már el állásinterjú az internetre feltöltött ízléstelen fotó miatt...

Olvasóink írták

  • 1. mézgaaladár 2009. augusztus 31. 16:11
    „Végre egy profi, akiben lehet bízni és nem csak leszedi a szerencsétlen embereket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki küzd a Lőver eredeti kifejezésért

Sopron 2002-ben megválasztott díszpolgára, a nyolcvankét esztendős dr. Kubinszky Mihály egyetemi tanár mind a mai napig küzd a zöldövezeti negyed egykori nevének, a Lővernek a használatáért. A Lövérek ugyanis (lövér-lövész) nyilas eredetű. Tovább olvasom