Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Alku - Szarka Gyula koncertje Sopronban

Az Alku címmel Szarka Gyula a Ghymes együttes tagja ad koncertet a soproni Petőfi Színház Pódium bérlet sorozatában február 15-én este fél nyolckor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Szarka Gyula a Ghymes együttes Kossuth-díjas vezetője, énekes és zeneszerző. Egy önálló régi zenei témájú lemez elkészítése régen dédelgetett vágya volt. Egy olyan korban, amikor elfelejtünk verseket, szerelmes leveleket olvasni. Ez a koncert megpróbálja a 16.-17. századi világot közelebb hozni a ma emberéhez főként Balassi Bálint és Csokonai Vitéz Mihály írásain keresztül.

Fotó: Torma Sándor
Fotó: Torma Sándor

- Lenyűgözőnek tartom a levelek választékos stílusát, archaikus nyelvezetét és hogy ugyanúgy szólnak a szerelemről, mint ahogy ma szólnának, ha lennének. A klasszikus levelezési forma már szinte alig létezik, így ezek hallatán, mint ahogy nekem volt, talán másoknak is hiányérzetük lesz. Némelyik levél szinte imaként szólal meg a távol lévő férjhez, feleséghez. Természetesen a levelek a humort sem nélkülözik, sőt szerepel köztük az első féltékenységre utaló levél is. Mivel régebb óta foglalkoztat e kor költészete és zenéje, számomra természetes, hogy a levelekkel együtt megszólaljon Balassi és Csokonai költészete is. A verseket népdalok, korabeli szerzők és jómagam szerezte dallamokra énekeljük - többek között így ajánlotta az Alkut a közönség figyelmébe Szarka Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés a soproni Ferenczy utcában

Csőtörést javítanak a Soproni Vízmű Zrt. szakemberei a Ferenczy János utcában, ezért az utca óvoda… Tovább olvasom