Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ágfalván főzött Dávid Ibolya

Az ágfalvi gesztenyefesztiválon főzött Dávid Ibolya, az MDF elnöke, közben válaszolt a sajtó kérdéseire is.
Az ágfalvi gesztenyefesztiválon főzött Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A politikus a rendezvényen szakított időt arra is, hogy válaszoljon a sajtó kérdéseire. Mint kifejtette, az MDF célja a közös nevezőre épített politizálás, mely szakít a tizenhat év dühödt, szembenálló stílusával.

– Mi a véleménye a honvédelmi miniszter azon megállapításáról, mely szerint a szocialistáknak a szabad demokraták helyett az MDF-fel kellene „elmélyíteni" kapcsolatukat? Elképzelhetőnek tartja az MSZP–MDF együttműködést?

– A Magyar Demokrata Fórum a szocialisták politikai riválisa. Az MDF az egyedüli parlamenti párt, mely a tizenhat év alatt sem koalíciós, sem nagykoalíciós tárgyalást nem folytatott az MSZP-vel. Ugyanakkor a programunkban a tisztes együttműködést hirdettük meg. Nem elhanyagolható tény, hogy a képviseleti demokráciában a parlamenti pártoknak azokkal kell együttműködni, akiket a választók megszavaztak.
„ Egyetlenegy cél vezérli pártunkat, hogy a munkánkból az országnak előnye származzon. A közös cél azonban nem azonos a közös kormányzati szándékkal, politikai felelősséggel."

– Mi a Normális Magyarországot! program megvalósításával a közös nevezőre épített megoldásban akarunk részt venni, mely szakít a tizenhat év dühödt, szembenálló politizálásával. Az MDF az elmúlt időszakban egyértelművé tette, hogy megerősödött, és valódi konzervatív értékrendet képviselő, korszerű párttá vált. Mellesleg egyetértek Szekeres Imre azon megállapításával, hogy az MDF szavazótábora a harmadik legnagyobb, így nagyobb erőt képviselünk, mint a szabad demokraták. Az SZDSZ szerepe a parlamenti választások óta gyengült, az MDF-é pedig erősödött. A harmadik erőként felértékelődött pártunk politikai szerepvállalása.

– Előnyös vagy hátrányos volt az MDF számára az utóbbi hetek, hónapok politizálása?

– Úgy gondolom, azzal, hogy az MDF kimaradt a botrányokból, kedvezőbb lett pártunk megítélése. Ha most lejátszanánk a miniszterelnöki tévévitát, látnánk, hogy – rajtam kívül – ott senki nem beszélt a költségvetési egyensúly megteremtéséről, arról, hogy a rea- litásokra kell építeni a politikát, programokat. Mézesmadzagkampány folyt és ígéretlicit, politikusként szégyen volt végigcsinálni ezt az időszakot. Egyedül mi voltunk, akik megvalósítható programról, egyensúlyról beszéltünk. Ilyen értelemben az elmúlt néhány hónap – sovány vigasz számomra, de – minket igazolt.

Nem lehet igaz, hogy felelős politikusok nem tudták, hogy ma Magyarországon milyen gazdasági helyzet uralkodik. A két nagy párt mellébeszéléssel, nagyotmondással, ígérgetéssel „operált", ami beszélő viszonyban sem volt a valós helyzettel. Most talán sikerült leszállniuk a földre. A szocialisták végre beismerték a félrebeszélést, amit immár látható, a Fidesz is folytatott. Én joggal várom el ezután a nagy pártok vezetőitől, hogy felelősebb politizálásba kezdjenek, hagyják abba a populista viselkedést.

– Tájékozódott arról a soproni ügyről, mely szerint az őszi kampány utolsó napjaiban egy sajtótájékoztató végén a helyi elnök, dr. Borbély József morális válságot említett a párt helyi szervezetén belül. Részt vállalt az ügy megoldásában?

– Meglepve értesültem dr. Borbély József kirohanásáról, örültem volna, ha megjelenik itt és többet tudok meg az ügyről magától az elnöktől. Ezt a kérdést személyesen az elnök úrral szeretném tisztázni a későbbiekben. A kampánnyal egyébként elégedett voltam és sikerként értékelem, hogy a soproni önkormányzatba egy MDF-es jelölt is bekerült.

– Minek köszönhető, hogy immár harmadszor látogat el az ágfalvi gesztenyefesztiválra? Miért tartja fontosnak az itteni részvételt?

– Három éve, mikor egy program kapcsán Ágfalván jártam, a helyiek épp a fesztivál szervezésére készültek. Akkor még kevés támogatást és publicitást kapott a rendezvény, így szívesen elvállaltam a védnökségét. A következő évben már közös főzéssel, sütéssel tettük színesebbé a rendezvényt. Kivételes alkalom az, mikor az emberek a politikusok főztjét eszik és még elégedettek is vele. Most már részben a sajátomnak tekintem a fesztivált. És remélem, hogy jövőre már nem nyolcvan, hanem száz kiló alapanyagból főzzük meg a közös ebédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a soproni orvosok

A soproni orvosok peréről a Kisalföld már többször beszámolt. Legutóbb márciusban, amikor a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság hozott elsőfokú ítéletet, amelyet – hivatalból – megfellebbezett a kórház. A Vas Megyei Bíróság tegnap helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Eszerint összesen közel tízmillió forintot és kamatos kamatait kell kifizetni a 11 soproni orvosnak. Tovább olvasom