Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Ádám, a nagycenki kisfiú már önállóan lépeget!

Nehéz heteken vannak túl Döngölőék és még mindig nincs vége... Ádámot, a koraszülöttsége miatt mozgássérült kisfiút – többek között a Kisalföld olvasóinak támogatásával – Amerikában megműtötték, most pedig Varsóban vesz részt speciális terápián. Már önállóan lépeget!

Rengeteg pénzbe, még több aggodalomba, szorongásba és imába került, de a nagycenki kisfiú, Döngölő Ádám és szülei már látják az alagút végét. A műtét és a speciális terápia – bár ez utóbbi még nem ért véget – után a lassan ötéves születésnapját ülő nagycenki kisfiú már képes önálló lépésekre. Mint olvasóink emlékezhetnek rá, a mozdonyvezető apuka és a gyerekekkel otthon lévő anyuka hatalmas összefogás eredményeként utazhatott júliusban St. Louisba, ahol Ádámra egy idegsebészeti és egy ortopédiai műtét várt.

– Tele voltunk félelemmel, mert bár sokan bátorítottak bennünket, hallottunk olyan véleményt is, hogy mindennek nem sok értelme. Örömmel mondom most már, hogy megérte a rengeteg gyötrődés, mert bár Ádámnak küzdelmes nyár az idei, látjuk a fejlődését. Napról napra ügyesebb! – mesélte az apuka, Döngölő István. A szülők kisfiukkal csak néhány napot lazíthattak az amerikai út után és máris indultak Varsóba, ahol egy speciális terápia segítségével erősítik a kisfiút.

Ádám nehéz hónapokon van túl, de esélyt kapott az önálló járásra. Varsóban már képes egyedül megállni és az első segítség nélküli lépéseket gyakorolja.
Ádám nehéz hónapokon van túl, de esélyt kapott az önálló járásra. Varsóban már képes egyedül megállni és az első segítség nélküli lépéseket gyakorolja.

Június 24. volt az úgynevezett SDR-műtét napja a St. Louis-i klinikán, július 3-án pedig az Achilles-inakat korrigálták egy ortopédiai operáció keretében. Minden a legnagyobb rendben ment, dr. Park és dr. Dobbs – a műtétet végző professzorok – egyértelműen meg- erősítették, hogy szükség van a beavatkozásokra, s Ádám járni fog. Az SDR-műtéttel a sérült idegeket iktatták ki, amelyek a feszességeket okozták, de ami már összezsugorodott, azon csak az ortopédiai műtét segít. A kontrollvizsgálatokon a szakemberek örömmel látták, hogy Ádám begipszelt lábát is szépen emelgetve sétál. A nappali hosszú sínt nyolc hétig kell a kisfiúnak használnia, majd áttérhet a bokasínre. A nappali bokasínt, valamint az éjjeli tépőzáras lábkiegyenesítőt az éjjeli kis cipővel még hat hónapig kell viselnie. Ha minden jól megy, utána Ádám képes lesz az önálló, kitartó járásra is. A szülők elmesélték, mennyire meglepődtek, hogy a híres professzor a tolmácstól megkérdezte, hogyan kell magyarul adnia az instrukciókat a nagycenki kisfiúnak: „Adam, menjél, menjél, menjél!" Döngölőné Szalai Ágnest annyira meghatotta ez a hozzáállás, hogy kicsit megfeledkezve a körülményekről a jó hírek hallatán átölelte a professzort és két nagy puszival fejezte ki háláját.

– Szívem szerint megölelnék minden embert, aki bármilyen módon támogatott bennünket, akár anyagilag, akár jó szavakkal. Olyan sokan segítettek, hogy ezt lehetetlen véghezvinnem! Így hát leírva hálámat, szívem tiszta melegéből ölelek s puszilok mindenkit, aki mellettünk állt és áll, s szorít a kisfiamért! Köszönjük! – üzeni az édesanya Varsóból.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott járművel karambolozott három magyar fiatal Burgenlandban

A járművet Bécsújhelyen lopta el a három tizenéves. Alsópéterfánál (Unterpetersdorf) oszlopnak… Tovább olvasom