Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A világ egyetemei köszöntötték az erdőmérnöki kart

Sopron - Az NYME Erdőmérnöki Kara a hazai erdészeti felsőoktatás fennállásának 200. évfordulója alkalmából nagyszabású jubileumi ünnepséget rendezett. Új kari zászlót is avattak.
Az önálló hazai erdészképzés 200. évfordulója alkalmából az államtitkárok mellett – többek között – a vancouveri, göttingeni, freiburgi, bécsi, madridi, moszkvai, zólyomi, brassói és miskolci egyetemek vezetői köszöntötték az erdőmérnöki kart a Nyugat-magyarországi Egyetem Erzsébet utcai aulájában. Náhlik András dékán beszédében tisztelgett a neves professzorok emléke előtt, akik között feltalálók, nemzetközi hírű tudósok is voltak. Megemlékezett a diákság évszázadokon átnyúló hazafiasságáról és a selmeci hagyományőrzés napjainkban betöltött szerepéről. A Bolognai Egyezmény kapcsán bekövetkezett változásokról szólva reményét fejezte ki, hogy visszaállíthatják az osztatlan ötéves képzést, mert visszalépésnek tekinti az új variációt, a 3,5 éves alap és a kétéves mesterképzést. Ugyanakkor kifejtette: a társadalom érdeke, hogy méltó helyre kerüljön a szakma, amelynek képviselői komplex tudással rendelkeznek.

Jubileumi ünnepség: „A 200 éve talajba hullott makk mára terebélyes fává nőtt
Jubileumi ünnepség: „A 200 éve talajba hullott makk mára terebélyes fává nőtt" – utalt a hazai erdészeti felsőoktatás jubileumára dr. Faragó Sándor rektor.Fotó: Magasi Dávid


Az NYME rektora, dr. Faragó Sándor az erdészképzés méltatása során hangsúlyozta: Európát megelőzve, a selmecbányai akadémia jóvoltából ismerhetjük a tartalmi erdőgazdálkodás fogalmát. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nevében dr. Simon József kabinetfőnök, szakállamtitkár az erdőmérnöki kar minőségi szakemberképzését emelte ki. Ezt követően Arany Parlamenti Emlékérmet nyújtott át Náhlik András dékánnak.

Az MTA kutatói és tudósai nevében Pálinkás József, az MTA elnöke üdvözölte a jubileumi ülés résztvevőit: „aki fát ültet, az a jövőre gondol".
A köszöntők sorában Fodor Tamás soproni polgármester – egyebek mellett – úgy fogalmazott: „Az egyetem dicsőséges múltja kötelez; elengedhetetlen, hogy a város és az NYME között szoros együttműködés legyen a továbbiakban is."

A közös selmeci gyökerekkel rendelkező Miskolci Egyetem – és a külföldi egyetemek – vezetőinek jókívánságai után emlékérméket nyújtottak át és felavatták az erdőmérnöki kar új zászlaját, amelyet az Országos Erdészeti Egyesület, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület adományozott a soproni campusnak.

Valétaelnökök találkoztak
Az erdőmérnöki kar ünnepségsorozata keretében erdész valétaelnökök találkozójára is sor került; a botanikus kertben disznótorost és nótadélutánt rendeztek, este pedig szalamandert – fáklyás felvonulást – tartottak.

Olvasóink írták

 • 8. ERDŐMÉRNÖKKÉPZÉS 2008. szeptember 12. 08:43
  „A DÉKÁN BESZÉDE AZ EMK ÉVNYITÓN:

  Prof. Dr. Nahlik András az Erdőmérnöki Kar ezidei dékánja beszédében a 200 éves időszak legfontosabb történéseiről emlékezett.
  Kiemelte a Selmecről történt menekülést és az 56-os események okozta traumát. 1956 kapcsán elmondta, hogy egyik választás sem volt könnyű, azoknak sem akik itthon maradtak és azoknak sem akik elhagyták hazájukat.
  A történelem igazságot szolgáltatott, hiszen most együtt van az ünnepségen a szétszakadt évfolyam és együtt veszik át az aranydiplomát Sopronban.

  IGEN, EZEK FONTOS ESEMÉNYEK A KAR TÖRTÉNETÉBEN ( kétségtelen, hogy a múltban gyökerezés, az identítás megtalálása fontos )- AZONBAN SZERINTEM TALÁN MOST MÁR A JELENRE KELLENE ÖSSZPONTOSÍTANI - MERT ENÉLKÜL NAGY GOND LESZ!”
 • 7. c1 2008. szeptember 11. 13:00
  „Ez az "EGYETEM" nem az a régi, mikor egyetemisták ovónökébzösök stb találkoztunk zene is volt, na OK ez nem a noszti oldala.”
 • 6. VÉLEMÉNY 2008. szeptember 11. 10:40
  „FREDDY/S!

  Igen! Ez így van!

  Az NYME-n pedig az ALUMNI tevékenység nulla!

  Egyébként ennyit a Selmeci Hagyományokról is!”
 • 5. ISMÉTELT KÉRDÉS 2008. szeptember 11. 07:32
  „oktatás

  alapképzés
  mesterképzés
  doktori képzés
  felsőfokú szakképzés
  szakirányú továbbképzés
  idegen nyelvű képzések

  AZ IDEGEN NYELVŰ KÉPZÉSEK CÍMSZÓ ALATT MIÉRT NEM LEHET ELÉRNI EGYETLEN INDULÓ Bsc, MsC SZINTŰ KÉPZÉST SEM, MIÉRT MARAD ERRE A CÍMSZÓRA KATTINTVA A ROVAT ÜRES AZ NYME HONLAPJÁN.”
 • 4. IDEGEN NYELVŰ KÉPZÉS 2008. szeptember 11. 07:28
  „oktatás

  alapképzés
  mesterképzés
  doktori képzés
  felsőfokú szakképzés
  szakirányú továbbképzés
  idegen nyelvű képzések

  AZ IDEGEN NYELVŰ KÉPZÉSEK CÍMSZÓ ALATT MIÉRT NEM LEHET ELÉRNI EGYETLEN INDULÓ Bsc, MsC SZINTŰ KÉPZÉST SEM, MIÉRT MARAD ERRE A CÍMSZÓRA KATTINTVA A ROVAT AZ NYME HONLAPJÁN.”
 • 3. A LÉNYEG 2008. szeptember 11. 07:20
  „Felsőoktatási intézmény kategóriában
  a Miskolci Egyetem,
  szervezeti egység kategóriában
  a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara részesült a díjban.
  Arany fokozatú elismerő oklevelet kapott
  a Kodolányi János Főiskola,
  ezüst fokozatú elismerő oklevélben részesül
  a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola

  - közölte az oktatási tárca.
  A díjjal évente azon felsőoktatási intézmények teljesítményét ismerik el, amelyek stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, s az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést.
  Egyúttal folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását, és a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét.

  EZ A LÉNYEG!
  MINDEN MÁS, rusztikálisan fogalmazva, CSAK PARASZTVAKÍTÁS!

  EZ A LÉNYEG - AZ OBJEKTÍVEN MÉRHETŐ és MÉRT MINŐSÉG, S ENNEK VÁLLALÁSA!

  EHHEZ TERMÉSZETESEN LEGFONTOSABB, MINDEN SZINTEN AZ EMBER -ANNAK SZEMÉLYISÉGE, TUDÁSA!

  LEHET SZÁMOKKAL ( felvételi számok ), FEJLESZTÉSI PÉNZEKKEL, MAB MINŐSÍTÉSSEL ( miközben általánosan ismert például az egyetem oktatóinak idegennyelvismeret szintje ) KÉRKEDNI - DE A LÉNYEG AZ EFFEKTÍV TELJESÍTMÉNY. Ehhez természetesen kellenek a tárgyi feltétek is, DE A LEGFONTOSABB, ahogy már említettem AZ EMBER, VEZETŐ és BEOSZTOTT.”
 • 2. csabazs 2008. szeptember 11. 07:00
  „Gratula!”
 • 1. FREDDY/S 2008. szeptember 11. 02:38
  „Egy egyetem annyit ér, amennyire diákjait megbecsüli, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTA: több, mégis kevesebb

Sopron - A hírek szerint a Magyar Tudományos Akadémia – reálértéken – kevesebb pénzből… Tovább olvasom