Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A vendéglátós iskolához kerül a kollégium

Sopron - A gazdasági ésszerűsítésre és jobb pályázati lehetőségekre hivatkozik az önkormányzat, amikor – tervei szerint – a középiskolai kollégiumot a vendéglátós iskolába integrálja. A végső döntést a legközelebbi közgyűlés mondja ki.
A Középiskolai Kollégium jelenleg önálló intézmény, fenntartója az önkormányzat. Az elmúlt években jelentősen csökkent a kihasználtsága, ebben a tanévben is csak 226 diák lakik a Ferenczy János utcai, 280 férőhelyes épületben. A kihasználtságot befolyásolja a koedukáltság is, a fiúk és a lányok aránya.

A legtöbb diák, hatvanöt, a Soproni Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, illetve hatvanhat a Handler Nándor Szakképző Iskola tanulója. A Fáyból is jár ide 14 gyerek, a Vas-Villá’-ból pedig 43-an kollégisták.

Az intézmény önállóságának megszűnésével foglalkozó előterjesztés szerint a vendéglátós iskola „tanulói a fiú-leány arányban jobb adattal bírnak"...

De nyilván nem ez a fél mondat, nem a nemek aránya indokolja az átszervezést, sokkal inkább az, hogy „a kollégium önálló intézményként nem tagja a jelenleg pályázati témaként futó szakképzés fejlesztésében közreműködő szakképző iskolai körnek", vagyis sokkal több pályázati lehetőség nyílik meg, ha egy középiskola részévé válik. Így van esély támogatást szerezni – például a felújítására. Ugyancsak a vendéglátós iskola mellett szóló érv, hogy mivel a kollégium menzai ellátást is nyújt, a szakács-, cukrász- és pincértanulók számára szakképzési helyszínként is alkalmazható. Ez esetben viszont felmerül a kérdés, az átszervezés létszámleépítést is jelent-e majd a kollégiumnál.

Az épület felújítására is lehet majd pályázni, ha a kollégium a szakközépiskolához kerül. Fotó: Magasi Dávid
Az épület felújítására is lehet majd pályázni, ha a kollégium a szakközépiskolához kerül. Fotó: Magasi Dávid

A csütörtökön a képviselő-testület elé kerülő előterjesztés egyelőre csak az átszervezés szándékát hivatott kifejezni, mivel az összevonáshoz ki kell kérni az alkalmazottak, a diákok és a szülők véleményét is. Addig még bizonyára a képviselőknek is lesz egy-két kérdésük a tervhez.
Megkérdeztük volna a kollégium jelenlegi vezetőjét is, mi a véleménye az összevonásról, Riedl Márta azonban csak annyit közölt, a döntés előtt nincs hozzáfűznivalója.

Olvasóink írták

 • 2. Vki.. 2008. május 30. 19:51
  „megint kinek jo?
  aki meg akarja tömni a pénztárcáját..majd 3szorosát kérik koleszdijként,mert megtehetik ha az övüké lesz..
  a másik meg inkább ha annyira akarnak uj koleszt inkább épitsenek mer ezt felujjitani is csak annyi pénzböl lehet..”
 • 1. 1soproni 2008. május 28. 08:33
  „"vendéglátós iskola"???
  Akkor már ha a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumot Vas-Villá´-nak írják a cikkben (a többi iskola nevének teljes kiírásával szemben), akkor ez lehetett volna "Vendéglátó".
  De ez a vendéglátós iskola böki a szememet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyereséges a GYSEV

Sopron - A GYSEV közgyűlése kedden elfogadta a 2007-es üzleti év eredményeiről szóló beszámolót. Tovább olvasom