Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A városvezetők és a helyi ellenzék együtt emlékezett 1956-ra

Nagyszabású emlékünnepségek keretében méltatta Sopron az 1956-os forradalmat és a szabadságharcot az 52. évfordulón. A Fő téri esti rendezvény szónoka Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője volt.
Jobb- vagy baloldaliak forradalma volt-e?

A Fő téren Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő ötvenhatot méltató beszédei után a mikrofonhoz lépő Navracsics Tibor költői kérdést szegezett hallgatóságának: 1956 a jobboldaliak vagy a baloldaliak forradalma volt-e? Megismertük-e ’56 igazi örökségét az elmúlt 19 év alatt, amióta szabadon ünnepelhetjük a forradalmat és szabadságharcot? Képesek vagyunk-e helyesen értelmezni, mi ellen is lépett fel akkor összefogva a magyar nép? „Úgy gondolom, ’56 igazi konfliktusa nem a jobb- vagy a baloldaliak között, hanem a tisztességes és a tisztességtelen emberek között húzódott meg" – fogalmazott a szónok, majd utalt arra, hogy az 1956 előtti rendszer alapeleme a hazugság volt. Osztály nélküli társadalmat hirdetett, miközben osztályokat semmisített meg, zárt börtönbe vagy telepített ki, jólétet mondott és jegyrendszert vezetett be, függetlenséget propagált és szovjet gyarmatbirodalommá vált. Ötvenhat októberében tehát a nép a mindent elöntő hazugság ellen vette fel a harcot – mutatott rá Navracsics Tibor, aki hozzátette: hihetjük-e azt napjainkban, hogy a politikai hazugság örökre vereséget szenvedett? „Igaz élet, így egy nemzet élete is csak igazságon alapulhat. Ez ’56 hőseinek hagyatéka" – hangsúlyozta Navracsics Tibor a kultúrműsorral egybekötött soproni, Fő téri esti ünnepségen.

Az egyetemi megemlékezésen Faragó Sándorrektor is felelevenítette a sorsfordító eseményeket.
Az egyetemi megemlékezésen Faragó Sándorrektor is felelevenítette a sorsfordító eseményeket.

Közös főhajtás

Az 1956-os forradalomra való emlékezés délelőtt a János-telepi kopjafák és a jelképes sír előtt kezdődött: a városvezetők és az önkormányzat képviselő-testületének tagjai – köztük a helyi ellenzéki képviselők –, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a civil szervezetek felelősei csendes főhajtás mellett, koszorúzással rótták le kegyeletüket az ’56-ban és a megtorlásban elhunytak emléke előtt.

Galéria! Fotó: Magasi Dávid
Az egyetem botanikus kertjét ékesítő ötvenhatos emlékműnél délután emlékeztek az ötvenhatos időszakra. „Egy népet ideig-óráig meg lehet alázni, félre lehet vezetni, félelemben és rabsorban tartani, ha a hatalomnak megvannak hozzá az eszközei. De a nép előbb vagy utóbb megelégeli megalázott sorsát, s mint a föltámadott tenger, maga alá gyűri elnyomóit. Így volt ez 52 éve hazánkban is" – hangsúlyozta dr. Faragó Sándor rektor, aki megemlékezett az eseményekben tevőlegesen részt vevő egyetemi diákságról is, mondván: a jóban, az építőben, a békében és az egységben van ugyanis a forradalom ereje. A szónok idézte Grátzer Miklóst – az ’56-os soproni ifjúság egyik vezérét –, aki az értőknek megfogalmazta, az értetleneknek megmagyarázta: „1956-ban csak egy igaz, becsületes út volt, és az alma mater azt választotta." A forradalomról a rektor képletesen szólt: Dávid legyőzte Góliátot, mert mindig le lehet győzni a Góliátokat vagy a magukat Góliátként hirdetőket. Az egyedüli helyes út meglelése, kiválasztása és az azon való elindulás mindenkor kizárólagos lehetőségünk, még akkor is, ha az úton szembejönnek a Góliátok...

Az akkori rendőrkapitány nem lövetett

Az ünnepségen Katona Sándor nyugalmazott alezredes, Sopron akkori rendőrkapitánya elevenítette fel az ’56-os soproni eseményeket, aki akkor 30-as éveinek elején járt. Részletezte a rendőrség együttműködését az egyetemisták szervezetével és a lincseléseket megelőzendő, a helyi ÁVH-sok begyűjtését. „Amikor kezdték ledönteni a szovjet emlékművet, s leszedni a vörös csillagokat, tegyem azt, amit Mosonmagyaróváron vagy Komáromban? Lövessek a tömegbe?

A becsületem azt diktálta, ha Sopronban vértelenül győzött
a forradalom, inkább engem lőjenek le, de a soproni polgárokra nem emeltetek fegyvert" – emlékezett a kapitány, akit később „demokratikus államrend elleni szervezkedés" vádjával 12 évre ítélt el a hadbíróság, amit végül egy év három hónapra mérsékeltek. Később a Taegnál tudott elhelyezkedni, művezetőként vonult nyugdíjba. Tiszta lelkiismerettel...

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. könvnélküli 2008. november 01. 09:31
  „Szép méltóságteleljes volt.
  De a személyek nem igazán hitelesek.
  Bizony Rektorurunknak zsebében még mindig ott fészkelődik az a bizonyos kis piroskönyv, MSZMP ÉS PÁRTKÖNYV!
  Ha ilyen volt, akkor méltatlan az ünnepi szónoklatra”
 • 31. joco1azigazi 2008. október 29. 16:53
  „bal-fék 2008.10.27. 06:19
  probálj már meg csak EGYSZER az "érintett" félnek válaszolni, ill. érvelve tagadni az ellenfél érveit.Tudom Nálad ez Qrvára nehéz , de probálkozz.(megj. sem Cs,Zs. sem Intel nem vagyok, söt most pont "vitában" vagyunk.”
 • 30. Boróka 2008. október 27. 15:13
  „kubizo2!! Nálad a "pontos labda"... maximálisan egyetértek a 22. és 28.sz. hozzászólásoddal egyaránt!!!”
 • 29. kimles 2008. október 27. 11:17
  „26-osra
  Persze, csak koszorúzás és főhajtás.

  Ne legyen beszéd, és ha van, akkor politikamentes legyen, ugye?
  Fáj az igazság, ha kimondják. Legalább ilyenkor, hadd mondják ki...

  Az 56-os áldozatok családtagjainak is fájt, és mindazoknak, akik később a rendszer áldozataivá váltak fájt.
  Kádárnak is nagyon fájhatott, hogy Nagy Imre újratemetését meg kellett érnie....

  Legyen megemlékezés, azoktól és úgy, hogy hiteles legyen.
  És ez az idei soproni megemlékezés minden szempontból az volt.

  Sőt, a többi is.
  Mert ez van ma.”
 • 28. kubizo2 2008. október 27. 09:05
  „Ne beszéljen se MSZP se FIDESZ politikus egyformán undorító mindkettő!
  Én konkrétan, nem erről a Navracsics féle beszédre gondoltam, bár ebben is volt párhuzam, hanem arra pl., amit az országban a pártok vezetői, ünnepi beszédeikben előadnak(érdemes visszaidézni néhányat).Szerintem ezeken az ünnepeken beszéljen röviden egy történész és max. az államfő és koszorúzás gyertyagyújtás.A többit tegyék ki a korabeli eseményeket idéző kiállítások , műsorok, rendezvények, ha igazából az a célunk, hogy gyerekeink megismerjék múltunkat és tisztelegjünk a hőseink előtt, akkor ez éppen elég.Engem sokkal jobban érdekel mi történt akkoriban, mit éreztek az emberek, hogy harcoltak, mint a két oldal undorító acsarkodása és nulla teljesítménye.Ezt lehet a parlamentben megtekinteni, vagy különböző "pártnapokon" nézni egész évben.Az összes "ingyenélő" nem ér annyit, mint egy egyszerű diák, vagy munkás, aki próbálta felvenni a harcot, a betörő szovjet csapatokkal.”
 • 27. bal-fék 2008. október 27. 06:19
  „na 26-ka! Megint okoskodsz! Mondtam már párszor: inkább pihenj, és készülj a nyögdíjra!”
 • 26. Csaba Zsuzsanna 2008. október 27. 05:20
  „Szerintem meg az 1956-os forradalomhoz nem kellene semmilyen beszéd,csak koszorúzás, gyertyagyújtás és néma főhajtás az ismert és ismeretlenek előtt!”
 • 25. Szatmári Gáspár 2008. október 26. 23:32
  „Úgy látom, hogy akik itt hozzá szóltak a cikkhez, nem is voltak ott a Fő téren. Ott ugyanis sem gázárról, sem Orbánról, sem Gyurcsányról nem esett szó. Fölszólalt a polgármester, az országygűlési képviselő . Ez dáig rendben is van. Az hogy Navracsics is felszólalt, mi ebben a baj? Ha MSZP-s vezető beszélt volna az jobb? Mitől? Talán ők harcoltak az oroszok vagy Kádárék ellen 56-ban? Na ugye. Nem volt itt semmi baj. Nagyon is szépen beszélt a Navracsics! A történelmi tényekre és nem politikai háttérhangokra kellet volna figyelni. Mint ahogy a műsor is nagyon szép, és megható volt. Évek óta nem láttam iilyen szép megemlékezést, pedig nem is az művészelitt lépett fel! Köszönet a szervezőknek! Arról papolnak itt sokan, hogy jó lenne már a megbékélés és nem a politikai csatározás, s közben ugyanazt csinálják. A jobbosok a baloldalt, a balosok a jobb oldalt szapulják.Ha mi itt egy ilyen oldalon ezt csináljuk, miért várunk mást a politikai vezetőktől? Abba kéne már ezt hagyni!
  Miért nem a műsorra figyeltek? Jobban jártak volna, és gazdagabbak lettek volna egy szép élménnyel.
  Szatyi”
 • 24. kimles 2008. október 26. 22:03
  „Én sem értem, hogy minek kell a politikáról szólni az 1956-os ünnepnek.
  1956 október 23-ának sem volt semmi, de semmi köze a politkához.
  Sőt 1848-nak sem.

  Csak úgy ünnepeltek egymásra mosolyogva akkor, mint a régi szép időkben május elsejéken virslivel és sörrel, és akkor is teljesen, abszolút politikamentesen.”
 • 23. 56. 2008. október 26. 18:11
  „Ünnep?
  miért nem tudunk EGYÜTT ünnepelni ? Én nem voltam"itthon", de miért kell /szükséges bombákkal és egyéBB "prirotechnikai eszközökkel "ünnepelni". Szerencsére itt "Nálunk" azért jobb a helyzet,Más:.Miért áll "le" egy "Wittner" mint 56-os hős (?) a gárdávával.”
 • 22. kubizo2 2008. október 26. 08:53
  „Én sem értem, hogy nemzeti ünnepeinken, a gáz áráról, Gyurcsányról, Orbánról, stb. beszélnek.Mi köze ennek, Nagy Imréhez vagy Márciusi hőseinkhez Kossuth Lajoshoz, Petőfihez, vagy még korábban esetleg Rákóczihoz, stb..Ezek az emberek életüket, vagyonukat, személyes álmaikat, adták fel értünk.Az elmult 18 év politikusai, hogy merik vitáikat, ezen hősök napjaihoz egyáltalán csak megemlíteni.Ők a lelküket is eladnák egy bizottsági helyért.Láttunk itt már "fejlődéseket" MSZMP-ből -Fidesz tag,most már minden kommunista tulajdonképpen reformer volt, csak mi nem láttuk!Szemináriumokról templomjáró.Fidesztől független(Kisgazda),függetlenből MDF-es képviselő.Hányinger politikusaink!Van három komoly nemzeti ünnepünk, e napokon semmolyen aktuálpolitikai tüntetést, politikusi gyűlést nem engednék, erre van 362 nap.Ezek a napok szóljanak az igazi hős elődeinkről!A jelelegi "18 év- "senkiei" csak egy pár sorban lesznek említve az ország történelmében, néhány száz év múlva, mint negatív példa.”
 • 21. Csaba Zsuzsanna 2008. október 25. 21:01
  „ÁLMODNI NEKÜNK SZABAD(még)!

  ÍGÉRNI,MEG ŐK ÍGÉRNEK(még)!”
 • 20. Álom2 2008. október 25. 17:42
  „Kedves Álom! Higgye el, hogy sokunknak van egy közös álma, a
  békesség! Sajnos amíg ezek a pártok marják egymást, ez az elit osztogatja csókosaiknak az állami vagy az önkormányzati megrendeléseket, állásokat, pénzeket, tehetetlenek vagyunk! Amíg nem lesz vége a bélistáknak,a megkülönböztetésnek, az egymásnak osztogatásnak, tehetetlenek vagyunk. TEHETETLENEK VAGYUNK? EL KELL ZAVARNI AZ ALKALMATLAN PÁRTKATONÁKAT!”
 • 19. dezsőke 2008. október 25. 17:28
  „Katona Sándor egy derék ember. Sok ilyen kellett volna akkor is és most is elkelne belőlük jónéhány.”
 • 18. Intel 2008. október 25. 13:53
  „Sajnos...”
 • 17. ÁLOM 2008. október 25. 11:32
  „smjv!

  AZ JÓ LENNE - HA MINDEN SOPRONIT SOPRONINAK és egész egyszerűen "csak" egyenlő EMBERNEK TEKINTENÉNEK - DE EZ CSAK ÁLOM!!!”
 • 16. smjv 2008. október 25. 11:00
  „Ünnepség? Mindig az aktuális adminisztráció saját reklámjára rendezi az ünnepségeket. Mi lenne, ha egyszer KÖZÖS és SOPRONI lenne az ünnepség? Senki nem gyalázná a másikat, nem hasonlítana össze, egyszerűen csak a forradalom és a szabadságharc ünnepe lenne?”
 • 15. AZ "ELIT" 2008. október 25. 09:50
  „8. Intel!!!

  A VÁROSI és az ORSZÁGOS ,,ELIT" ( BAL és JOBB OLDALI ), ILLETVE AZOK AKIK MAGUKAT ANNAK TARTJÁK, MEGTETTE AZT AMIT ( számonkérés és felelőségre vonás nélkül ) MEGTEHETETT ( ELKÚRTÁK!!! ) - AZ EREDMÉNY MINDEN SZINTEN ÉRZÉKELHETŐ!!!!

  AZ EREDMÉNYE TEVÉKENYSÉGÜKNEK LÁTSZIK - ELVÉGRE A NEGATÍV EREDMÉNY IS EREDMÉNY.

  MI EZ A DÜBÖRGÉS??? - CSAK NEM A LEJTŐN MEGYÜNK LEFELÉ?????

  1956 és 1990 EGY (meg nem valósult ) ÁLOM VOLT EGY JOBB VILÁGRÓL!!!”
 • 14. VÉLEMÉNY 2008. október 25. 09:47
  „könyvnélküli!

  NA NE!!!!
  A REKTOR AZ MAKULÁTLAN -A LEGOKOSABB, A LEGSZEBB, A LEGJOBB!!!

  (TALÁN MÉGSE KELLETT VOLNA ENNYI COLÁT INNI! )”
 • 13. könyvnélküli 2008. október 25. 08:31
  „Szép méltóságteleljes volt.
  De a személyek nem igazán hitelesek.
  Bizony Rektorurunknak zsebében még mindig ott fészkelődik az a bizonyos kis piroskönyv, MSZMP ÉS PÁRTKÖNYV!
  Ha ilyen volt, akkor méltatlan az ünnepi szónoklatra.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságból összefogással lehet kijutni

Sopron - A nemzeti csúcs pusztán sajtóesemény volt, az ötpárti egyeztetés viszont kedvezőbben… Tovább olvasom