Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝A város mi magunk vagyunk˝

Milyen Sopron a diákok szemével és milyen lehet szerintük húsz év múlva? E témában szervezett fórumot négy középiskolás részvételével portálunk. A fiatalok minden tekintetben egy modernebb várost szeretnének.

– Sopronban az a jó, hogy nem túl nagy város, könnyen el lehet érni bármit – kezdte Varga Tamás. Szerinte húsz év múlva jobban fogunk élni turisztikai lehetőségeinkkel, ez lesz Sopron fejlődésének az alapja. Ősze András szerint az itt élők egy része nem igazán törődik a köztisztasággal, a környezet védelmével. Tudatosabb szemlélet kialakítására lenne szükség. S hogy húsz év múlva milyen lesz a város?

Erről is kérdeztük a fiatalok véleményét.

– Remélem, sokkal markánsabban engednek teret a XXI. századi modern építészet előtt, azzal együtt, hogy a történelmi belváros értékeit megőrzik – fejtegette Ősze András. Réti Kamilla úgy véli, jó lenne egy közösségi ifjúsági weboldal a város fiataljait érdeklő hírekkel. Másrészt úgy látja, egyre több soproni megy külföldre tanulni. Szerinte ez a tendencia erősödni fog. A város jövőjét a szolgáltatási szektor bővülésében látja.

Tóth Cseperke úgy fogalmazott: ˝A város tulajdonképpen mi magunk vagyunk. A nehézségeken nem bosszankodnunk kell, mert az nem hoz eredményt, csak alkotó energiákat von el. Inkább önzetlenül és jó szívvel tennünk kell azért, hogy a közösség élete egyre jobb legyen. Ami a jövőt illeti, úgy hiszem, Sopron sokszínű adottságaira építve a nyugat-dunántúli régió igazi kulturális fellegvára lesz.˝

Varga Tamás, Réti Kamilla, Tóth Cseperke és Ősze András: ˝A nehézségeken nem bosszankodnunk kell...˝ Fotó: Magasi
Varga Tamás, Réti Kamilla, Tóth Cseperke és Ősze András: ˝A nehézségeken nem bosszankodnunk kell...˝ Fotó: Magasi

A diákok szerint Sopronban a tinédzserek is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő rendezvényt, legyen az színház, mozi vagy szervezett kiállításlátogatás. Tóth Cseperke hozzátette, a lényeg, hogy egy előadás értéket közvetítsen s legyen világos üzenete. A koncerteknél a lányok a VOLT Fesztivált emelték ki. A tinédzserek úgy látják, a komolyzene iránt a fiatalok nagyobbik része nemigen érdeklődik, ˝erre is meg kell érni˝.

Réti Kamilla kritikusan megjegyezte: ˝A soproni diákélet nagyon visszafogott, több, a fiatalokat vonzó eseményt kellene szervezni, sokkal nagyobb hírveréssel.˝ Felvetésünkre, hogy a Gyermek- és Ifjúsági Központ rendezvényei mennyire fogják meg a fiatalokat, Varga Tamás úgy fogalmazott: ˝Régebben többször is voltam a GYIK-ban, de inkább csak a kisebbeknek szerveznek programot, a tinédzserek nemigen találják ott a helyüket.˝ Ősze András hasonló véleményen volt, az iskolai rendezvényeken túl ő sem érez késztetést arra, hogy visszamenjen oda. Tóth Cseperke egy együttes zongoristájaként már fellépett a GYIK-ban. A fiatalok azonban egy intézményi közösségi helytől szerinte eleve idegenkednek, arról nem is beszélve, hogy régimódi az épület. Réti Kamilla csatlakozott kortársai véleményéhez: ˝A sulibálokon kívül a mai fiataloknak már nem sokat tud nyújtani a GYIK.˝

Mint a világon, úgy hazánkban is nagy problémát jelent a kábítószer terjedése. A fiatalok elmondták, tudják, Sopronban is sok a partidrog.

Hazánkban is nagy problémát jelent a kábítószer terjedése. A fiatalok elmondták, tudják, Sopronban is sok a partidrog.
Főként az ecstasy és a ˝fű˝ dívik. Megdöbbenti őket, hogy már a 13 évesek közül is egyre többen kábítóznak. Leginkább a ˝kemény srácok˝ próbálják megmutatni, milyen nagylegények. A diákok nagyra tartják tanáraikat, akik komolyan odafigyelnek erre a negatív jelenségre, beszélgetnek róla a gyerekekkel és a szüleikkel is. Mint mondták, a kábítószer egészségromboló, szellemi hanyatlást előidéző hatásait és társadalmi veszélyeit a szakembereknek sokkal nagyobb hangsúllyal kellene sulykolni a fiatalokba. Ez lenne a legnagyobb visszatartó erő.


A kerekasztal résztvevői:

Réti Kamilla, a Széchenyi-gimnázium 15 éves diákja külföldi egyetemen szeretne tovább tanulni turizmus és marketing szakon. Tóth Cseperke, a Berzsenyi-líceum 17 éves növendéke református lelkészként képzeli el a jövőjét, míg Varga Tamás, a Vas-Villa’ gépészeti szakmacsoportjának 17 éves diákja – aki egyesületben futballozik – technikusként vagy gépészmérnökként. Ősze András, a Handler-szakképző informatika szakos 17 éves tanulója – a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja – idővel a katonai pályán szeretne érvényesülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés helyett verekedett Sopronban

Egy helybéli férfi nem tudott fizetni Sopron egyik vendéglátóhelyén. Egy idő után elkezdett… Tovább olvasom