Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A vakok a hangosítást szorgalmazzák

A gyengénlátók és a vakok a Braille-írás közintézményekben való kiterjesztése helyett inkább az elektronikus hangosítást szorgalmazzák, hogy a társadalom megkönnyítse napjaikat.

Januárban született és ugyancsak januárban halt meg Franciaországban Louis Braille (1809–1852), aki egy speciális technikát alkalmazó ábécét dolgozott ki a vakok írás-olvasása elsajátítására. Róla megemlékezve tettük fel a kérdést: napjainkban a vakok életét segítő korszerű technika mellett van-e még létjogosultsága a Braille-írásnak?

– A közintézményekben, nyilvános helyeken az elektronikus hangosításra lenne szükség, mint például a beszélő számítógépre, beszélő mobiltelefonra. A Braille-írásnak inkább a privát életben vesszük hasznát. Jó példa az okmányiroda, ahol nemcsak kiírják a sorszámot, hanem be is mondják, ki következik az ügyintézőnél.

Jó lenne, ha a nagypostán, a patikákban, a pénzintézeteknél is alkalmaznák ezt a módszert – összegezte tapasztalatait Kisvarga Zsolt (42 éves), aki 12 évesen vesztette el látását: egy daganat pusztította el a látóközpontját. Azt is hozzátette, hogy a Braille-írás megtanulása, alkalmazása mindig fontos marad a vakok tájékozódásában a mindenna-pok során.

Ő például a CD-it és a DVD-it címkézi fel a speciális írásmóddal. Igen, a DVD-it is. Mint mondta, több száz darab műsoros lemeze van. Ma már annyira tökéletes hanghatásokkal készülnek a filmek, hogy egy vak ember is teljesen valósághűen át tudja élni a történteket. A Braille-írás használata viszont azt az örömöt szerzi a számukra, hogy önállóan képesek boldogulni.

A 12 éves kora óta vak Kisvarga Zsolt nemcsak a Braille-írást, hanem a beszélő számítógépét is alkalmazza.
A 12 éves kora óta vak Kisvarga Zsolt nemcsak a Braille-írást, hanem a beszélő számítógépét is alkalmazza.

– Annak idején két hét alatt tanultam meg a Braille-írást. A vakságot nem tragikus dolognak fogtam fel, hanem egy olyan új területnek, amit meg kell ismernem. A Braille-írás jelentősége a ’90-es évek óta csökkent. A számítástechnika akkor fejlődött odáig, hogy azt már a vakok is tudják használni – mondja a rokkantnyugdíjas, aki korábban számítógépes programokat is írt.

– A fiatalabb sorstársak már nemigen vesződnek a Braille-írással, hiszen létezik beszélő számítógép, beszélő mobiltelefon, amely elé ha odateszünk egy tárgyat, még azt is megmondja, milyen színű, vagy a pénzjegy esetében, hány forintos az. A pénzen lévő Braille-írás különben nem túlzottan jó, mert a domborulat nem emelkedik ki kellő módon, nem jól kitapintható. E-mailben kapom a Vakok Világa című újságot, amelyet a gép a kurzor segítségével felolvas. Az internetet is ugyanígy tudom használni. A sorstársakat az Informatika a Látássérültekért Alapítvány segíti, tavaly is több száz vak embernek juttattak beszélő számítógépprogramokat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi elismerés a Velux munkatársának

A nemzetközi vállalat történetében Csóka László a hetedik magyar, aki megkapta a Velux úgynevezett… Tovább olvasom