Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A tehetséges Winklerék

Winkler András professzor, a soproni székhelyű egyetem egykori rektora életében a kutatás mellett mindig fontos szerepet játszott a kultúra.

A családban több művész és mecénás is van.

A Winkler név díszes betűkkel szerepel Sopron történelemkönyvében. A híres papa, az építész Winkler Oszkár sikeres fiúkat nevelt. Miközben mindannyian mérnöki diplomát szereztek s gyakorlati szakemberekként végezték s végzik hivatásukat, életükben fontos szerepet játszanak a művészetek is. Winkler András, a soproni egyetem egykori rektora verset és prózát ír, gyerekkora óta rendre papírra veti a gondolatait.

– Életem során rengeteget utaztam, unalmas tárgyalásokon is kellett üldögélnem, ilyenkor pedig, ha eszembe jutott valami fontos, akkor lejegyzeteltem. Így megy ez ma is, esténként pedig előkerül a gyűrött cédula a zsebemből, s ezekről átvezetem az irományokat a határidőnaplómba. Később a jegyzetek alapján születnek a rövid, humoros, néha szomorú versek, melyek a gyerekkorról, az aktuális történésekről szólnak – fogalmazott a professzor, aki a családjáról is ír. Egyik verséből kiderül, régi soproniak, ereikben bácskai, sváb, bosnyák, német és osztrák vér egyaránt csörgedez.

Költői esten mutatták be tegnap Winkler András professzor legújabb kötetét. Fotó: Magasi Dávid
Költői esten mutatták be tegnap Winkler András professzor legújabb kötetét. Fotó: Magasi Dávid

– Négyen vagyunk testvérek, négy fiú. Szüleink azt kérték, szerezzünk mérnöki diplomát, aztán már bármivel foglalkozhatunk. Gábor és Barnabás építészmérnöknek tanult, István és én a fás szakma mellett döntöttünk.

Winkler András 1989-től 1997-ig az egyetem rektoraként tevékenykedett. 2002-től négy évig rektorhelyettesként számítottak a munkájára. Vezetése alatt komoly változások történtek az intézményben. Új szakokat indítottak, szövetségre léptek a térség egyetemeivel, majd létrejött a Nyugat-magyarországi Egyetem. Vezető rektorként is oktatott, ma pedig a doktori iskolát igazgatja, tanítványait nemcsak a fa, hanem az irodalom szeretetére is neveli.

– Szívesen kirándulok és nótázom a diákokkal, a szakmai utakon verselünk is. A hallgatók szeretik Juhász Gyula és Kosztolányi sorait, akik gyönyörűen írtak az erdőről, a természetről. Megható, hogy a könyvbemutatóimra is készülnek a hallgatók, van, aki felolvasóként közreműködik, mások muzsikáról gondoskodnak.

Winkler Andrásnak a nyugodt hátországot az igen összetartó családja jelenti. Fia, Dániel erdészeti zoológiával foglalkozik, ő is az egyetem oktatója. Lánya, Adrienne két kislányával és olasz férjével Londonban él, a Goethe-intézetben dolgozik.

Szívesen kirándulok és nótázom a diákokkal, a szakmai utakon verselünk is – mesélte Winkler András.
– Az ő megismerkedésüknek is köze van a kultúrához. Mindketten imádják a muzsikát, Londonban egy Sebestyén Márta-esten találkoztak. Barnabás öcsém fia trombitál, a népszerű After Crying együttes tagja, unokahúgaim, Winkler Orsolya és Winkler Zsófia hegedűművészek. Barnabásék fogadták örökbe a mára ugyancsak ismertté vált Kálid Artúr színművészt még gyerekként, akinek a csemetéi ugyancsak a Winkler nevet viselik. Barna Budapesten él, egy galériát igazgat, ahol számos soproni művésznek kínál bemutatkozási lehetőséget. Gábor fivérem Pápa főépítésze, így neki is komoly szerepe van az ízlés formálásában, mellette pedig a győri Széchenyi-egyetemen oktatja a fiatalokat a szakma fortélyaira. István faipari mérnökként remek üzletemberré vált, ő elsősorban mecénásként ismert a kulturális életben – mesélte a hajdani rektor, s hozzátette, ők beleszülettek a kultúrába, hiszen munkája mellett már édesapja is festegetett, akvarelleket készített.

Olvasóink írták

 • 4. FREDDY/S 2010. április 18. 07:28
  „Van aki borvirágos, van aki nem
  van aki önzetlen, van aki nem
  van aki segítő, van aki nem
  van aki zegzugos, van aki nem
  van aki megbízható, van aki nem
  van aki eredményes, van aki nem
  , nemde...”
 • 3. FREDDY/S 2010. április 17. 16:16
  „A technológiai folyamatot versbe foglalni és elszavalni azért az nagy dolog, nemde...”
 • 2. FREDDY/S 2010. április 17. 06:02
  „Bár a faiparhoz szakmai érzékre is szükség van, nemde..”
 • 1. Kuvasz 2010. április 16. 19:13
  „Gratulálok András, büszkék vagyunk Rád.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos díjlovagló verseny – Széchenyi emlékének ajánlják

Országos díjlovagló versenyt rendeznek szombaton és vasárnap (április 17–18.) a hidegségi… Tovább olvasom