Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A Tai Chi mellékhatása: állapotjavulás és gyógyulás

A mai napig gyógyírként használják problémáikra a Taoista Tai Chit. Sopronban is.

- Ön Parkinson-kóros – hangzott el a diagnózis Nádyné Dávid Éva számára 2005-ben. Orvosa arról is felvilágosította, hogy ez gyógyíthatatlan betegség, ám a speciális gyógytorna talán segíthet az állapotán. A kórházi gyógytornát azonban hetente csupán egyszer vehette igénybe, ezért elkezdett keresni valami olyan kímélő, nem túl intenzív mozgásformát, amit hetente többször is művelhet és az egész testét átmozgatja.

- Próbálkoztam a jógával, de - annak igen borsos ára miatt, - hamar abbahagytam. Közben sokan jöttek mindenféle csodaszerekkel. Mondták, hogy ha ezt vagy azt a „bogyót" beszedem, teljesen helyrejön az egészségem. Szkeptikussá váltam az ilyen kijelentésekkel kapcsolatban, mert nagyon jól tudtam, hogy nincs teljes gyógyulás az állapotomból – meséli Éva, aki egy ismerőse javaslatára látogatott el egy Tai Chi edzésre.

Addig semmit sem tudott erről a keleti meditatív gyógymozgásról, mely számos egészségügyi problémára - többek között rossz vérkeringésre, magas vérnyomásra, légzőszervi – és gerinc problémákra, emésztési rendellenességekre, sőt ízületi gyulladásokra is – kiváló hatással bír.

Sopronban is sokan választják a Tai Chit


- Már az szimpatikus volt, hogy látva a betegségemet, az edzők nem ígértek teljes gyógyulást. Viszont kihangsúlyozták, hogy a rendszeres edzések alkalmával sokat fog javulni az állapotom, fejlődik az egyensúlyérzékem, könnyebbé válnak a mindennapok. Ráadásul megnyerő volt az ár is. Mivel a Magyar Taoista Társaság nonprofit formában, civil szervezetként működik, az országban mindenhol egységes árért, 2500 Ft-os havidíjért lehet igénybe venni az edzéseket, egy héten annyiszor, ahányszor csak akarom.

Éva nem várt sokat, nekikezdett a gyakorlásnak és nagy örömére egy év múlva kijutott egy nemzetközi egészséghelyreállító Tai Chi edzőtáborba is, Barcelonába. Sorsfordítónak bizonyult, amikor itt szembesült az akarat és szorgalom diadalával.

- Voltak egészen súlyos állapotban lévő, félig lebénult és kerekesszékben ülő emberek is a résztvevők között, és volt olyan, aki a Tai Chinak köszönhetően hagyta el a kerekesszéket és állt újra saját lábára. Naponta 6 órát edzett, ezt mondta. Ekkor döbbentem rá, hogy én egészen eddig kívülről vártam a csodát. Vártam, hogy történik valami és majd jobban leszek.

Ott, egy pillanat alatt hasított belém a felismerés, hogy a csodáért tenni kell, még többet gyakorolni, még többet dolgozni magamon. Bőszen jártam az edzésekre, hetente többször végigcsináltam a 108 lépésből álló gyakorlatsort. Egy hónap elteltével pedig azt vettem észre, hogy kiegyenesedve járok, megszűnt a Parkinson-betegekre jellemző előredőlt járásom és megrövidült lépésem. A csoda elkezdődött…

 Gyógyírt jelentő edzések Sopronban

Budapesten kívül Sopronban található hazánk legnagyobb létszámú Tai Chi közössége. Sopronban sokan választják a gyógyulás és egészségmegőrzés eme állapotjavulást előidéző, - pénztárcakímélő – formáját. Az edzések a Tai Chi Társaság edzőtermében (Sopron, Csengery u. 30-32., volt Elzett udvar) zajlanak.

Aki kedvet érez e keleti mozgásforma elsajátításához, március 5-én (kedden) 17.30 órától és április 5-én (pénteken) 18 órától tekintheti meg a bemutató órákat az edzőteremben.

További információ: www.taoistataichi.hu


Éva pedig azóta már a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján tart Tai Chi edzéseket sorstársaink. Orvosai ugyanis felfigyeltek arra, hogy állapota nem romlik – mint elvárható lenne egy ilyen betegség esetében, – hanem javul. Rákérdeztek, hogy milyen mozgást végez, ami ilyen hatással van rá, majd megtudván, hogy tai chizik, felkérték egy csoport Parkinson beteg edzésére. Az eredmények szép lassan már látszódnak.

Érdekes, hogy míg külföldön rehabilitációs célokra használják, itthon az orvos szakma és maguk a betegek is, még kevésbé ismerik a Taoista Tai Chi jótékony – egészségmegőrző és egészséghelyreállító – hatásait.

Többek között ezért, e keleti gyógymozgás minél szélesebb körrel való megismertetéséért szervez kerekasztal beszélgetést a Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság március 2-án 15 órától Sopronban, a Pannónia Med Hotelben (Sopron, Várkerület 75.) „Mit adhat egy ősi kínai mozgásművészet a modern kor emberének?" címmel. A beszélgetés során orvosok, betegek és tai chi edzők (köztük Nádyné Dávid Éva) osztják meg tapasztalataikat a hallgatósággal, hogy a gyógyulások sikere egyre többekhez eljuthasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigye ingyen: elajándékozzák a határátkelőket Ausztriában

Az ingyenes örökbefogadás egyetlen feltétele, hogy az új tulajdonos bontsa el az épületeket. Tovább olvasom