Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A szőlő még eladható, a bor már kevésbé

Soproni borvidék - A szőlőt sokkal alacsonyabb áron tudják eladni a gazdák, mint tavaly. Országszerte több nagyfelvásárló is csődbe ment, a borvidéki felesleget most Ausztriában értékesítik.
Javában tart már a Soproni borvidéken a meghatározó fajta, a kékfrankos szürete. Az bizonyos, hogy idén kevesebb szőlő termett, mint egy évvel ezelőtt, a minőséggel azonban nem lesz gond. Az értékesítés már problémásabb lehet. A borvidéken megtermelt szőlő mintegy negyven százalékát máshol dolgozzák fel. A hazai nagy felvásárlók közül több is csődbe ment, amely jelentős zavart okozott a hazai borpiacon. Emellett a korábbi – borvidéken kívüli – felvásárlók csak a tavalyi mennyiség felét-harmadát veszik meg, mert az európai vörösborpiacon túlkínálat alakult ki az olcsó borok piacán. Az erős forint sem kedvez a borexportnak, a magyar piac vásárlóereje pedig csökken. Ezért jött jól a borvidéknek az ausztriai szentmargitbányai (St. Margarethen) pinceszövetkezettel kötött megállapodás, melynek értelmében 1000 tonna szőlőt vesznek át. Így lesz helye a feleslegnek, igaz, a kistermelők, a néhány hektárral rendelkező gazdák már nem biztos, hogy könnyen eladhatják a szőlőjüket.

– A fehér fajtákat már kiszállították Szentmargitbányára, a meghatározó kékfrankost pedig október 19-től veszi át a pinceszövetkezet – mondta el a Kisalföld megkeresésére Hollósy Attila, a soproni Tramini Szövetkezet vezetője. – Ezer tonna szőlőt azonban biztosan nem tudunk kivinni, ugyanis az idei hozamok alacsonyabbak az előzetesen vártnál. A programban mintegy száz szőlősgazda vesz részt. Ők a pénzüket két részletben – előlegként – jövő tavasszal, a metszéskor, valamint ősszel, a szüret kezdetekor kapják meg. Nem elhanyagolható szempont még, hogy ezáltal egy biztos háttérrel rendelkező szövetkezet tagjai lesznek. Azaz biztosan megkapják a pénzüket.

Nemcsak a szőlő, hanem a bor értékesítése is gondot okot. Jelentős készletek halmozódtak fel tavalyról. Fotó: Magasi Dávid
Nemcsak a szőlő, hanem a bor értékesítése is gondot okot. Jelentős készletek halmozódtak fel tavalyról. Fotó: Magasi Dávid

A felvásárlók csődje mellett a sokszor ellenőrizetlenül bejövő olasz bor importja is nehezíti a gazdákat. Az itáliai adatok szerint 300 ezer, míg a hivatalos magyar adatok szerint csupán 100 ezer hektoliter bor érkezett az országba, azaz 200 ezer hektoliter sorsáról nincs adat.

A földművelésügyi minisztérium ezért ellenőrző akcióba kezdett.
Ennek keretében bevizsgáltatják a kétes eredetű borokat.

Visszatérve a borvidékhez. Szita Miklós, a Vinex Borászati Kft. vezetője szerint nemcsak a szőlő, hanem az ebből készült bor értékesítése is problémát okoz. A pincék nem ürültek ki és ez a szőlő felvásárlási árában is megmutatkozik.

– Az olasz import miatt tavalyról jelentős mennyiségű óbor halmozódott fel – folytatta a vezető. – Ezért egy kilogramm kékfrankosért jelenleg ötven forintot fizetünk, szemben a tavalyi kilencven forinttal. Azt is látni kell, hogy Magyarországon kettészakadt a piac. Az extra minőségű és a nagyon olcsó borokra van igazán kereslet, a középkategóriájúra alig.

Olvasóink írták

 • 9. c1 2008. október 17. 18:44
  „5
  Balfon,de egypicit drága, viszont a minöség szuper!!!!
  A név:Weninger bor/ www.weninger.com/ vagy /balf@weninger.com
  Ez nem reklám, de jó izevan.
  Mi csak ünnepeken töltünk "belölle" Sok szerencsét és próbát kivánok”
 • 8. Nagy Imre,Vancouver 2008. október 15. 01:57
  „A borfesztivalon epp otthon tartozkodtam es volt szerencsem kostotolgatni a borokainkat. A borok minosege igen nagyot fejlodott az utobbi 15 ev alatt. Allitom a jo soproni bor barhol megallna a vilagon a helyet. Viszont az arak kicsit elszaladtak. Sokan tul hamar akarnak meggazdagodni. A borfesztivalon 1500-3000Ft kozott mozogtak a bor arak. Ha abbol indulunk ki hogy Magyarorszagon milyen olcso a munkaero a borokat sokkal olcsobban kene adni. Pl nalunk British Columbiaban az Okanagan borvideken 0.7l uveg palackozott bor a termelonel $20 korul kaphato.( $1 kb 150Ft) Allami ado 110% a borokon. Tehat a termelo csak $6-7-et keres a boron ( adon kivul szamolni kell meg egyeb koltsegekkel). Itt a munkaero sokkal dragabb meg egyenlore nem a mexikoiak szuretelnek. A szakszervezeteket ne is emlitsuk. Szoval a bor tul draga otthon ha olcsobban adnak tobben vennek. Ha normal aron adnak a bort akkor a magyar nem olcso olasz bort inna. A marketingre is tobb hangsulyt kene fektetni akkor nem kellene Ausztiaba vinni a szolot.
  Pl az egyik hiresebb okanagani boraszatnak a honlapja. Nagyon hasonlit a taj a Balaton Felvidek-re.
  http://www.missionhillwinery.com”
 • 7. FREDDY/S 2008. október 14. 07:12
  „A hagyományos szőlők művelésére megfelelő gépre lenne szükség, de aki robixot vásárolt az egy használhatatlan géphez jutott, mivel a gép szerkezete alkalmatlan még homokos föld megművelésére is. A haránt-fűnyíró pedig elkúszik a fű felett, ha éppen valamelyik része nem mondja fel a szolgálatot. Az sajnálatos, hogy az illetékesek nem tesznek semmit a probléma megoldására. Jó lenne, ha olyan kisgépek lennének, melyek a földművelésre alkalmasak lennének, mert akkor könnyebb lenne a művelés, nemde...”
 • 6. hun002 2008. október 14. 04:03
  „Freddy!Nincs aki műveli,a régi öregek már nem bírják,a fiatalok pedig inkább diplomáznak,többek közt ezért nincs kőműves,lakatos stb.
  Ráadásul a területek többsége ugynevezett Osztatlan közös tulajdonban van,ez azt jelenti hogy az összes tulajdonosnak bele kell egyezni az eladásba.A cég ahol dolgoztam,venni akart a Fertő-parton egy nagy összefüggő területet hogy szőlőt telepítsen,de rengeteg tulaj volt,köztük többen Ausztráliában éltek,akik örökölték.Egyszerűen lehetetlen összeszedni mindegyiket.Itt az ÁLLAM-nak kéne rendet tenni és egyszerűen ezeket a területeket ki kell sajátítani,persze a törvényes kereteket és erkölcsi normákat betartva.
  Jó vörösbor?Sárfi Lackónál!Garantálom!”
 • 5. Valaki 2008. október 13. 19:48
  „Hol lehet Sopronban jó vörösbort venni? Nekem még nem sikerült megtalálni a helyet! :)))”
 • 4. FREDDY/S 2008. október 13. 14:42
  „Csak az a kérdés, hogy miért van oly sok szőlő parlagon, bizonyára ha megművelnének hatalmas haszonra tennének szert, de ez nem kell, avagy túl drága a napszámos és a permetszer, nemde...”
 • 3. hun002 2008. október 13. 12:59
  „Én ebből élek,nincs sajnos saját szőlőm,de évek óta a szőlőben dolgozom Sopronban és Ausztriában egyaránt.Nagyjából tudom mi történik.Valamikor az államosítás idején elvették a szőlősgazdák földjeit,pincéit,sajnos az utóbbiakat teljesen tönkretették.Mikor pedig visszakapták kárpótlásban,mindenkinek csak szőlője lett és a hozzá tartozó eszközállománya hiányzik a mai napig.Alakult néhány nagyobb cég a régi állami-gazdasági pincékből,és most ők szabják az árakat.A gazda vagy eladja azért a pénzért amit adnak,vagy fent hagyja a tőkén,hiszen ő nem tudja feldolgozni.Ezért aztán a minőségi termelés helyett átálltunk a mennyiségre.Ha már el kell adni,akkor sok legyen.
  Ausztriában akinek van szőlője annak pincéje is van,mindent saját maga készít,nem adja el a termést.Van traktor,prés,minden ami kell,ezért minőséget állít elő.Saját maga palackozza,és adja a nevét a cimkéhez.Itthon 120-140 mázsát szüretelnek egy hektárról,kint kb30-50-et.A brutálisan jó beltartalom mellett ez komoly minőséget produkál.
  Most már csak azt kell kitalálnunk,hogyan lesz az ötvenforintos szőlőből háromszáz forintos bor?Mi emeli ennyire a költséget?Hát ez a kérdés!!!
  Talán még annyit azért csendben megjegyeznék:Ha az én béremet kifizetik,a traktort és a permetezést kifizetik,megcsinálják a szüretet és még marad rajt haszon is akkor nem értem...Hiszen tudom,sokan hozzá sem nyúlnak hanem valakivel megmetszetik,zöldmunkáztatják stb.”
 • 2. soproni 2008. október 11. 20:06
  „A szomszédom ma szüretelt és tőle is 50 f.t-ért vették át a szőlőt.Ez tényleg nevetséges,hogy 8 hónapig dolgozott k.b.100 ezerért.”
 • 1. FREDDY/S 2008. október 11. 05:58
  „A Szőlőgazdálkodók Európai Parlamentjét is meg kell alakítani ahhoz, hogy a szőlő ne maradjon a tőkén, mert 50 Ft-ért már leszedni sem érdemes, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyaügyben hoztak ítéletet

Sopron–Harka - Precedensértékű ítélet született a soproni bíróságon: dr. Gajdos Anikó bíró… Tovább olvasom