Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A szeretetben új utakat keres Holger Manke Sopronban

Ha az emberek azt érzik, hogy önmagamat adom, akkor befogadóbbak. Én pedig jobban át tudom adni a lényeget: Krisztus üzeneteit – így gondolkodik Sopron új német lelkésze, Holger Manke.
A tizenkét éven át Sopronban szolgáló, rendkívül közkedvelt Volker Menkét váltotta tavaly a soproni evangélikus gyülekezetben a bajor egyház lelkésze, Holger Manke. A nürnbergi fiatalember nem ijedt meg a feladattól, s arra a kérdésre is sajátos választ ad, hogy okozott-e nehézséget számára elődje népszerűsége.

– Ez nem verseny, nekem nem kell túlszárnyalnom elődömet. A szeretet jó – mondja majdnem tökéletes magyarsággal. – Most már hála Istennek nekem is jut belőle – teszi hozzá mosolyogva.

Holger Manke jól érzi magát Sopronban, tele van ötletekkel, tervekkel. Fotó: Magasi
Holger Manke jól érzi magát Sopronban, tele van ötletekkel, tervekkel. Fotó: Magasi


Holger Mankét a teológiára sem kikövezett út vezette. Gimnáziumi évei alatt még nem tudta, mi lesz a folytatás, érettségi után kémiát tanult, aztán egy biztosítótársaságnál dolgozott. Az egyik bajor gyülekezet magyar testvérgyülekezeténél többször is megfordult, idővel átvette a kapcsolat irányítását, majd a budavári lelkész mellett volt gyakornok. Aztán mégis gazdasági matematikára iratkozott be egy német egyetemen...

– Csak látszólag van ebben az útkeresésben ellentmondás, a mai napig rengeteg előnyöm van abból, hogy az élet több területén kipróbáltam magam. Úgy érettségiztem, hogy tudásom volt, de tapasztalatom semmi. Egyszerűen időt akartam adni magamnak a jó döntésre.

Végül a teológiát választottam, s ma már teljes szívből, örömmel mondhatom: jól választottam – fogalmaz a 32 éves lelkész. Meséli, Németországban az egyetemi oktatás is mennyire gyakorlatias. A teológushallgatóknak például legalább fél évet el kell tölteniük olyan munkával, aminek semmi köze leendő hivatásukhoz. Holger Manke például Budapesten volt német nyelvű újságíró...

– Nincs bennem olyan „papkép", amivel azonosulni szeretnék. Én önmagam akarok lenni a hivatásomban is. Ha az emberek érzik, hogy nem szerepet játszom a szószéken, befogadóbbak, én pedig könnyebben át tudom adni nekik a lényeget: Krisztus üzenetét; azt, hogy ő hordozza a félelmeinket, az örömeinket, a kétségeinket – mondja Holger Manke.

Hazájában kezdte lelkészi pályafutását, miközben továbbra is dolgozott a bajor–magyar kapcsolatokon.

Amikor a német egyház soproni állása megüresedett, kézenfekvő volt, hogy őt keressék meg a lehetőséggel. Kőszegi származású lelkész feleségével, akit ugyancsak a bajor–magyar egyházi kapcsolatoknak „köszönhet", közösen döntöttek, s akkor másfél éves kisfiukkal Sopronba költöztek.

A kistestvér márciusban már a Templom utcai otthonukba érkezik. Három évre szól a megbízatás, de a hosszabbítás lehetősége is adott.

A kérdésre, hogy mit szeretne majd maga után hagyni, ha egyszer visszatér hazájába, Holger Manke elgondolkodva válaszol: – Semmiképpen sem oklevélre vagy márványtáblára vágyom, hanem sok közösségi élményre, pozitív emlékképre. Arra, hogy akkor valaki majd azt mondja: ő egy lelkész volt, aki közelebb vitt Istenhez.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetőper önbíráskodás miatt Sopronban

A vádhatóság szerint a kábítószeres történetben soproniak szombathelyiek ellen követtek el önbíráskodást. Tovább olvasom