Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

A Szent István-iskola régi épületébe költözik a bíróság

Sopron - Lezárult a közbeszerzési eljárás: a városi bíróság és az ügyészség az egykori – és kibővítendő – Szent István-iskola épületébe költözik. Az átalakítás 2011 végére befejeződik.
Kormányhatározat döntött arról, hogy az egyházi kárpótlás során a bíróság és az ügyészség Színház utcai épületét visszakapja a soproni evangélikus egyház- írtuk korábban.

– A soproni bíróság és ügyészség elhelyezése állami feladat – fejtette ki dr. Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke. – Ennek financiális részét is a költségvetés állja. A kiválasztott épület megvételére, átalakítására 1,4 milliárd forint áll a rendelkezésünkre. Nagyon sok épületet, területet tekintettünk meg, s az alapos vizsgálódások – továbbá a megvalósíthatósági tanulmányok összegzése – után két ingatlan közül kellett választanunk. Az egyik a Lackner utca 7. szám alatti tömb, a jelenlegi középiskolai kollégium, amely a XIX. század végén eleve bíróságnak épült. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ez az impozáns, de eléggé rossz állapotban lévő ingatlan egyrészt túlságosan nagy a két intézmény számára, másrészt a megvétele és helyreállítása is meghaladná az adott anyagi lehetőséget. A komoly összegeket felemésztő fenntartás is amellett szólt, hogy a másik lehetséges helyszínt, a Rozália úti Szent István-iskola épületét tekintsük ideális helyszínnek. Terei – az épület bővítését és átalakítását követően – alkalmasak arra, hogy otthont adjanak a bíróságnak és az ügyészségnek. A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Vagyontanács előzetes hozzájárulásával – hosszú tárgyalások eredményeképpen – nemcsak az épületet, hanem a mellette lévő üres területet is megvásároljuk a tulajdonos Győri Püspökségtől.

Három év múlva: A bíróság és az ügyészség 2012. január 1-jén a volt Szent István-iskola épületében kezdi meg munkáját. Fotó: Magasi Dávid
Három év múlva: A bíróság és az ügyészség 2012. január 1-jén a volt Szent István-iskola épületében kezdi meg munkáját. Fotó: Magasi Dávid

A közbeszerzési eljárás tehát lezárult, a szerződéskötésre – a 270 millió forintos adásvétel megkötésére – a következő hetekben kerül sor. Az önkormányzat segítőkészen már módosította az ingatlan besorolását, így nem lesz akadálya annak, hogy az épület iskola helyett bíróságként és ügyészségként funkcionáljon.

A következő időszakban a telekegyesítés, az elvi építési engedélyek beszerzése a feladat. Ezt közbeszerzési eljárások követik, amelyek a tervezésre, kivitelezésre vonatkoznak, a tényleges munkálatokra csak ez után kerülhet sor. A Színház utcai tömböt legkésőbb 2011. december 31-ig kell elhagyniuk az intézményeknek.

– Nagyon bízunk abban, hogy a soproni bíróság és az ügyészség 2012. január elsejétől már az új helyén, az egykori Szent István-iskola épületében kezdheti meg munkáját – zárta dr. Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke.

Olvasóink írták

 • 4. bomby 2009. április 22. 23:17
  „Miért nincs parkolási lehetőség? Hatalmas udvara van az iskolának.”
 • 3. Ciklámen 2009. április 21. 20:02
  „Gratulálok!!!

  Megint máshol döntöttek, nem vették figyelembe Sopron adotságait.Kuruc domb és a kaszárnya Sopron törtélnelmi munltjához tartozik.
  Mindkét oldalrol meredek utca megközelitése nehéz,parkirozási lehetöség nincs.ha ott parkolot létesitenek akkor mélygarázs projekt2-ö lesz azaz sose lesz kész üzembe helyezve
  Ugylátszik Sopronnak megint sok pénze van hogy a bonyolultabb, drágább megoldás lehet a legjobb csak.
  Városvédö egyesülett ilyenkor hol vannak???”
 • 2. kolmi 2009. április 21. 17:00
  „A kurucdombi iskola nehézkesen megközelíthető, a parkolással gondok lesznek. Kézenfekvő lett volna bíróságot a Petőfi térre, a speciális iskola épületébe költöztetni, ez utóbbit meg a Kurucdombra. Ott az a marha nagy mélygarázs, így legalább lett volna értelme. Amúgy ilyen intézmények mindenütt a város központjában vannak, hogy közel legyen posta, önkormányzat, rendőrség, földhivatal, éttermek stb.”
 • 1. Telepathia 2009. április 21. 10:40
  „Evangélikus iskolából, katolikus iskolába költözik a bíróság. De a Lacknek Kritóf utcai eredeti épülete továbbra si üres marad?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz település – egy turisztikai régió

Fertő-part - A Fertő-parti programok és a világörökségi rang közötti kapcsolat szorosabbá tételével… Tovább olvasom