Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A szabadság útjában álltak?

Sopronpuszta - A Páneurópai Piknik egykori szervezői szerint több japán cseresznyefa is hiányzik az emlékparkból, ahol a vasfüggöny átvágásának huszadik évfordulóját ünnepelték. A fákat tíz évvel ezelőtt a japán testvérváros, Kazuno ajándékozta Sopronnak.


Az elmúlt héten pénteken a burgenlandi tartományi hivatal és a Burgenland Turizmus Magyarországon rendezett ünnepséget. A rendezvényhez egy sátrat is felállítottak. Az ünnepség kezdete előtt sokaknak feltűnt: a sátor oldala bőven benyúlik a japán testvérvárostól, Kazunótól ajándékba kapott japán cseresznyefákból álló parkba.

– A helyszínen több társammal együtt megdöbbenve vettük észre, hogy a hálósan kiültetett fák közül jó pár hiányzik – közölte a Kisalfölddel dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke. – Hogy pontosan hány fa állhatott a szabadság ünnepének útjában, még nem tudható. Ez csak a helyszíni bejárásunk után derül ki. Előzetesen volt tudomásunk arról, hogy a szervezők egy sátrat is felállítanak, a kikötés az volt, hogy a cseresznyefákat érintetlenül kell hagyni. Sajnos nem ez történt. Már felvettük a kapcsolatot az osztrák szervezőkkel, akik közölték: megtérítik a kárunkat. Ám ezt nem lehet forintban vagy euróban mérni.

Hétfőn az emlékhelyen járva még javában dolgoztak az osztrák és a magyar alkalmazottak. A nagy munkagépekkel és teherautókkal megkezdték a sátor bontását és elszállítását. Munkájuk több napig is eltarthat, hiszen a korábbi hét esőzései miatt felázott talajon hatalmas csapást vájtak a nehéz gépek, ezeket fel kell tölteni, azt követően pedig újrafüvesíteni. A sátor helye most merő sártenger, így a kívülállónak nehéz megállapítania, hogy valóban történt-e fakivágás. A helyszínen dolgozók állítják, ők nem nyúltak a cseresznyefákhoz.  Nekik megmutatták, hová kell állítani a sátrat és azt oda is tették. Ennek ellentmond azonban, hogy a közeli erdős, bokros részen találtak tövestül kiszedett japán cseresznyefákat.

A Páneurópai Piknik emlékhelyén hétfőn még javában tartott a sátor bontása és a terület rendbetétele. Fotó: Magasi
A Páneurópai Piknik emlékhelyén hétfőn még javában tartott a sátor bontása és a terület rendbetétele. Fotó: Magasi

Gross Andreas, a szervezőbizottság projektvezetője a Kisalföldtől értesült a problémáról. Mint elmondta, amennyiben bebizonyosodik a természeti károkozás, akkor annak költségét a burgenlandi tartomány megtéríti.

A piknik emlékhelyének helyzete jelenleg rendezetlen. Eddig a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében volt a terület. A határozott időre szóló szerződés lejárta után a soproni önkormányzat jelezte az állam felé: átvenné a kezelői jogokat. Az átadás-átvétel még nem zárult le, az emlékhely jogilag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez tartozik. Így a rendezvény megtartásához elvileg tőlük kellett volna engedélyt kérni. A Kisalföld információi szerint a vagyonkezelőnél nem tudtak arról, hogy ˝kiment˝ volna ilyen engedély. Sőt, ˝nyomozásba kezdtek˝, hogy ki adhatott hozzájárulást.


A japán cseresznye kultusza

A felkelő nap országában a sakura (japán cseresznye) virágzását egyhetes munkaszünettel ünneplik. Az emberek étellel-itallal kitelepülnek a cseresznyefákkal beültetett közparkokba és áhítattal nézik a növények virágzását, sziromhullását. A kazunói testvérváros az ősi fákat kedves gesztusként ajándékozta tíz évvel ezelőtt Sopronnak. Az idők során több elszáradt, ám ezeket eredeti, Japánból származó egyedekkel pótolták.

Olvasóink írták

  • 1. mézgaaladár 2009. július 01. 10:45
    „A burgenlandi kormány arroganciája vérlázító. Vendégségbe menni és odarondítani a szobaközepére, a bunkóság csimborasszója!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékalbummal búcsúztatta a falu

Pereszteg–Pinnye - Boros Józsefnét, Pereszteg és Pinnye védőnőjét nyugdíjba vonulása… Tovább olvasom