Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A soproni hajléktalanszállón készülnek a krízisidőszakra

Sopron - A város hajléktalanellátás készül a krízisidőszakra. A nappali melegedő és az éjszakai menedékhely nyitva áll, a férőhelyek száma hatvan. A legfrissebb adatok szerint kétszer ennyi embernek nincs hol aludia Sopronban.
Sopron utcáin, parkjaiban, közterületein a legfrissebb adatok szerint napközben 120 hajléktalan élhet. Sokan közülük azonban továbbállnak, ám helyettük újak érkeznek. A szociális munkások naponta este hat és tíz óra között folyamatosan keresik fel a hajléktalanokat és szükség szerint segítenek is. Munkájuk nem egyszerű, ugyanis aki megszokta az utcán való életet, már nehezen alkalmazkodik a kötöttségekhez. Csontos Károly, a családsegítő intézet hajléktalanellátási részlegének vezetője szerint a hajléktalanokat nem eldugni kell, hanem megoldást keresni a problémáikra.

Az utcai szociális munkások a téli krízisidőszakban - novembertől márciusig - fokozottabb figyelemmel járják az utcákat és igény szerint meleg ruhával, gyógyszerrel vagy teával látják el a hajléktalanokat. Fotó: Magasi Dávid

– Mi is készülünk a krízisidőszakra, amely hosszú évek tapasztalata alapján november elején veszi kezdetét – mondta el Csontos Károly. – A Kossuth Lajos utcai éjjeli menedékhelyen és az átmeneti szállón összesen hatvan férőhely áll rendelkezésre a rászorultak számára. Igaz, a nők külön elhelyezését még meg kell oldanunk. Ezen a helyen szigorúak a szabályok, tilos például az alkohol fogyasztása. Természetesen a nagy mínuszok idején senkit nem fogunk elküldeni, aki szálláslehetőséget kér. A Magyar utcai melegedő is nyitva áll a rászorultaknak, a téli nagy hidegekben várhatóan hétvégén és napközben is hosszabban tartanak majd nyitva. Idén eddig összesen kétszáz hajléktalant regisztráltak, közülük mintegy negyvenen-hatvanan élnek jelenleg az utcán.

A hajléktalanellátás vezetője hozzátette, az utcai szociális munkások a téli krízisidőszakban – novembertől márciusig – fokozottabb figyelemmel járják az utcákat és igény szerint meleg ruhával, gyógyszerrel vagy teával látják el a hajléktalanokat.

Olvasóink írták

  • 1. Wendriner 2007. november 02. 11:52
    „Mintha a Kisalföld nem lenne újság. :) Az újság újat kell írjon. Úgy tudom, már egy ideje nem Csontos Károly a hajléktalanellátás vezetője.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás és konferencia Sopron és térségének iparáról

Sopron és vidéke - Sopron és vidéke iparának történetét, illetve a jövőbeli kiút lehetőségeit számba… Tovább olvasom