Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A minőségi lótenyésztést szolgálta a seregszemle

Nagycenk - Az év első országos ménvizsgája zajlott tegnap hazánk egyetlen ménteljesítmény-vizsgáló állomásán, Nagycenken. Mindez a minőségi lótenyésztést szolgálja.


Nagycenk már Széchenyi István óta hírnevet szerzett lótenyésztéséről. Napjainkban is fontos szerepet tölt be a falu életében a lovarda, amelynek kezelője a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Két lipicai megsérülése miatt végül tizenhárom mén minősítését végezték el a szakemberek az ország egyetlen ménteljesítmény-vizsgáló állomásán. A szabadtéri helyszínen a vágtát, a húzópróbát és a lovak kondícióját mérték, a fedett lovardában pedig a lovak küllemét, szabad mozgását, ugrását bírálták. A vizsgára az egész országból hoztak lovakat. A kiváló adottságú mének piaci ára eléri a 4–5 millió forintot.

– A sikeres vizsga után köthetnek szerződést a tulajdonosok az illetékes megyei lótenyésztési felügyelővel, s csak ezután állíthatók tenyésztésbe a fedezőmének – mondta dr. Zsilinszky László, a szakigazgatási hivatal állattenyésztési igazgatója. – Az országban mintegy hatvanezer lovat tartunk nyilván, a fedezőmének száma ennek ezreléke körül mozog. A vizsga a legjobb egyedek kiválasztása, s a további minőségi tenyésztés feltételei miatt fontos. Éppen ezért a nagycenki állomás jövőjét biztosítottnak látjuk.

A keddi ménvizsgáztatás a hazai lótenyésztés szempontjából kiemelkedő fontosságú, mondták a szakemberek.
A keddi ménvizsgáztatás a hazai lótenyésztés szempontjából kiemelkedő fontosságú, mondták a szakemberek.


– A Széchenyi család építtette lovarda történelmi hangulata, funkciója és látogathatósága egybeforrt Nagycenk nevével – vette át a szót Thomka Iván, a méntelep vezetője. – A ménvizsgákat az NYME és a Pannon Egyetem keszthelyi kara szakirányú hallgatói is nyomon követték.
– Nagycenk számára nagy jelentőséggel bír a méntelep – fogalmazott Ivánkovics Ottó polgármester, aki szintén megtekintette a vizsgát.
Az eddiginél is szorosabb együttműködést tervezünk a lovardával a helyi események turisztikai attrakciójának növelésére.
Nemes feladatunknak tartjuk Széchenyi emlékének ápolását, jövőre lesz a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulója, amire méltó módon készülünk.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. március 26. 07:48
    „Nem, azt vizslatják, hogy ebből sem lesz a nyugdíjasoknak ló-gége leves?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemi útfejlesztést sürgetett Firtl Mátyás

Budapest - Érdemben nem tett a kormány semmit a határon átnyúló útfejlesztésben az elmúlt másfél… Tovább olvasom