Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

A mi jelünk a kereszt, nem a horogkereszt

Esterházy János (1901–1957) szlovákiai magyar politikus, embermentő és mártír emlékkiállítása nyílt meg a Berzsenyi-líceum dísztermében a Líceum és a Rákóczi Szövetség helyi csoportja szervezésében.

A tárlaton a Pozsonyi Magyar Galéria rendelkezésére bocsátott, Esterházy János tiszteletére készített műalkotások láthatók. A megnyitón Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke méltatta az egykori pozsonyi parlamenti képviselő életútját, aki 1942-ben, a nácizmus tetőpontján egyetlen politikusként nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt, hangoztatván: „A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt." Tevőlegesen is mentette a kisebbségben élőket. A háború után a sztálinista államrendőrség kezére került, megjárta a Gulagot, majd morvaországi börtönben halt meg 1957-ben. A kiállításon dr. Duray Miklós politikus elmondta, embermentő tevékenysége okán kezdeményezik Esterházy János boldoggá avatását, amelyet a cseh olmützi püspök is támogat.

Tölli Balázs líceumi igazgatótól tudjuk, a kiállítás február 28-ig tekinthető meg, előzetes bejelentkezés után. Várják iskolai osztályok érkezését is.

A 110 éve született szlovákiai magyar politikusra emlékező kiállítás nyílt a Líceum dísztermében. Fotó: Magasi
A 110 éve született szlovákiai magyar politikusra emlékező kiállítás nyílt a Líceum dísztermében. Fotó: Magasi

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. február 16. 22:30
    „méltatta az egykori pozsonyi parlamenti képviselő életútját, aki 1942-ben, a nácizmus tetőpontján egyetlen politikusként nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt, hangoztatván: ,,A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt."
    Tevőlegesen is mentette a kisebbségben élőket. A háború után a sztálinista államrendőrség kezére került, megjárta a Gulagot, majd morvaországi börtönben halt meg 1957-ben.

    Igen így segítsél, és majd mi elintézünk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés Sopronban: Megszorítás, vagy megújulás?

A tavalyinál kisebb, 23,6 milliárdos bevételi főösszeggel számolnak Sopron idei költségvetésének tervezetében. Tovább olvasom