Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A mangalicák a nemeskéri gazda kedvencei

Szedenik Sándor hat évvel ezelőtt gondolt egy nagyot, és a Nemeskér melletti családi tanyán mangalica, kecske és birka tenyésztésébe fogott.
Hosszú út vezet Nemeskértől a Szedenik-tanyához. A bejáratnál kutyák hada fogad, s a gazda, Szedenik Sándor.

– Ha velem van, nem bántják – kiállt felém, amikor kiszállok a kocsiból. Szavára elcsendesednek a hatalmas kuvaszok, s engedelmesen simulnak lábához.

– Itt születtünk ezen a tanyán, innen jártunk iskolába, később aztán Sopronba kerültünk – révedez a múltban, miközben bejárjuk a tanyát. – Az öregapám még 1918-ban vette, egy évvel később itt született az édesanyám is. Kétezerben meghalt az egyik testvérem, akkor döntöttem úgy, nem hagyom ebek harmincadjára, inkább gazdálkodom. Itt, a tanya mellett volt egy közel száz éves gyümölcsös, de mára alig maradt néhány fa mutatóba. Lejárt az ideje. Akác nőtt a kipusztult, kivágott gyümölcsfák helyén. Hiába vágtam ki telente, tavasszal mindig kihajtottak, olyan volt, mint az esőerdő. Ekkor jött az ötlet, hogy kecskéket, juhokat kellene tartani.

– Gyere, na, gyere, na! – hívja a kecskéket magához Szedenik Sándor, s azok másodperceken belül köréje sereglenek.

– Ezek eljönnének velem akár Sopronig is – mondja büszkén. – Legalább hetven kecském van, többségük nálunk kevésbé ismert, húskecske, mert nem rendezkedtünk be a fejésre. A szaporulatot eladom, húsvét táján a gidák nagy része Törökországba kerül...

A kecskékkel jól megférnek a mangalicák, a gazda kedvencei. Azonban hiába próbálunk meg a malacok közelébe férkőzni, az anyadisznók féltőn óvják őket, s minduntalan arrébb kocognak. Szedenik Sándoron azonban nem fognak ki, hangos ca, ca, ca kiáltással – no és egy kis búzadarával – a vályúhoz csalogatja őket.

– A mangalica igénytelen, egészséges húsú állat, 40–50 malacom van. Csak zöldet, valamint búza- és árpadarát esznek. Amikor eljön az idő, a nagy részét eladom, magunknak csak néhányat dolgozunk fel. A juhok a gyümölcsös melletti területen legelésznek, nem is tudom, pontosan mennyi van.

Az állattenyésztés Szedenik Sándornak inkább hobbi, mert azt mondja, ebből nem lehetne megélni, ezért a tanya körüli területen – ötven hektáron búzát, kukoricát és árpát termel.

– Valamikor nagy élet volt itt a tanyán, mert volt egy kis szőlőbirtok is körülötte – tűnődik búcsúzóul. – Aki erre járt, betért egy-egy pohár borra, s meghányták-vetették a világ dolgait. Ma már alig jön látogató, legfeljebb tolvajok, néhány hete ugyanis ellopták a traktoromat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyén volt a győriek szíve

A jóval esélyesebb Dunaferr ellen szerezte meg első bajnoki pontját a Rába Quelle-ETO. Tovább olvasom