Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A legfőbb törvény a józan ész lenne

Sopron - A kamarák is hozzájárulhatnának a válság hatékonyabb kezeléséhez, ha nagyobb szerepet kapnának. A legtöbb európai országban a kamaráknak az országos és a helyi gazdasági döntések befolyásolására törvény által biztosított joguk van.

– A legnagyobb gond, hogy mivel önkéntessé tették a kamarai tagságot, senkinek sem lehet teljes rálátása a magyar gazdaság szereplőire – állítja Horváth Vilmos, a kereskedelmi és iparkamara elnöke. – A piacgazdaságokban angolszász és európai kamarai modell létezik. A magánjogi kamara (USA, Anglia) lényegében lobbiszervezet, érdemi közfeladatok nélkül. A köztestületi kamara, ami a legtöbb európai országra jellemző, viszont automatikus tagságú szervezet. Az európai kamaráknak az országos és a helyi gazdasági döntések befolyásolására törvény által biztosított joguk van. Magyarországon más a helyzet. Nálunk, szakítva a tradíciókkal, 2000 óta egy köztestületi formában működő, angolszász modell van, lényegében mindkét modell gyengeségeit egyesítve.

Talán a válság rávilágít arra, hogy a gazdaságpolitika szóból végre el kell tűnnie a politikának, és a kamarának kell annak a szervezetnek lennie, amely teljes körű rálátással bír a gazdaságra. Ezzel együtt ellátnánk államigazgatási feladatokat is, csökkentve az ˝állam-politika˝ szerepét a gazdaságban. Mindez rugalmasabb és hatékonyabb szerkezetű, egyszóval piacképesebb gazdaság kialakulását eredményezheti. A bürokrácia visszaszorítása is elengedhetetlen. Míg hazánkban a hétköznapokat 43 ezer jogszabályrendelet irányítja, Németországban 9300. Svájcban viszont az elöljáróságokon a ˝Legfőbb törvény a józan ész˝ felirat olvasható...

– A kamaráknak engedélyező, fegyelmező, számon tartó és a tágabban értelmezett helyi érdekeket képviselő testületeknek kellene lenniük, úgy, mint Németországban. Mindez automatikusan generálná a gazdaság fejlődését is – összegzett Kováts Árpád, az iparkamara titkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásinterjú papírból

Válságos időkben egyre több a munkanélküli. Rengeteg kérdés felmerülhet a reményvesztett álláskeresőkben, az foglalkoztatja őket leginkább, miként lehetnek sikeresebbek. Tovább olvasom