Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A jövő tervei - Tehermentesítő út, vásárcsarnok is épülhet Sopronban

Összeállt Sopron 2015-ös költségvetésének koncepciója. E szerint a város 17,1 milliárd forintból gazdálkodhat. A fejlesztések főbb irányait is ismertette a polgármester.

Elkészült a város 2015. évi költségvetése, amely részletesen meghatározza az önkormányzat feladatait. Az idei az első olyan költségvetés, amely az önkormányzati átalakítás után és az önkormányzati adósság átvállalását követően készült. Összességében a költségvetés kisebb és hatékonyabb önkormányzat működtetését szolgálja - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Fodor Tamás polgármester.

-Továbbra sem kell rövid, vagy hosszú lejáratú hitelt igénybe venni az önkormányzat működéséhez.

A polgármester így folytatta: Ebben az évben befejeződnek a 2007-2013–as uniós pályázatok kivitelezései, mint például a Várkerület, a Barlangszínház, a Kurucdombi rehabilitáció, a Városi Stadion, az MKB Aréna. Ezért is mondhatjuk, hogy az idei év a nagy beruházások befejező éve lesz. A befejeződő beruházások a költségvetésben 6 milliárd forintot tesznek ki, 93 százalékos támogatottsággal.

Folytatódik a tervezési és a pályázati munka a 2014-2020-as uniós források megszerzéséhez. Az ehhez szükséges pénzügyi források a tervezéshez és önerő vállalására rendelkezésre állnak a költségvetésben. A 2014-2020 uniós ciklus kiemelten gazdaságfejlesztést támogató szakasz. A program fő céljai a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének növelése, a foglalkoztatásbővítés és az újraiparosítás támogatása.

Az előttünk álló 7 éves fejlesztési időszak fő irányvonalai, melyek tervezése,
előkészítése az idei költségvetés fő feladata:

a déli közúti tehermentesítő forgalmi gyűrű, az M85 autóút: A Bécsi út - Ágfalvi út - Egeredi út összekapcsolásával kiépül az új elkerülő. Így az ipari területre érkező teherautóknak nem kell végigmenniük a városon. S ezen út kapcsolódhat majd a majdani M85-ös gyorsforgalmihoz. 

a GYSEV vasútvonal be- és kivezető szakaszainak korszerűsítése, káros környezeti hatásának csökkentése: A jövőben a Győr, Szombathely, valamint az Ausztria felé, illetve felől közlekedő vonatok egy vágányon érik el Sopront. Mindez jelentős káros környezeti és zaj hatásoktól mentesíti a várost, illetve új területek szabadulnak fel.

az Ikva és a Sós patak záportározóinak kialakítása (árvízvédelem): Az árvízvédelem kiépítése után jobban ki lehet majd használni építészetileg a patakok partját, illetve a már felfedett részeket.

a Pannon-Fertő vízbázis fejlesztése: A magyar oldalra eső költségek előteremtése a cél.

a Várkerület értékmegőrző megújítása – II. ütem, belváros revitalizációja és a műemléképületeinek megújítása: A korábbi uniós ciklusban erre a területre nem jutott forrás.

multifunkciós csarnok kiépítése: Az új létesítmény a kiállítások, kulturális rendezvények mellett sporteseményeknek is helyt adhat.

a Lővér Fürdő - Csik Ferenc uszoda rekonstrukciója: A kupola felújítása már időszerű. Továbbá bővíteni kell sportolási lehetőségeket.

a Fertő tavi vízitelep fejlesztése: Már készül a terület szabályozási terve, ebbe pedig "minden belefér, mi az üdülést szolgálja".

vasút-busz közlekedési csomópont kiépítése: Egy helyre kerülne a vidéki busz- és a vasúti pályaudvar.

klimatikus gyógyhelyfejlesztés Balfon, valamint a Lővérekben a Soproni Gyógyközpont környékén: A Várisi úti, lánykori nevén, szanatórium környezetének fejlesztése a cél.

a Páneurópai Piknik Emlékhely fejlesztése: Gyakorlatilag csak a hivatalos jóváhagyásra vár, hogy Sopron megkaphassa az Európai Örökség Díjat. Ezen a területen nem a hagyományos értelemben vett múzeumot képzelnek el kialakítani.

a 48-as volt laktanya rehabilitációja, fejlesztése - Vásárcsarnok építéssel: A terv az, hogy a komplexum egyharmadán alakítják ki a katasztrófavédelmi központot. A fennmaradó részt pedig értékesítik, és itt egy lakónegyedet hoznak létre. Ennek részeként, a várossal együttműködve, de akár egyedül is, megépítenek egy vásárcsarnokot. Az alsó szinten kaphat helyet a piac, az emeleten pedig üzletek.

- Ebben az évben is folytatjuk a lakossági közös útépítést, a városi úthálózat javítását, korszerűsítését, a felszíni csapadékvíz elvezetését a problémás helyeken. A város tisztasága és virágosítása kiemelt feladat a zöld területek gondozásával - tette hozzá Fodor Tamás.

A költségvetés kiadási főösszege 17, 1 milliárd forint. Ennek 60 százaléka működésre, százaléka  fejlesztésre és felújításra fordítódik kétharmad egyharmad arányban.

Az intézmények fenntartása 19 százalékot tesz ki költségvetésben, ehhez az önkormányzat átlagosan 22 százalékban járul hozzá. A fejlesztéseknek köszönhetően az intézményekben az ellátási szint emelkedett a bővülő férőhelyek miatt, például a gyermek-intézményekben. Az Polgármesteri Hivatal működtetése a költségvetés 8 százalékát igényli, tavalyi színvonalon.

Fontos feladat lesz az intézmények energetikai fejlesztése az új pályázati rendszerben. A szociális rendszer férőhely-bővítése is további feladatot ad.

Az idei szociális kiadások biztosítják az előző évi ellátási színvonalat azzal, hogy a megszűnő állami ellátásokat az önkormányzat teljes mértékben magára vállalja, hogy senki ne essen ki a szociális hálóból. Települési segély és családtámogatások együttesen tartalmazzák a szociális ellátási rendszert.
Az általános támogatások a főösszeg 8 százalékáz teszik ki, és 73 százalék szabad idő, sport és kultúrára fordítjuk.

Lakásalap tartalmazza a régi, már korábban megkötött panelos épületek energetikai megújítását.

A tartalékképzés a főösszeg 7,7 százaléka, mely körültekintő, megbízható biztonságot jelent az éves gazdálkodásban.

A 2015. évi költségvetés lehetővé teszi a város megbízható működését, fejlődését kisebb, takarékos, de hatékonyabb önkormányzati gazdálkodással - zárta Fodor Tamás.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pianissimo! Duó Szinetár Dórával

Hat éve egy londoni koncertre állt össze a Pianissimo! Duó. A formáció első alkalommal szerepel… Tovább olvasom