Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A jégborhoz szüretelnek

Kicsit elkéstek a szürettel a Fertő-parton – gondolhatták a laikusok szombaton, akik a Rothe Peter-dűlő környékén jártak.Ám nincs szó mulasztásról, Iváncsics Zoltán és családja jégbort készít.

A jégborhoz pedig most szüretelték a tőkéken hagyott zöldveltelinit.

A Soproni borvidéken mintegy öt hektáron gazdálkodó szőlész-borász számára kihívás a jégborral való próbálkozás, s noha kockázat is van benne, a családfő úgy tartja, egy igazi gazda nem hagyja ki a lehetőséget, ha olykor az időjárás kegyes hozzá. Jégbor ugyanis akkor készíthető, ha több fagyos nap követi egymást, amikor olyan hideg van, hogy a levegő hőmérséklete –8 fok alá süllyed. Erre a hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a bogyók víztartalma megfagyjon. A szüret is zimankóban történik, az eljegesedett szemeket gyorsan kipréselik, még mielőtt azok felengednének. Az apró jégkristályok a héjjal együtt visszamaradnak, csak egy sűrű, tiszta lé folyik ki a csapon. Az így nyert must cukor- és szárazanyag-tartalma rendkívül magas, hiszen ezek az anyagok a vízzel ellentétben nem fagytak meg. A léből aztán rendkívül értékes és zamatos, különleges nedű készíthető.

A jégborhoz való szőlőt a hajnali mínuszokban szedik. Fotó: P. V.
A jégborhoz való szőlőt a hajnali mínuszokban szedik. Fotó: P. V.

– Késői szüretelés után már készítettünk bort, azokkal versenyeken is sikerrel szerepeltünk. Az őszi szüretnél azonban – még ha későn is történik – az idő előrehaladtával maguktól töppednek össze a szemek, ettől koncentrálódik a cukor a bogyókban. A jégbornál viszont a fagy miatt lesz tömény, mintegy 35 fokos a must. Kevesebb mint fél hektáron, 700 tőkén hagytuk fenn a fürtöket, ebből talán 200 liter bort nyerhetünk.

Általában magas savtartalmú szőlőt használnak fel erre a célra, a miénk azért lehet különleges, mert jégbort eleve ritkán készítenek, zöldvelteliniből pedig alig, hiszen ez csak a Kárpát-medencében elterjedt szőlőfajta. A szüretet hidegben kezdtük – féltucatnyian a családból –, amikor még javában repkedtek a mínuszok. Reggel 8-kor mentünk ki a sorok közé és mire picit megenyhült az idő, már végeztünk is a munkával. Reméljük, próbálkozásunkat siker koronázza, jövőre eldől, érdemes volt-e kockáztatni. Palackozni csak akkor éri meg, ha finom lesz a borunk, hiszen a hegybíró figyelemmel kíséri a munkánkat, komoly adminisztrációval és bejelentési kötelezettséggel jár a jégborkészítés – mondta Iváncsics Zoltán.


Kockázatos a jégborkészítés

Klasszikus jégbortermelőnek Németország, Kanada és Ausztria számít. Ezekben az országokban nagy biztonsággal szinte minden évben elkészítik ezt az édes bort, itthon viszont a termelők rettegve figyelik a tőkéket, vajon rendben megfagynak-e a bogyók. Sokszor a gyümölcsök a földön kötnek ki, mert nem fordul elég hidegre az idő, más esetben a betegségek vagy egy éhes vad- vagy madárcsapat végez a jégbornak szánt fürtökkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre már jöhet a Kékfrank

Az ötletgazdák szerint jövőre jön a Kékfrank, noha a PSZÁF állásfoglalása még nem érkezett meg. Tovább olvasom