Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A HÖK levele a polgármesternek, országgyűlési képviselőnek

Az új rendelkezéseknek köszönhetően óriási veszély fenyegeti a soproni felsőoktatást, a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni karait is - írja a HÖK.

Az alábbi nyílt levelet juttatták el a soproni egyetemisták Fodor Tamás polgármesternek, valamint Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek.

A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak választott képviselőiként immár több mint egy éve megdöbbenten követjük nyomon azokat a kormányzati intézkedéseket, melyek tudatosan és módszeresen ássák alá a hazai felsőoktatás rendszerét, és teszik kétségessé fiatalok tízezreinek jövőjét.

A hallgatói szerződés – melyet nyugodtan nevezhetünk röghöz kötésnek -, a bújtatott tandíjként bevezetett önköltséges és rész-önköltséges képzés, mindezek után pedig az államilag támogatott férőhelyek drasztikus csökkentése azt mutatja, hogy a döntéshozók nincsenek tisztában a magyar családok anyagi tűrőképességével.

Felháborítónak tartjuk azt is, hogy a felsőoktatásban érintett szervezetek kihagyásával, érdemi egyeztetés és társadalmi vita nélkül születnek olyan döntések, melyek a nemzet fiataljainak, és magának a nemzetnek a sorsát is döntően, hosszú távon befolyásolják!

A tudás alapú társadalom elméletét a mostani intézkedések a legmagasabb szinten cáfolják meg, és jó eséllyel megakadályozzák az értelmiség újratermelődését is. Érdemi kutatások nélkül építenek le nagy hagyományokkal bíró, és társadalmilag-gazdaságilag fontos képzéseket, és karolnak fel másokat.

Mindezek a döntések talán a vidéki intézményeket sújtják leginkább. A Nyugat-magyarországi Egyetemhez hasonló méretű, vidéki oktatási központok gazdasági háttere meg sem közelítheti a nagy egyetemek ilyen adottságait, ezért a folyamatos pénzkivonás, a hallgatói létszám csökkentése lassú sorvadásra ítélte őket.

Sopron városa évszázadok óta híres volt iskoláiról, oktatásáról, az innen kikerült értelmiségről. A soproni felsőoktatásért Sopronyi-Thurner Mihály polgármester 1921-ben vívta meg harcát az ország más településeivel, így kerülhetett a jelenlegi egyetem elődje Sopronba. Az universitas és a város kiváló együttműködésének köszönhető az intézmény fejlődése, az onnan kikerült diákok pedig Sopron meghatározó polgárai, közéleti szereplői, megbecsült lakosai lettek.

Az új rendelkezéseknek köszönhetően óriási veszély fenyegeti a soproni felsőoktatást, a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni karait is. Budapesten valószínűleg nem látják azt, hogy milyen szerepet tölt be egy ekkora város életében az egyetem mind gazdasági, mind szociális, mind pedig a hagyományok szempontjából. Ezért úgy érezzük, hogy helyi szinten is meg kell tennünk mindent azért, hogy felhívjuk a döntéshozók, és képviselőink figyelmét az Egyetem létének fontosságára.

Tisztelt Polgármester Úr, Képviselő Úr! Nyílt levelünkkel azért fordulunk Önökhöz, hogy a hallgatóság és a városi ifjúság hangját tolmácsoljuk. Az egyetem diákjaiként mindannyian aggódunk Alma Materünk jövője, a Selmeci Akadémia hagyományának továbbélése miatt.

Felkérjük Önöket, hogy a város hallgatóinak, fiataljainak, gyermekes családjainak, és a felsőoktatásból közvetlenül vagy közvetetten megélő lakosainak a képviselőjeként álljanak mellénk, és segítsenek az elmúlt időszak kormányzati döntéseinek megváltozatásában! Ezúton kérjük Önöket, hogy tájékoztassanak minket, egyetemi tanárként, valamint egy egyetemi város képviselőjeként mit tettek azért, hogy a soproni felsőoktatást veszélyeztető rendelkezések módosításra kerüljenek!

Levelünk átadása előtt hallgatótársainkkal megkoszorúztuk Sopronyi-Thurner Mihály polgármester szobrát, és gyászszalagot helyeztünk el rajta, az oktatás ellehetetlenítésének szimbólumaként. Tettük ezt azért, hogy minden soproninak, és a soproniakért dolgozó minden embernek megmutassuk: az ifjúság megbecsüli a város és az egyetem hagyományait, kiáll őseink munkássága mellett, és nem hagyja szó nélkül jövőjének önös gazdasági szempontok szerint való kockáztatását!
Kérjük Önöket, hogy biztosítsanak minket támogatásukról, és álljanak mellénk az ifjúságért és a nemzetért vívott küzdelmünkben!

Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesbe került a szlovák sofőr - Három halott figyelmetlenségből

Előzetes letartóztatásba került az a 21 éves szlovák kamionsofőr, aki három emberéletet követelő… Tovább olvasom