Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A gondolkodást is tanítani kell

Nem tanítják meg gondolkodni a gyerekeket, ez a magyar oktatási rendszer egyik nagy hibája – hangzott el többek között a háromnapos soproni logopédiai és pedagógiai tanácskozáson.

– Mindig sikeres a rendezvényünk, korábban 280–300 gyógypedagógus, logopédus, tanár is eljött Sopronba, de most kevesebb pénz jut a tanfolyamokra is, így szinte megfeleződött a létszám, pedig nagyon érdekes előadásokkal készültünk most is – fogalmazott Földes Tamás, a XVI. Logopédiai és Pedagógiai Napok egyik szervezője.

Az egyik prezentációból kiderült, a gyerekek többségét évek óta nem tanítják meg gondolkodni az iskolákban.

– A diáktól nálunk azt várják el, hogy feltétel nélkül elfogadja azt, amit a tanár mond. Ha visszakérdez, máris rásütik, hogy tiszteletlen – világított rá oktatási rendszerünk egyik sarkalatos hibájára előadásában Ternai Gabriella. – Pedig fontos megtanítani a gyerekeket a logikus gondolkodásra, hiszen a lexikális tudás hamar elvész és a megszerzett ismeret idejétmúlttá is válhat.

Fontos megtanítani a gyerekeket a logikus gondolkodásra, hiszen a lexikális tudás hamar elvész és a megszerzett ismeret idejétmúlttá is válhat.
A pedagógus elmondta, a gondolkodás tanulható. Ötletbörzéken fejleszthető a kreativitás. Ilyenkor a légkörnek elfogadónak kell lennie, nem szabad ítélkezni, minden véleményt meg kell hallgatni. Bátorítani, dicsérni kell a gyerekeket, így sikerélményük lesz és fejlődik az önbizalmuk, ami elengedhetetlen a jó eredményekhez. Az előadó egy idézetből kiemelte: a pedagógusok feladata, hogy olyan embereket neveljenek, akik képesek új dolgokat kitalálni, akik mernek és tudnak kritikusak lenni, nem fogadnak el feltétel nélkül mindent, amit eléjük tesznek.

Olvasóink írták

 • 9. 983 2010. március 30. 12:22
  „Akit "véletlenül" megtanítanak és ötlete van a munkahelyén az meg utána "renitens" és nem kell... Főleg ha véletlenül jobb a középszerű főnökénél. Mit is ír a biblia ? Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa ? Lehet, nem ez volt az eredeti szándék, de sajnos stimmel.”
 • 8. RábaViktor 2010. március 29. 17:46
  „Valóban az történik a minisztériumokban, hogy szórják ki a pénzt. A kasszának üresnek kell lenni, ne maradjon a Fidesznek. De, hogy mi lesz a "néppel" az már nem fontos. Decemberben csak egy pár soros kérelmet kellett beadni, és bármelyik szoci közeli alapítvány kaphatott 1-2 milliót.”
 • 7. Georg 2010. március 28. 22:44
  „Az orrfulyást is az iskolába kell megtanítani ???

  5#Filtec

  lehet hogy az ismerősödnek fizetik a tanfolyamot,akkor ő szerencsés mert van akinek SAJÁT ZSEBBÖL kell kicsengetni. ...ugyanis 120 pontot KELL!!! 7 évente összeszedni tanfolyamokkon( pl 4 hónapon keresztül minden hétvégén továbbképzés) ezt SZABADIDŐBEN (kb 50-100Ft/ tanfolyam) a SZAR fizetésből!!!”
 • 6. KáTi 2010. március 28. 15:16
  „A pedagógusba mindenki beletörölheti a cipőjét, a tanuló, a társadalom, az állam. Itt láthatjuk, hogy okoskodó saját kollégái sem becsülik a munkáját”
 • 5. Filtec 2010. március 27. 21:54
  „ 
   
  "de most kevesebb pénz jut a tanfolyamokra"
   
  Egy szart. Pont a héten mesélte egy pedagógus ismerősöm, hogy annyi tanfolyamra járnak, hogy még szombaton is menniük kellett. ÉS EZT KIFIZETTÉK NEKIK. Még nyáron is lesz tanfolyam, továbbképzés. támop vagy mi a fene.
  Van pénz bőven.
   
  Ami pénz van még az MSZP-nél, azt minden féle baromságokra költik, aminek SEMMI, +1x SEMMI haszna.
  Lényeg, hogy kiürüljön a kassza. De 2002 óta egy peták fizuemelést sem kaptak a pedagógusok!!!

  Ja a múltkori (2002) 50% is csak ~26% nettó volt. 2 év alatt inflálódott. Ma már mínuszban van bőven.

  Pénz lesz (mert valakik jó nagyot kaszálnak belőle) digitális táblákra. Biztos, hogy minden suliban nincs már krétás tábla? (hű de magyar volt. Mint a Kisalföld :))

  A gond az, hogy krétával nem lehet írni a táblákra, mert olyan zsíros, hogy elcsúszik rajta a kréta. (fiam mesélte, mikor a táblánál felelt.) Meg repedezett, hogy magyar órán hosszú ó-nak olvasta azt, ami rövid o volt. Ráférne egy csiszolás, glettelés, alapozás, festés a táblákra.
  Filces táblákra kéne már lecserélni. Nem digitálisra.

  Minden gyereknek legyen egy kis számítógépe a suliban. Azon keresztül!!! beszélget a tanárral!!! Sőt azon keresztül jelentkezik!!!
  Nehogy má´ fel kelljen emelnie a kezét! Nyomjon megy egy gombot egérrel. Értitek?
   
  Gondolom távol-keleten megveszik nagy tételben ~20000 HUF-ért SE, aztán itt 99000 HU-Fért ráerőltetik központilag az iskolákra ezt a szart. Jó nagyot kaszál valamelyik politikus. (Lásd Kóka SULINET, tűzoltók rádiói) Azzal megy majd el az óra, hogy nem kapcsolódott a gépem WiFi-re, meg lefagyott, meg ez-az. És már ki is csöngettek. Új lecke nincs. Tanuljátok meg azt, amit egy hónapja vettünk.”
 • 4. hehe08 2010. március 27. 16:18
  „tanul az a gyerek 16 óra után is.....
  akkor kezdődnek az elmeépítő oktatóműsorok..... mónika, józsibarát....stb....”
 • 3. falcobiarmicus 2010. március 27. 15:23
  „Amíg a gyerekek osztálylétszáma 30-32 fő addig ne várjanak el MINDENT a pedagógustól!
  A szülő elvárja hogy majd az iskola mindent megtanít...lám lám már gondolkodni is a pedagógusnak kell megtanítani a gyermeket.A szülő mit tesz? Mert ahogy hallom du. 16 órakor sokuknál csak annyi a gyerekkel a kommunikáció "megetted az ebédet amit kifizettem?"...és a szülői minta? a szülői felelősség? smafu?”
 • 2. bobo 2010. március 27. 13:30
  „fortuna54: hogy a cikkekről már ne is beszéljünk...”
 • 1. fortuna54 2010. március 26. 21:45
  „Ez bizony látható több hozzászollásbol is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját kamionja nyomta halálra a sofőrt

Meghalt egy kamionsofőr pénteken Budaörsön egy logisztikai központban, elsődleges információk szerint az áldozatot összenyomta saját kamionja. Tovább olvasom