Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A Dunából pótolnák a Fertő vizét

A Fertő alacsony vízszintje miatt Ausztriában aláírás-gyűjtési akcióba kezdtek, hogy a Duna talajvizével pótolják a tó vizét.
Burgenlandban többször szóba került a Fertő tó Dunából való vízpótlásának lehetősége, amelyről a Kisalföld is beszámolt (2004. június 6.). Most aláírásgyűjtésbe kezdtek Burgenlandban. A szervezők az alacsony vízállás negatív hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet. A Fertő mellett élők életét közvetlenül is befolyásolja a vízállás, hiszen a halászokra, a zöldség- és gyümölcstermelőkre, a borászokra és az idegenforgalmi vállalkozásokra is kihatással van, érvelnek a kezdeményezők. Az osztrák oldalon a lakosság 80 százaléka a turizmusból él. Eddig kétezer aláírás gyűlt össze, legtöbben Ausztria keleti feléből csatlakoztak, de van, aki Nagy-Britanniából, Görögországból, Németországból vagy Belgiumból küldött e-mailt, amiben támogatja, hogy a Duna talajvizét vezessék a Fertőbe.

A bécsi agráregyetem környezetvédelmi tanszéke egy tanulmányt készített a tóról, amelyben az áll: ha az előző évekhez hasonlóan száraz, aszályos nyarak következnek, éveken belül kiszárad Közép-Európa legnagyobb sztyepptava. A burgenlandi politikusok a tanulmány alapján döntenek majd arról, pótolják-e a Fertő tó vizét.
Az osztrák oldalon évek óta terítéken van az elképzelés, hogy a Dunából Wildungsmauernél vennének vizet, amelyet 16 kilométeres csővezetéken juttatnának Pándorfaluig (Parndorf), ahol a patakban folytatná útját, majd végül egy zsilipen keresztül jutna a Fertőbe. E mellett felvetődött az is, hogy esetleg a Lajtából vagy a Rábából a Hanság-főcsatornán keresztül kellene a vizet a tóba vezetni.

– A gondolat nem új keletű, még 1920-ból is maradt fenn egy elképzelés, amely a Dunából tervezte a vízpótlást. Az alacsony vízállást a természet még az emberi beavatkozás előtt megoldotta – mondta el a Kisalföldnek Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Az osztrák társszervek évekkel ezelőtt kerestek meg bennünket, hogy miként juttathatnánk vizet a tóba. Az Európai Unió kötelezi a tagországait, hogy vizeinket 2015-ig jó állapotba kell hozni, és ennek egyik eszköze a nyílt vízgyűjtő gazdálkodási tervezés. Ebben egyetértettünk, miként abban is, hogy az unió csak akkor támogat ilyen nagyberuházásokat, ha a lakosság is az ötlet mellé áll. Az aláírásgyűjtés is ezt szolgálhatja. Amennyiben a Magyar–osztrák Vízügyi Bizottság hivatalos értesítést kap, akkor a magyar oldalon is megkérdezzük a lakosság véleményét, de a nyílt tervezési eljárást ettől függetlenül idén meg kell kezdenünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly félmilliós kárt okoztak

Tavaly a parkolóautomatákat ért köztéri rongálások több mint félmillió forintos kárt okoztak… Tovább olvasom