Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A bíróság és az ügyészség költözhet a Szent István-tömbbe?

Sopron - Megoldódik az évek óta üresen álló Szent István-iskola tömbjének sorsa: ha aláírja a kormány az erre vonatkozó előterjesztést, 2012-ben a soproni bíróság és az ügyészség költözik az épületbe.
A Rozália úti tömb a rendszerváltás után került vissza a katolikus egyház tulajdonába. A Szent István-iskolában – az Orsolya-iskolával történt összevonás után – a 2006-os tanév végén szűnt meg az oktatás. Az épület azóta üresen áll. Hasznosítására olyan elképzelés is született, hogy a közeli könyvtár több tízezer elfekvő kötetének bázisa legyen, ám az egyházmegye és az önkormányzat közötti szerződéstervezetet nem hagyta jóvá a képviselő-testület.

A püspökség gondoskodik azóta is az épület állagmegóvásáról. Ám most újabb fordulatot vett a tömb ügye: ha minden a tervnek megfelelően halad, 2012-ben a városi bíróság és ügyészség veszi birtokába az épületet.

– A városi bíróság és az ügyészség Színház utcai épületét az evangélikus egyház visszakapja a kárpótlás során – tudta meg a Kisalföld dr. Becher Rezsőnétől, a megyei bíróság elnökétől. – Ezzel együtt a városi bíróságnak és az ügyészségnek legkésőbb 2012 elején ki kell költöznie a tömbből. Az új hely keresésénél a Szent István-iskola épülete látszott ideális helyszínnek. A püspökséggel történt előzetes megbeszélések eredményesek voltak, s ha a kormány, valamint az államkincstár nevében eljáró hatóság – várhatóan még a nyáron – elfogadja az előterjesztést, a Rozália úti intézmény a városi bíróság és az ügyészség székhelye lesz.

A Rozália úti iskolában a 2006-os tanév végén szűnt meg az oktatás.
A Rozália úti iskolában a 2006-os tanév végén szűnt meg az oktatás.


A tulajdonjog átírása, az épület felújítása, átalakítása, a tervezés, a közbeszerzési pályázatok lebonyolítása évekig fog tartani. A megvétel és a felújítás, átalakítás költségei az előzetes számítások szerint meghaladják az egymilliárd forintot.

– Az adásvételi szerződés előkészületei elkezdődtek – tájékoztatott Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója. – Jelenleg a tömb értékbecsléséhez fogtak a szakemberek. Összegszerűségről csak e folyamat lezárultával tudunk beszélni.
– A bíróság és az ügyészség kiköltözését követően az egykoron evangélikus iskolának épült Színház utcai tömb a gyülekezet központja lesz – nyilatkozta Varga Jenő, a soproni evangélikus egyházközség felügyelője. – Terveink szerint ott kapnak helyet egyházközségünk irodái, a könyvtár, a levéltár és az evangélikus múzeum. Az épületnek olyan kulturális funkciókat is keresünk, amelyek a fenntartás költségeihez járulnának hozzá. A Bünker köz 2. számú ingatlanunk további sorsáról a későbbiekben döntünk.

Betörtek
A napokban az üresen álló Szent István-iskola épületének riasztóberendezése betörést jelzett. A helyszínre érkező rendőrjárőrök tetten értek két felnőttet és két kiskorút, akik a korábban betört ablakot fedő fadeszkát lefeszítették és bemásztak az épületbe. Egy súlykészletet és irodaszereket loptak el. Az ügyben betöréses lopás miatt büntetőeljárás indult.

.Olvasóink írták

 • 3. Jockey 2008. június 05. 14:39
  „2. Nem akarlak bosszantani, de az egy üres épület, ahol évek óta nincs tanítás. Akkor meg miért ne? Inkább álljon üresen?”
 • 2. Immanens 2008. június 05. 10:27
  „Egy újabb lehető legrosszabb döntés, ezt minden eszközzel meg kell akadályozni. A Szent istván katolikus Iskola a város fiatalságának épült és Katolikus Egyház és Konvent hibája, hogy nem tart rá igényt.

  Vizsgálja azonnal felül, ezt a város polgáraival, gyermekeivel ellentétes megalapozatlan intézkedését.

  A Város Bíróság és az Ügyészség korábbi helyére kerüljön vissza, vagy állami pénből épitsenek számukra egy új épületet. Mindez ek
  elhelyezése, nem városi, hanem állami feladat.Biztositsanak rá megfeleő pénzeszközt.”
 • 1. perspektív 2008. június 05. 08:59
  „Az evangélikusok elismerést illető aktivitásával szemben a katolikus egyház intézményei, ingatlanai sorban eladásra kerülnek.

  Nem működik már a felújított Halász utcai Bán János Katolikus Közösségi Ház (volt árvaház), eladásra került a Petőfi téri Konvent iskola a katolikus kultúrházzal, most tehát napirenden van a Szent István Iskola pénzé tétele is.

  Dicsérendő viszont az ev. egyház közösséggyarapító, a fiatalságot nevelésében vállalt intézményalapító térnyerése, fejlődése.

  A közel 400 éve alapított Soproni Katolikus Konvent a város katolikus közéletében az akkori Sopron, protestáns felekezeti dominanciájának egyensúly teremtő kívánalmával alapult.

  Történelmileg látható eredményei: iskolák, plébániák, templomok, szociális intézmények, ifjúságnevelés, a városvezetés és közgyűlési térnyerése összefüggésében stb).

  Az eredeti alapítói rendeltetését a 1990 évek alatti folyamatos leépítése és az ebből következő 2004-es püspöki döntés következtében ez a folyamat látványosan gyorsan megindult visszafelé - az államosítás külső kényszere óta, ma, magyarázatra szoruló külső okok nélkül is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyházak képviselő a papok bántalmazása ellen

Sopron - Fodor Tamás, soproni polgármester és Farkas Gábor alezredes rendőrkapitány a történelmi… Tovább olvasom