Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A bérleti díj nem lesz kisebb

A bérlők egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a havi rezsit az üzletekben, a válság miatt ugyanis alaposan visszaesett a forgalom.


A plázákban viszont nincs mód az alkura, a szerződéskötéskor megkötött díjat kell fizetni.

"Marketingakciókkal mi magunk is mindent megteszünk, hogy a házba csábítsuk a vevőket." Rákóczi Erzsébet, a Sopron Plaza vezetője
– Nagyon magas a bérleti díj, jó lenne, ha csökkentenék. Hatszázezer forintot kell kitermelnünk havonta, ehhez jön még az alkalmazott fizetése. Nyomasztó teher, főleg annak tükrében, hogy már nem olyan a forgalom, mint korábban – mondta a soproni plázában Trikevin Honza, az egyik átlagos méretű üzlet bérlője.

Egy másik árus, aki csak néhány négyzetméteren kínálja portékáit, 200 ezret fizet. Az indulás óta dolgozik az üzletházban, emlékei szerint a kezdetekkor egymásnak adták a vevők a kilincset. Most az osztrák ünnepekre alapoznak, akkor zárva vannak a boltok Ausztriában, így olyankor itt költenek a szomszédok.

– Nincs mód év közben a szerződések megváltoztatására, de ezzel tisztában is vannak a bérlőink – fogalmazott Rákóczi Erzsébet, a Sopron Plaza vezetője. – Méltányolják, hogy marketingakciókkal mi magunk is mindent megteszünk, hogy a házba csábítsuk a vevőket, s nem csak a pénzért tartjuk a markunkat. Fix díjban állapodunk meg mindenkivel, de többféle ajánlatunk van, akár néhány hétre is kivehető az üzlet, hogy a tulajdonosa megmérettesse magát a pláza piacán. Az Alphaparkban is visszaesett a forgalom, de a bérlők tűrik a bevételkiesést, nem alkudoznak.

A plázában szinte minden boltnak van gazdája, akik nem tehetnek mást, igyekeznek kigazdálkodni a bérleti díjakat. Fotó: Magasi
A plázában szinte minden boltnak van gazdája, akik nem tehetnek mást, igyekeznek kigazdálkodni a bérleti díjakat. Fotó: Magasi


– Amikor a megállapodásokat kötöttük, fix összegeket állapítottunk meg, a társaságunk gazdasági szempontjainak figyelembevételével. Nekünk is vannak kötelezettségeink, nem engedhetünk az árból – nyilatkozta Töltl Mihály, az Alphaparkot üzemeltető cég ügyvezetője, aki elmondta, talán azért sem jellemző náluk a tulajdonosok és a bérlők közötti alkudozás, mert tőkeerős vállalkozásokkal kötnek szerződést.

– Hallottam, hogy léteznek helyek, ahol a bérlő alapdíjat fizet és a forgalomtól függően egészíti ezt ki, de nálunk ez nem működhetett, mert mint mondtam, mi is hitelt vettünk fel a beruházáshoz – nyilatkozta a vállalkozó.

Olvasóink írták

 • 17. máris 2010. június 21. 18:49
  „BOCSÁNAT! NAPONTA ÁRULNAK 1 MILLIÓT! CIC!!”
 • 16. Keglovich 2010. június 21. 16:40
  „Hát az bizony nem lenne jó ha az ázsiaiak átvennék a hatalmat a soproni kereskedelemben.
  Én elhiszem,hogy az embereknek nincs most pénzük a márkákat megfizetni de hosszabb távon a jó minőség meghálálja magát.
  Én korlátoznám az ázsiaiak piacon való megjelenését,igaz nem tudom,hogy a korlátozást illetve a helyi piaci viszonyok befolyásolását engedi e a törvény.
  Talán egy ügyvéd megmondaná.

  Volt idő amikor a taxik számát akarták korlátozni de úgy emlékszem nem lehetett mert a törvény nem engedte.”
 • 15. máris 2010. június 21. 16:19
  „MAJD,, HA A PLÁZA IS CSAK ÜRES ÜZLETTEL LESZ TELI, A TULAJOK, JOBB HÍJÁN BEENGEDIK AZ ÁZSIAIKAT! (jelenleg csak egy van ) NEKIK NEM LESZ SOK A BÉRLETI DÍJ, SOK AZ ÁRUJUK, RÁADÁSUL OLCSÓ, ---igaz a minőség kifogásolható--- AZ IKVÁBAN IS HAVI 1 MILLÁT KASZÁL A FERDESZEMŰ!!!”
 • 14. FREDDY/S 2010. június 21. 08:29
  „Előbb vagy utóbb megtanulják "élni és élni hagyni" avagy sikeresen csődbe mennek, és akkor majd jajgathatnak, nemde...”
 • 13. Cerwin 2010. június 19. 06:28
  „"Marketingakciókkal mi magunk is mindent megteszünk, hogy a házba csábítsuk a vevőket."

  Ja, emlékszem ez régen hogyan történt:
  Megállt az osztrák busz csupa vén emberrel, ingyen parkolt, összecsinálták a wc-t, megitták az ingyen kávét, kaptak ingyen egy kisüveges bort, és megvolt a látogatószám.”
 • 12. c77 2010. június 18. 17:43
  „Tipikus Magyarság. Mikor ok volt "minden" kevesebb jajgatás volt most? Meg mindenki csak a saját "............" nézi!”
 • 11. naplopo 2010. június 18. 14:36
  „Ha mindenki egyszerre mondaná fel a bérleti a szerződést a Plázában (Vadon kivétel, mert ő társtulaj), akkor nehogy már nem lenne kevesebb a bérleti díj?!
  Kb. 20 embernek kellene csak összefognia...”
 • 10. Keglovich 2010. június 18. 12:59
  „Pár órája nagy öröm ért!
  Felhívott egy régi ügyfelem,barátom akinek én írtam az üzleti tervét s közreműködtem,hogy Phare pénzből
  mikrohitelhez jusson. Kereskedő Sopronban.
  Úgy nyilatkozott,hogy a Pláza Sopronba engedése elött a gazdasági alpolgármester nem egyeztett a soproni kereskedőkkel. Tény és valő sok magyar város megvan Pláza nélkül is.
  Jó magam sem vagyok multipárti de a globalizácíót megakadályozni nem lehet csak némileg enyhíteni.
  Ha már a multikról s a bérleti összegek kitermeléséről van szó azért van Sopronban egy olyan vállalkozás ami bátran felvette a versenyt s egy egész élelmiszerbolt láncot működtet az a PAROLA.
  Véleményem szerint Meszlényi úr jól csinálja a dolgát még ebben a nehéz időszakban is.
  Gratulálok neki.”
 • 9. cherry 2010. június 18. 10:15
  „Ha igy megy, azon veszik eszre a berbeadok magukat h a szerzödes lejärtäval sorba hagyjäk el az üzleteket a berlök. Mär most is olyan a felsö szint mint egy szellemhäz..üzletek sora bezärva..
  Mär alig van vmi amiert erdemes beterni.:(”
 • 8. SzImike 2010. június 18. 10:08
  „Az egyik barátom közel fél milliót fizet bérleti díjra és csak kirakodója van. Megkereste a bérbeadót, hogy már a kezdetek kezdete óta bérlő és mindig időben fizet, adjanak egy kis kedvezményt, Azt mondták neki, hogy rendben kapsz 50.000 ft kedvezményt, de írj alá 2 évet. Ki meri ezt bevállalni?

  Szakonyi Imre”
 • 7. Cerwin 2010. június 18. 07:36
  „Amíg észérek a bérbeadók, addig nem lesz változás. Még több lesz az üres üzlet, végül egy Forintot sem kapnak, ha nincs aki kivegye a helységüket.”
 • 6. Keglovich 2010. június 18. 07:20
  „Bizony az Ikva áruház is egy kérdéses pont az egykor jól működő kereskedelmi centrum most ugyancsak haldokol.
  Tisztelt Városvezetés!
  Sopron már virágos város de mikor lesz virágzó város?”
 • 5. hehe08 2010. június 17. 22:03
  „talán ha nem 50 euro lenne egy négyzetméter aplázában akkor nem lenne egy kongó üres épület.... most olyan mint az ikva áruház...... minden második bolt zárva.......
  persze a várkeren lévő üzletekkel ugyan ez a helyzet.....
  a tulaj tartja az árát 110ezer forinton a helységnek és hónapok óta üresen áll..... amikor már lett volna valaki aki kiveszi 80-90ezer forintért...... hogy hosszú távon miért nem gondolkodnak emberek???.......

  amúgy szerintem az iparűzési adóhoz nincs köze a vállalkozási kedvnek......

  ha lenne esélyegyenlőség és a tesco is fizetne nyereségadót és társait akkor lehet, hogy szívesen nyitnék egy kisboltot......
  de amíg ez nem így van addig a kisvállalkozói réteg csak lassan tönkre megy....”
 • 4. Keglovich 2010. június 17. 20:49
  „Ha a Fidesz megszüntetné az iparűzési adót és a bérterhek is csökkennének akkor talán könnyebben vállalkoznának sopronban a soproniak.”
 • 3. c77 2010. június 17. 18:46
  „West, Stadion mostmeg a Plaza. (majd jön Kinából valaki) és "megoldja". Vagy?”
 • 2. soproni 2010. június 17. 13:28
  „Hát igen.... szép látványt nyújtanak az üresen tátongó üzlethelyiségek,amikből egyre többet láthatunk .”
 • 1. Keglovich 2010. június 17. 12:29
  „Sajnos nem csak a Plázában magasak a bérleti díjak hanem a Várkeren is.
  Sok üzlethelyiség cserél gazdát gyakorta mivel a bérlő nem tudja kifizetni a magas bérleti összeget.
  1992 és 1998 között amikor a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány helyi vezteője voltam többszáz mikrohitel üzletitervet írtunk s már akkor is magas bérleti díjak szerepeltek a tervekben.
  Persze akkor még volt helyi és osztrák vásárlóerő s az ország és a város gazdasági helyzete is jobb volt.
  Az a tulajdonos akinek üzlethelyisége van s kiadja, csak a gyors profitra számít.Kár,hogy nincs stratégiai gondolkodás.Tisztelet a kivételnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pejáchevich, a színházmentő

Sopronnak komoly mecénása és ismert alakja volt a maga korában (1745–1815) a horvát származású… Tovább olvasom