Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Kékfrank útjára indult

Sopron - A hivatalos eljárásban már csak a cégbírósági bejegyzés van hátra, több mint száz taggal kedden megalakult a Ha-Mi Európai Szövetkezet.

A tervek szerint egymásnak Kékfrankkal fizetnek majd a tagok.

A kedden délutáni alakuló ülésen Sopron gazdasági életének ismert képviselői közül több mint százan voltak jelen s megalapították a Ha-Mi Európai Szövetkezetet, mely 38,5 ezer eurós jegyzett tőkével jön létre, s Sopron és környékének gazdaságélénkítését célozza. Az ötletgazdák szerint a helyi fizetőeszköz – Kékfrank – alkalmazásával a piacon megnövekszik a pénz mennyisége, hiszen a vállalkozások forint helyett az új utalvánnyal bonyolítják majd egymás közti elszámolásaikat. Ez pedig gazdaságélénkítő hatású.

A szövetkezet legfőbb döntéshozó testülete a közgyűlés. Alapító tag az lehet, aki legalább 100 euró értékű részjegyet vásárol (tagonként maximum 40 részjegy vehető). A tulajdonhányadtól függetlenül mindenkinek csak egy szavazata lesz a döntések meghozatalakor.

Sopron gazdasági életének ismert képviselői közül több mint százan alapították meg a Ha-Mi Európai Szövetkezetet.
Sopron gazdasági életének ismert képviselői közül több mint százan alapították meg a Ha-Mi Európai Szövetkezetet.

Szövetkezeti tag vállalkozás és magánszemély egyaránt lehet. A tagok vállalják, hogy vállalkozásaikban elfogadják s csereeszközként használják a Kékfrankot. A tagok az utalványhoz a szövetkezet által megbízott pénzintézetben juthatnak hozzá, s itt kamatozik majd az utalványok forintellenértéke is. A rendszer előnye, hogy a tagok a szövetkezeti tagtársaikkal üzletelnek elsősorban, megrendeléseik és vásárlásaik során tehát a helyi vállalkozásokat gazdagítják. A Kékfrank nem csak papír alapon indul útjára, hanem elektronikusan is.


Válság pénzügyekben – pénzügyek a válságban

˝A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara és a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (Moklasz) közösen határozta el, hogy hozzájárul a pénzügyi-gazdasági válság valós okainak feltárásához, s hogy irányt mutat a válság negatív hatásainak csökkentéséhez˝ – hangzott el a Válság a pénzügyekben – pénzügyek a válságban című konferencia keddi sajtótájékoztatóján. A konferencia kezdőnapján az EU válságenyhítő intézkedéseiről kaptak képet a résztvevők, a mai előadások az adózási és az adó-ellenőrzési szabályozásról szólnak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. meti 2009. október 09. 05:58
  „Felhívom a figyelmet, hogy a kékfrankon kívül is van, az országban, alternatív "pénz".
  Aminek használata nem jelent közvetlenül adócsalást, arra alkalmas a forint is, viszont a közösségen belüli forgalmat tudja generálni, és megakadályozza a körbe tartozások kialakulását.
  Általában barter cégek alkalmazzák, egymás között. Nem kell attól tartani, hogy bárkinek a nyakán marad, hiszen a tagok csak egymás közötti elszámolásra használják, amennyiben jól van előkészítve nem lehet vele gond. Természetesen akkor fog jól működni, ha sok tagja lesz a szövetkezetnek, és korrektül üzletelnek egymással.”
 • 20. zhall 2009. október 07. 05:22
  „http://althir.org/index.php?com=article&id=251676”
 • 19. Csabazs 2009. október 01. 19:00
  „creat!
  Nézd meg a Sopron tv-n Perkovátz nyilatkozatát.
  A lényeg, hogy 100 euróért adnak majd egy kékfrank részvényt,de negyvennél többet senki sem vehet!
  No kinek jó és jövedelmező ez???”
 • 18. Csabazs 2009. október 01. 18:56
  „Ez megint csak a pénzes soproniaknak lesz jó!
  A kisemberek közül kinek van arra pénze, hogy 100 euróért vegyen egy kékfrankot!!!”
 • 17. creat 2009. október 01. 09:40
  „mézgaaladár 2009.10.01. 08:52
  Köszi, elolvastam!
  Egy dolog nem világosodott meg számomra. A hivatkozott cikk bekezdéseken keresztül ecseteli, hogy miért rossz az, ha kevés pénz van forgalomban. Ugyanakkor a leírtak szerint kékfrank pontosan annyi lesz kibocsájtva, amennyi fedezetül bekerül a bankba. Tehát értelmezésem szerint semmivel nem lesz több a pénz, csak az országosan elfogadott forint, vagy az eu-ban hivatalosan elfogadott euro helyett, egy fóruntársamat idézve, helyi hatáskörű játékpénz kerül forgalomba.
  Kiváncsi lennék közgazdászok hozzászólására!
  Továbbá még mindig nem látom, ki garantálja, hogy az itthon zsákokban fölhalmozott kékfrankot ki váltja be, ha a pénzintézet megszűnik, mert ilyen történt már, meg valamiért a szövetkezet is megszűnik, ilyen is történt már.”
 • 16. mézgaaladár 2009. október 01. 08:52
  „Nem tudom segíti-e az érdeklődőket: http://klimabarat.hu/node/115, de talán többet ér, mint osztani az észt olyanról, melyhez nem értünk.”
 • 15. Cerwin 2009. október 01. 07:47
  „"viszont ez adómentes, nem kell ezt a vízfejű, lelépési díjat meg végkielégítést kifizető, áldemokrata kormányt pénzelni"

  Írhattad volna a kórházakat is, vagy a nyugdíjakat. Mindenki csaljon adót és ne használjunk kórházat, meg tartsuk el a szüleinket. Hajrá!”
 • 14. creat 2009. október 01. 07:38
  „zhall 2009.10.01. 05:34
  Te már érted, légyszi segíts!
  -Hogy lehet kékfrankhoz jutni?
  -lesz-e forint- kékfrank árfolyam?
  -ha lesz, ki határozza meg?
  -ki fogja forintra váltani, mert ugye mindenhol, mindenki nem fogja elfogadni?
  -kik fogják elfogadni ezt a fizetőeszközt?
  -aki elfogadja, mi a garancia arra, hogy holnp is elfogadja?
  -ki garantálja, hogy mindig elfogadják ezt a pénzemet?
  -folyószámlát lehet-e majd valahol nyitni? mert én sok ilyen pénzt szeretnék és nem akarnám zsebben hordani!
  -és akkor most tényleg számla nélkül bonyolódik a kékfrankos ügylet?

  csak így hirtelen néhány kérdés.
  köszi a segítséget előre is!”
 • 13. creat 2009. október 01. 07:25
  „bocs civac-ot”
 • 12. creat 2009. október 01. 07:25
  „Cerwin 2009.10.01. 07:21
  Nem érted te még ezt. Kérdezd cicac-ot. Megmondta, adómentes lesz. Nem kell számla, nem kell adózni, nem kell bevallani. Éljen és virágozzon a feketegazdaság!
  De ehhez nem kell másik pénz, ezt a forinttal is meg lehet oldani, hogy számla nélkül.”
 • 11. Cerwin 2009. október 01. 07:21
  „Kezdem érteni az értelmét, csak a gyakorlata homályos. Egymás között nem is fognak számlázni? Vagy az ÁFÁS számlát kitöltik Forintban, csak kékfrankban fizetik? Netán Kékfrankba is ki lehet tölteni egy számlát?”
 • 10. creat 2009. október 01. 07:21
  „civac 2009.09.30. 22:26
  Akkor örülni kell, hogy lesz egy legális (vagy illegális ?) adóelkerülési mód! Hurrá! Kékfrankot mindenkinek!”
 • 9. Gould1985 2009. október 01. 06:33
  „Holnap én is megcsinálom a saját pénzemet, a Kadarkát, viccet félretéve nem tudom eldönteni, hogy ez most voltaképpen jó-e.”
 • 8. vitriol2 2009. október 01. 06:23
  „Ez is ide tartozik:
  "- A PSZÁF több forrásból is értesült a Kékfrankkal kapcsolatos tervekről, és vizsgálatot folytatunk az ügyben - tudta meg portálunk Binder Istvántól, a PSZÁF sajtószóvivőjétől. - Folyamatban lévő ügyről van szó, de az már biztos, hogy a jelenlegi szabályok értelmében az említett készpénz-helyettesítő eszköz engedélyköteles, amit a felügyeletünktől kell beszereznie az ötletgazdának, ez pedig nem történt meg - nyilatkozott. "”
 • 7. zhall 2009. október 01. 05:34
  „Nagy ötletnek tartom!Ha ez kiforrja magát,határ a csillagos ég.Először nem tetszett de lassan megértem a lényegét.Gondolom ha sok Kékfrankom van,azt beválthatom forintra ha arra van szükségem,és fordítva...”
 • 6. LACEE 2009. szeptember 30. 23:52
  „politika off”
 • 5. civac 2009. szeptember 30. 22:26
  „viszont ez adómentes, nem kell ezt a vízfejű, lelépési díjat meg végkielégítést kifizető, áldemokrata kormányt pénzelni”
 • 4. Beaubo 2009. szeptember 30. 20:32
  „ÉLJEN A LOKÁLPATRIÓTIZMUS! ZÁRJUK KI MAGUNKAT A VILÁGBÓL !
  Nagyon pratikus lesz: most nem csak forint és EUR lesz a pénztárcánkban, hanem Kékfrank is.....”
 • 3. mézgaaladár 2009. szeptember 30. 15:25
  „creat, ennyire ne légy visszafogott, hívd fel Perkovátz Tamást! Elmond mindent örömmel!”
 • 2. creat 2009. szeptember 30. 15:21
  „Vajon hol lehet bővebbet megtudni erről a Kékfrankról, mert az újságban már a harmadik cikket olvasom, de az örömködésen és az általános pr szövegen túl nem tudtam meg semmit?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabb lett a kereszteződés

Az önkormányzat finanszírozásában forgalomirányító lámpákat helyeztek el a Lackner Kristóf utca és az elkerülőút kereszteződésébe. Tovább olvasom