Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

14 ezer hallgatót oktatnak

A NYME háromezer új hallgatóval, összesen 14 ezer egyetemista oktatásával kezdi meg a 2006– 2007-es tanévet.
– Ettől az évtől kezdődően vezetik be hazánkban az úgynevezett lineáris, kétciklusú képzést, amely hároméves alapképzésből, majd kétéves mesterképzésből áll. A Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatói kara felkészülten várja az új oktatási tanrend bevezetését – összegezte az új tanévvel kapcsolatos legfontosabb feladatot dr. Faragó Sándor rektor.

– Három év után minden jól teljesítő egyetemista diplomát kap, mesterképzésre viszont a végzettek mintegy harminc százaléka nyerhet felvételt – folytatta dr. Faragó Sándor rektor. – A doktori iskolákba a mesterképzést elvégzettek öt százaléka juthat be. A korábbi években felvett egyetemisták kifutó rendszerben még a régi képzési formában részesülnek.

101 milliós elvonás

A rektor az intézmény anyagi helyzetéről szólva kijelentette: az őket sújtó 101 milliós – éves szinten a normatív támogatásuk mintegy öt százalékát kitevő – elvonást egyenlő arányban terhelik a hét karra, amelyek vezetése szabad kezet kap, miképpen gazdálkodja ki a hiányzó összeget. A 101 milliót havi bontásban vonják el az egyetemtől. A karok elsősorban kutatási és oktatási tevékenységük élénkítésével, külső megbízások teljesítésével juthatnak többletbevételhez, amivel kompenzálhatják a kieső forrásokat. A négy városban hét karon működő egyetem oktatói létszáma megközelíti a hatszáz, a más státuszban dolgozóké pedig a hétszáz főt. A jelenlegi állapot szerint egyelőre nem terveznek elbocsátásokat. Ugyanakkor az egyetem vezetése reméli, további megszorító intézkedések már nem érintik az intézményt.
Mindeközben az egyetem húsz helyszínén zajlanak az összességében 11,5 milliárd forint értékű, komplett intézményi felújítások, új beruházások. Sopronban több mint hétmilliárd forintos fejlesztés indult el, s többek között megszépül kívül-belül az egyetem főépülete is.

Október 23-ra kész lesz

– A kivitelezőkkel folytatott megbeszélésen kértem, hogy a főépület külső-belső tatarozásával még az október 23-i nemzeti ünnepünk előtt legyenek készen – mondta dr. Faragó Sándor rektor. – Nagy jelentőségűnek tartjuk az '56-os forradalom és szabadságharcról való megemlékezést, hiszen Sopronban a forradalom szellemi központja az egyetemen volt. Köztudott, az intézmény életében mély sebeket ejtett a történelem: a forradalom bukása után szinte egész évfolyamok és több oktató távozott Nyugatra. Október 23-a tiszteletére többnapos programot – közte emlékműavatást – szervezünk.

Karévnyitók az egyetemen

A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán szeptember 4-én, rákövetkező napon a győri Apáczai-karon rendeznek tanévnyitó kari tanácsülést. Mosonmagyaróváron szeptember 8-án, Székesfehérváron 9-én, az erdőmérnöki karon 13-án, a faipari mérnöki karon 14-én, végül a közgazdaság-tudományi karon szeptember 19-én tartanak ünnepélyes évnyitót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszerbolti betörők bíróságon

Kismartonban (Eisenstadt) elkövetett ékszerbolti betöréssel, sorozatos üzemanyag-leszívásokkal, motorlopásokkal vádolják többek között azt a három, többszörösen büntetett előéletű fiatalembert (két balfi és egy soproni illetőt), akik a Soproni Városi Bíróságon dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa előtt tegnap feleltek tetteikért. (Előzmények: Elfogták a kismartoni ékszerbolti betörőket,) Tovább olvasom